Építkezés vagy lakásvásárlás – Melyik éri meg jobban?

  • Fizetett tartalom
  • 2022. augusztus 22.

Támogatott tartalom

A munkaidőn kívül a legtöbb időt otthon töltjük, pláne manapság, a home office korában. Így pedig egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és hol telik el életünk nagy része. A saját otthon tervezése már ezért is igen bonyolult és számtalan kérdést felvet. Az egyik legalapvetőbb: inkább építkeznénk vagy vásárolnánk? Nézzük, hogy mi mindent kell észben tartanunk a döntés során!

Új lakást vásároljunk vagy építkezzünk?

Az új lakás vásárlása vagy építése különösen vonzó a fiatal házasok számára, akiknek már van gyerekük vagy terveznek gyermekvállalást. Számukra a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) sok lehetőséget tartogat. A vissza nem térítendő támogatás mellett nagyon kedvező, kamattámogatott hitelt is igénybe tudnak venni, így összességében több millió forintot tudnak megspórolni vagy a lakás vásárlása során ennyivel több pénzzel gazdálkodhatnak.

Új lakást vásárolhatunk akár a tervezőasztalról is. Ilyen esetben jó tudni, hogy minél előrehaladottabb az építkezés, annál kisebb a kockázata annak, hogy a kivitelező nem fogja befejezni az építést. Ekkor egy szerződésben rögzített ütemezés mellett épül a lakásunk, a bank is ad építési hitelt, szakaszosan folyósítva a kölcsön összegét.

A saját építkezésnek is sok előnye van, hiszen megépülhet álmaink háza, amiben minden épp olyan lesz, amilyennek szeretnénk. Azonban kétségtelenül idegörlő dolog, sok energiát és időt emészt fel. Ha pedig az építőanyagok árának emelkedését, a szakemberek munkadíját nézzük, akkor az utóbbi években sokan kerülhettek bajba, hiszen a tervezettnél biztosan többe kerül minden építési munka. Ezért fontos, hogy jócskán tervezzünk be a folyamatba pénzügyi tartalékokat.

Lakáshitelek és állami támogatások

Ha már a pénzügyeknél tartunk, akkor jó nagyot csípjünk magunkba, hogy biztosan felébredjünk, ugyanis az utóbbi egy-két év alatt a telekárak és a lakásárak is jelentős mértékben megemelkedtek. Egy jobb helyen lévő újépítésű lakás négyzetméterára meghaladja az 1-1,3 millió forintot!

A legtöbben valószínűleg csak lakáshitel igénybevételével tudnak építkezni is és vásárolni is. Látjuk, hogy az építés mennyivel kockázatosabb és drágább, de ekkor megépülhet álmaink otthona – amíg a pénztárcánk bírja. Az új lakás vásárlásához és építkezéshez is sok lakástámogatási megoldás kapcsolódik, nézzünk párat ezek közül felsorolásképp:

CSOK, falusi CSOK Babaváró hitel Állami kamattámogatás lakáshitelhez 5 százalékos áfa építkezés esetén

Érdemes ezeket a lehetőségeket jól megismerni, mert valóban nagy segítséget jelentenek, főleg a gyermeket nevelő/vállaló családoknak. Ezek mellett több kamattámogatású és piaci kamatozású lakáshitel is rendelkezésünkre áll:

CSOK-hitel (csok támogatáshoz kapcsolódó lakáshitel kamattámogatással) Zöld lakáshitelek (új vagy meglévő ingatlan energiakorszerűsítésére) Piaci kamatozású lakáshitel (vásárlásra, felújításra és építésre egyaránt)

A fenti hitelekről érdemes részleteiben is érdeklődnünk a kiválasztott bankok ügyintézőinél, esetleg független tanácsadónál. Sokan szeretik az első lépéseket maguk megtenni, ehhez rengeteg segítséget, hitelkalkulátort találunk az interneten.

Természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy nemcsak új, hanem használt lakás vásárlása is szóba jöhet. Ekkor is érdemes a CSOK feltételeit alaposan megvizsgálni, hiszen erre a célra is jár a támogatás. Kétségtelenül olcsóbb egy használt lakás vásárlása, itt már kevésbé kell attól tartanunk, hogy az építési munkák során elkövetett rejtett hibák milyen gondokat fognak jelenteni. De használt lakás vásárlásakor se feledjük, hogy a műszaki szempontok, a fűtési rendszer állapota, a nyílászárók hőszigetelő képessége mennyire fontos. Nem mindegy, hogy milyen költsége lesz a lakás fenntartásának, de a felújítás, a szükséges festési, korszerűsítési munkák költségei is tetemesek lehetnek!

Lakáshitel tudnivalók

Amikor már látjuk, hogy mennyibe fog kerülni a lakás, akkor már meghatározhatjuk a szükséges önerő mértékét (a vételár 25-30 százaléka), innentől adott a szükséges lakáshitel összege is. Azt, hogy valóban felvehetjük-e a tervezett kölcsönt, alapvetően az igazolt és tehermentes jövedelmünk határozza meg. Ha ez nem elegendő, akkor adóstársat kell bevonnunk az ügyletbe.

Az internetnek köszönhetően már otthonról is elkezdhetjük tervezni az építkezést, lakásvásárlást, hiszen az építési információk mellett a lakáshitel feltételekről és a hitelkalkulátoroknak hála a pontos költségekről is tájékozódhatunk. Így már könnyebben indulunk el a kalkulálás, érdeklődés útján is, melyek az első lépések saját otthonunk felé.

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk