Odafigyeléssel megelőzhetők a lakástüzek

  • Fizetett tartalom
  • 2023. november 2.

Támogatott tartalom

Ha rangsorolnánk azokat a dolgokat, amelyektől a lakástulajdonosok a legjobban tartanak, a lakástüzek, a különböző tűzesetek nagy valószínűséggel előkelő helyen végeznének. Ez persze cseppet sem meglepő, hiszen elég egy kis figyelmetlenség, egy zárlat, vagy más váratlan esemény, és akár egy élet munkája is a lángok martaléka lehet. 

Az óvatosság, az odafigyelés fontossága még inkább fajsúlyossá válik, ha megnézzük a magyarországi tűzesetekkel kapcsolatos statisztikai adatokat. Ezek pedig arról árulkodnak, hogy tavaly az elmúlt fél évtized legtöbb tűzesetét regisztrálták. Ez szám szerint 45 602 riasztást jelent a tűzoltóság részére. 

Ha ezt összevetjük az előző évvel, akkor azt láthatjuk, hogy 2021-ben 36 209 volt a tűzesetek száma, míg az előző évtized vége felé, 2018-ban 32 534. Jó hír, hogy a megnövedett esetszám nem hozta magával a halálos áldozatok számának az arányos növekedését, ezzel szemben a személyi sérülések száma megnövekedett.

Éppen ezért fontos, hogy minden olyan eszközzel óvatosan bánjunk, ami ilyen eseményhez vezethet. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a megelőzés is fontos, ezért érdemes megfontolni tűzgátló nyílászárók beépítését lakásunkba. Ezek olyan speciális anyagból kialakított ajtók, ablakok, amelyek képesek hosszabb ideig ellenállni a magas hőmérsékletnek, így megóvják a lakás egyes helyiségeit, amíg a tűzoltók meg nem érkeznek a helyszínre.

Odafigyeléssel megelőzhetők a lakástüzek

 

A tűzesetek legfőbb okai

Ha a KSH hivatalos statisztikáját nézzük, azt láthatjuk, hogy az év során regisztrált tűzesetek túlnyomó többsége szabadtéri tűz – 2022-ben az esetek közül 15 396 volt ilyen, a lakástüzek száma ennek nagyjából a fele, konkrétan 7414. 

Ha a tüzek okait nézzük, a szabadtéri riasztások esetében 39%-nál ez a nyílt láng használata volt, ezt pedig követi a hulladék elővigyázatlan égetése, a tarlóégetés, valamint a tábortüzek és a grillpartyk. 

Ezzel szemben a lakástüzek esetében a tűzesetek negyede elektromos probléma következménye, de előkelő helyen van itt is a nyílt láng használata, a fűtőeszközök hibája, karbantartásának hiánya, valamint a sütéssel, főzéssel kapcsolatos tűzesetek.

Amit még meg lehet állapítani, hogy a kinti tűzesetek zömében a tavaszi-nyári időszakban történnek, a beltériek viszont a hidegebb hónapokban, jellemzően télen, különösen karácsony-újév környékén.

A lakástüzek megelőzését illetően a legfőbb tanács, hogy a fűtési szezon kezdete előtt végezzük el a szükséges ellenőrzéseket, tisztításokat. Ha benti kályhát használunk, hívjunk kéményseprőt, távfűtés esetén a fűtőtesteket érdemes ellenőrizni, megelőzve így például a gáz szivárgását.

Tűzgátló ajtó, ablak, mint megelőzés

Ahogy már a cikk bevezető részében is jeleztük, a tűzesetek tekintetében jelentőséggel bír a megelőzés is. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy óvatosan bánunk azokkal az eszközökkel, amelyek tüzet okozhatnak, hanem tűzgátló ajtók és ablakok beépítésével is megelőzhetjük a katasztrófát. Ezeknek a nyílászáróknak a lényege, hogy kialakításuk, anyaguk, technológiájuk folytán képesek hosszabb időn át ellenállni a tűznek, a több száz fokos hőmérsékletnek, ezzel pedig komoly anyagi kárt előzhetnek meg. 

A tűzgátló ablakok többféle anyagból is készülhetnek; a legmasszívabb ilyen megoldás az acélkerettel ellátott nyílászáró, de ezek inkább ipari környezetben, gyárakban, raktárakban, irodaházakban jellemző. Ha családi házakról, lakásokról van szó, a legjobb megoldás az alumínium kerettel rendelkező nyílászáró. Az alumínium magas olvadásponttal rendelkezik, így a szakértők szerint, amennyiben a tűz olyan hevességű, hogy eléri az 1000 Celsius-fokot is, akkor legalább 15 percig képes azt visszatartani.

Ha ablakokról van szó, akkor az üvegezésen is sok minden múlik. Alapvetően megkülönböztetünk tűzvédő és tűzálló üvegtáblákat. Ezek közös jellemzője, hogy nem csak a lángokat szorítja vissza, de a füstöt is visszatartja, így ha egy adott helyiségben emberek rekedtek, őket nem fenyegeti a fulladás veszélye.

Egyébként fából készült tűzálló ajtók is beszerezhetők, ezek speciálisan kezelt fából készülnek. Az ilyen keretek általában 30-60 percen át képesek ellenállni a tűznek, de vannak különlegesebb anyagokból készült keretek is, amelyek ennél hosszabb ideig is visszatartják a tűz terjedését.

Amire még fontos odafigyelni, hogy egy ilyen ajtó sem tart örökké. Éppen ezért, hogy mindenkor biztonságban érezzük magunkat, ajánlatos azt időről időre ellenőriztetni egy szakemberrel.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk