Így alakult a lakáspiac 2022-ben: 10 népszerű város, ahol érdemes szétnézni

  • Fizetett tartalom
  • 2023. január 19.

Támogatott tartalom

Az év végére látványosan lelassuló lakáspiaci mozgolódásnak számos okot tulajdoníthatunk. Az infláció mértéke rekordot döntött, szomszédunkban folytatódott a háború, de volt itt kamatemeléstől a rezsitámogatások csökkentéséig sok minden. A csökkenő fizetőképes kereslet, a lakáshitelek emelkedő kamatai és a külföldi befektetők eltűnése alaposan átrendezték az egyes városok lakásárait. Most végigvesszük, hol okozta a legnagyobb változást a lakáspiaci átrendeződés, melyek a legélhetőbb kis- és nagyvárosok itthon, valamint, hogy mi a helyzet Budapesten! 

Lakáspiac 2022

Év végére már egyértelműen érezhető a közelgő változás szele a magyar lakáspiacon. Az Európa-szerte tapasztalható energiaválság, a folyamatos infláció és a növekvő lakáshitel-kamatok sok vevőt kivárásra késztethetnek, így a lakóingatlanok iránti kereslet csökkent, a kínálat azonban továbbra is folyamatosan növekszik. Ennek következtében számos szakértő összességében nézve 2023-ban a lakásárak lassú csökkenését vetítik előre a rekordokat megdöntő 2022-es év után.

Emellett néhány tendenciát már most is megjósolhatunk. Például, hogy a korszerűtlen energetikai jellemzőkkel rendelkező ingatlanok iránti kereslet az energiakrízis nyomán bedőlhet. Így a kevésbé energiahatékony lakások átlagára a magas közüzemi számláktól való félelem miatt csökkenhet. Ugyanakkor az új építésű ingatlanoknál és az energetikailag korszerűsített lakásoknál akár emelkedhetnek is az árak, mivel megnőhet irántuk a kereslet.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Lakáspiaci jelentése alapján míg 2022 első félévében rendkívüli dinamikával folytatódott a lakásárak emelkedése, a harmadik negyedévben már lassult a drágulás üteme, valamint a kereslet jelentős mérséklődése volt tapasztalható a hazai lakáspiacon. A központi bank becslése szerint idén július-szeptember közötti időszakban 22,6%-kal esett vissza a lakáspiaci adásvételek száma, szeptemberben pedig éves szinten harmadával kevesebb ingatlan cserélt gazdát.

A legélhetőbb magyar városok

Időről időre találkozhatunk úgynevezett élhetőségi rangsorokkal, amelyek azt vizsgálják, hogy Magyarország egyes járásaiban és településein milyen minőségű az oktatás, milyen szinten áll az egészségügyi szolgáltatások helyzete, milyen lehetőségeink vannak a kultúra befogadására, milyen a közbiztonság, mennyire erős a munkaerőpiac, milyenek a vásárlási lehetőségek és mennyire megfizethetőek a lakásárak.

Budapest még mindig az élen

penzcentrum.hu cikke alapján a többi magyar városhoz képest Budapest még mindig kiemelkedik, ha a lakások átlagos négyzetméterárát vesszük figyelembe. Idén körülbelül húsz százalékos volt az áremelkedés a fővárosban, ezzel átlagosan már nyolcszázezer forint felett jár az eladó ingatlanok átlagos négyzetméterára. A városon belül továbbra is a belső és a budai kerületek számítanak a legdrágábbnak, ezzel szemben a pesti oldal peremkerületeiben az átlagár még a hatszázezer forintos küszöböt sem érte el. Viszont mindezekkel együtt továbbra is Budapest számít a legélhetőbb magyar városnak, ha az oktatást, a kultúrát, a vásárlást és a munkaerőpiacot is a lakhatás mellé vesszük.

A legélhetőbb városok 

Budapest után Veszprém következik az élhetőségi rangsor élén, pedig a négyzetméterárak itt is rekordmagasságokban járnak. Megyeszékhelyek közül is ez a település számít a legdrágábbnak a maga hatszázezer forint fölötti átlagárával, mely árkategóriába csak az élhetőségi rangsorban negyedik Debrecen városa fért még be. A tavaly még csak tizenkettedik legélhetőbb megyeszékhelynek számító cívisváros hatalmasat ugrott előre, sorrendben Székesfehérvárt, Szekszárdot, Pécset, Szombathelyt, Zalaegerszeget és Kaposvárt is megelőzte, mire megérkezett a harmadik helyezett Győr mögé. Az összesített élhetőségi rangsorban meglepően jól teljesített néhány kisebb város is: Pilisvörösvár, Kisbér és Pécsvárad is Magyarország tíz legélhetőbb városa közé került. 

Válasszunk saját igényeink alapján

Természetesen hasznos dolog a statisztika és az itthon tapasztalt árak összehasonlítása, a végső döntést viszont úgyis saját igényeinkhez igazítva hozzuk majd meg. Legfontosabb szempontként családunk közelsége és munkahelyünk fogja eldönteni, melyik megyébe, illetve melyik városba költözünk majd. Amennyiben lehetőségünk lesz választani, jöhetnek személyes preferenciáink, például, hogy inkább kertes házban vagy belvárosi lakásban képzeljük el az életünket. 

Bár a lakáspiac folyamatos hullámvasútra ülteti azokat, akik lakásvásárlást terveznek, és igényeink is eltérőek, ha megtehetjük, érdemes az összesített élhetőségi rangsort is figyelembe venni vásárlásunknál, így hosszú távon is optimális döntést hozhatunk.

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk