Utcabál-demonstrációt szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

  • narancs.hu
  • 2020.08.27 10:13

Színház

Szolidaritásukat kifejező zenekarok is fellépnek az alapítványi átállást megelőző estén.

ZsákUtcaBál - #freeSzFE címmel szerveznek megmozdulást a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Augusztus 31-én, hétfőn, 19.00 órakor az Egyetem Vas utcai épülete előtt gyülekeznek, és az elmúlt 155 év ünneplésére invitálnak - tudatják közleményükben. Mint írják, a demonstráció címe és a „Ki tudja, mit hoz a holnap” - üzenetük  közelmúlt eseményeinek váratlanságára és a vészesen közeledő tanévkezdés körülményeinek kiszámíthatatlanságára utal. Hozzáteszik: legutóbb, augusztus elején, az egyetemet fenntartó alapítvány élére kinevezett kuratórium tagjainak névsoráról értesültek a sajtóból, ám a kuratórium jogosítványai a mai napig tisztázatlanok.

Épp tegnap derült ki, hogy Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, a Vidnyánszky Attila által vezetett Teátrumi Társaság tagja bekerült a Színház és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány felügyelőbizottságába. Nemcsák mellett a Magyar Nemzeti Bank két munkatársa, Szapáry György elnöki főtanácsadó és Windisch László alelnök tag még a kormány által létrehozott alapítvány felügyelőbizottságában.

Az egyetem fenntartását szeptember 1-től veszi át az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól az alapítvány. A kormány a felügyelőbizottság és az alapítványi kuratórium összeállításánál is figyelmen kívül hagyta az egyetem javaslatait. A kuratóriumi elnök az egyetem egyik fő kritikusa, Vidnyánszky Attila lett.

Nemcsák Károly mellett Matolcsy főtanácsadója is beül az SZFE-alapítvány felügyelőbizottságába

A kormány itt is figyelmen kívül hagyta az egyetem javaslatait. Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, a Vidnyánszky Attila által vezetett Teátrumi Társaság tagja bekerült a Színház és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány felügyelőbizottságába - írja a 444.hu. Nemcsák mellett a Magyar Nemzeti Bank két munkatársa, Szapáry György elnöki főtanácsadó és Windisch László alelnök tag még a kormány által létrehozott alapítvány felügyelőbizottságában.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.