Vidnyánszky nem ért egyet az oroszbarát zongorista koncertjének lemondásával

  • narancs.hu
  • 2022. május 23.

Színház

"Az, ami az orosz kultúra ellen irányul, az nagyon hibás történet" - fogalmazott. 

Mint arról beszámoltunk, lemondta a Margitszigeti Szabadtéri Színpad az amerikai-ukrán zongorista, Valentina Lisitsa koncertjét, miután a zenész május 9-én az oroszok által elfoglalt Mariupolban adott koncertet. A fellépésről a budapesti ukrán nagykövet értesítette a színházat, mire az lemondta a budapesti koncertet azzal, „fellépésével Lisitsa, a világ nemzeteinek álláspontjával szemben, egyértelműen kinyilvánította az orosz agresszor melletti szimpátiáját”.

Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója a HírTV-nek azt mondta, a művészetek nem ismernek határokat és nem különböztetnek meg embereket és álláspontokat, de ha valaki szélsőséges megnyilvánulásaival, vagy a közízlés, a szándék és a jóindulat ellenében tesz nyilatkozatot, akár egy koncerttel is, akkor kötelességük kifejezni az álláspontukat. 

A HírTV úgy döntött, hogy kikéri az ügyről Vidnyánszky Attila, a Magyar Nemzeti Színház igazgatójának véleményét, aki kifejtette, hogy "katasztrofálisnak" tartja a döntést, mert mint mondta, "ami most az orosz kultúra ellen irányul, az egy nagyon hibás történet". Hozzátette azt is, hogy "ez az eset a nyugaton tomboló téboly, azaz eltörléskultúra egyik következő állomása". 

Vidnyánszky azt is mondta, hogy amúgy világos az álláspontja a háború kapcsán, borzalmasnak tartja, de az orosz kultúra értékeit és az orosz művészek nagyságát megkérdőjelezni nem lehet, és "ha elindulnánk egy ilyen úton, akkor két perc múlva kiradírozzuk a történelmönket és a múltunk nagy alkotásait". 

A lemondott koncertű zongoraművésznő egyébként ukrán.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk