Vidnyánszky szerint az SZFE nem elég nyitott, valódi párbeszédre és többféle értékrendre lenne szükség

  • narancs.hu
  • 2020. július 2.

Színház

Sérelmezi, hogy nem fogadták meg korábbi javaslatait. De elismerte, megkeresték, legyen az átalakított egyetem leendő alapítványi kuratóriumi tagja vagy vezetője.

Vidnyánszky Attila szerint mindenkinek az az érdeke, hogy legyen érdemi párbeszéd a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) megújulásának módjáról. Ez felettébb jól hangzik, csakhogy ahogy az a Népszavának adott interjújából is kiderül, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnökének némiképp sajátos elképzelése van a párbeszédről.

„Meggyőződésem, hogy lehet ez az egyetem jobb. Pár hónappal ezelőtt találkoztam a kancellár jelenlétében a másik rektorjelölttel, Bagossy László rendezővel, aki maga is elismerte az intézmény zártságát. Az ő rektori pályázata a változás lehetőségét és szándékát tartalmazta. Ám vele szemben Upor Lászlót támogatta a szenátus, aki a változatlanság híve. A párbeszédet fent kell tartani, de ehhez a másik félre is szükség van" – mondta Vidnyánszky.

Elmondása szerint régóta kérik az egyetem vezetését, hogy legyenek nyitottabbak, legyenek készek a párbeszédre.

Vidnyánszky sérelmezi például, hogy rendszerszintű kérdésekbe nem lehet, és korábban sem lehetett beleszólása. Nem tetszik neki, hogy nem fogadták meg javaslatát, miszerint ki indítson osztályt. „Évekkel ezelőtt ajánlottam Szarvas Józsefet és Nagy Marit. Nem hiszem, hogy szakmailag bármelyikükkel gond volna. Nem fogadták el. Legyen olyan osztály, amely a Katonához, az Örkényhez, a Radnótihoz kötődik, de az képtelenség, hogy a Nemzetihez vagy az Operettszínházhoz ne tartozzon soha egyetlen osztály sem."

És bár a Kaposvári Egyetem művészeti karán Vidnyánszky nem kis befolyást szerzett, úgy nyilatkozik az SZFE-ről, hogy „Mit jelentsen az, hogy »nekem ott van Kaposvár«? A magyar felsőoktatás legfontosabb intézményét érintő elvi és szakmai kérdésekről van szó, amelyekben ahogyan az MTT vezetőjeként, de a Nemzeti igazgatójaként és rendezőként én is kifejtem a véleményem, ezt bárki más is szabadon megteheti. És valóban megszólítottak ez ügyben."

Vidnyánszky Attila eszerint a lapnak elismerte, hogy nem véletlenül emlegetik a nevét, mint a leendő alapítvány kuratórium tagja vagy vezetője. Erre mondja, hogy „valóban megszólítottak ez ügyben".

Beszél még az SZFE áldatlan infrastrukturális helyzetének javításáról, számokkal dobálózik, mely diákok, hol dolgoztak, vagy helyezkedtek el. És bár elmondása szerint az elmúlt öt évben csak egy fiatalt szerződtetett a Nemzetibe, öt másikat szólított meg, de hiába. „A Nemzetihez, vagy ehhez az oldalhoz elköteleződni még ma is kockázattal jár."

Úgy látja, az SZFE mellett kiálló fiával, ifj. Vidnyánszky Attilával össze akarják ugrasztani, megpróbálják kijátszani apát és fiút egymás ellen.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.