Vele vagy nélküle? Oldja fel ezeket a dilemmákat az új konyhájával kapcsolatban

  • Fizetett tartalom
  • 2023. január 4.

Támogatott tartalom

Egy új konyha tervezésénél sok döntést kell meghoznia. Ma azokat a konyhai elemeket nézzük meg, ahol egyértelműen igent vagy nemet kell mondania. Ezek a döntések nagyban befolyásolhatják a konyha megjelenését és használatát.

Nappali konyhával vagy konyha külön helyiségként?

Az új házak és lakások építésénél, valamint a régebbi ingatlanok felújításánál a jelenlegi egyértelmű trend a nappali és a konyha egyetlen nagy helyiségbe való integrálása.

Ennek a tendenciának számos oka van. Az egyik legfontosabb a tervezés. A konyha a design szempontjából az egyik legjobb dolog, ami a legtöbb otthonban valaha is megtalálható volt.  Régebben ez a kijelentés  távol állt a valóságtól, és általában a nappali játszotta az elsődleges szerepet a lakásban.  Ugyanakkor a konyha a legdrágább helyiség a készülékek száma és a drága anyagok szempontjából. Ezért logikus, hogy ez az otthon egyik meghatározó eleme, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Végül, de nem utolsó sorban, az idők során társadalmi változás is végbement. A családi szerepek már kevésbé megosztottak, mint régen, a háztartás egyes tagjai egyre egyenlőbben vesznek részt a háztartás vezetésében, és a helyiségek felosztásának a családban betöltött szerepek szerint ("a nő a konyhában, a férfi a műhelyben") már nincs sok jelentősége. Ez az oka annak is, hogy a tereket összevonják.

Ezenkívül, amikor vendégek érkeznek, hasznos, hogy a házigazda kapcsolatban maradjon a látogatóval, aki általában a nappaliban ül.

De nem minden egyértelmű, még mindig vannak olyan indokok, amelyek a külön konyha mellett szólnak. Különösen a lelkes házi szakácsok fogják megérteni őket. Ha szeretsz steaket készíteni, akkor tudod, hogy az egész konyhát magad füstölheted, mert a serpenyő maximálisan felforrósodott. Emellett más szagok és füstök is bejuthatnak gyakorlatilag az egész belső térbe. Egy kis zárt helyiséget könnyebben lehet szigetelni és szellőztetni. A főzéshez is több magánszférája van.

Konyhasziget, vagy inkább klasszikus konyha?

Egy másik nagyon modern funkció a konyhasziget. Lehetővé teszi, hogy a háztartás többi tagjával szemben főzzön, nem pedig a partnerével, a gyerekekkel vagy a látogatókkal szemben. A sziget is remekül néz ki.

Másrészt a szigetet tartalmazó konyhák a legdrágábbak közé tartoznak. Ugyanakkor nagyon helyigényesek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy gyakorlatilag a szoba közepén kell lennie egy áramforrásnak, legyen az áram vagy gáz. Ez nem könnyű, és az egész koncepciót át kell gondolni, mielőtt a felújítás vagy az építkezés megkezdődik.

Étkező a konyha részeként vagy inkább nem?

Az asztal és az étkezőszékek különböző helyeken is elhelyezhetők. Az étkező lehet a konyha része, az étkezőnek lehet külön helyisége, vagy minden elhelyezhető a nappaliban.

Ismétlem, ez attól függ, hogy mik a preferenciái. A lelkes szakácsok inkább a konyhán kívüli étkező helyiséget helyezik el egy olyan helyiségben, ahol csendes és tiszta lesz. A társasági típusok viszont a konyhához közeli étkező részleget részesíthetik előnyben. Érdekes választás lehet a konyhasziget körül elhelyezett bárszékek.

Döntsön Ön!

Ne hagyja magát befolyásolni a divatirányzatok vagy a konyhastúdiók tanácsai által. A konyhát a benne főző személyre kell szabni. Hagyja, hogy megérzései  és tapasztalatai vezessék, és a nehéz döntéseket belső meggyőződése alapján hozza meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk