chili & vanilia - Bagel vagy bialy

  • .
  • 2008. szeptember 11.

Trafik

New York a világ kulináris közepe: trendek, újítások és konyhai csúcsteljesítmények városa. Nem sok olyan hely akad a világon, ahol ilyen sokszínűen és természetesen jelennek meg a mindennapokban is a legrégibb gasztronómiai hagyományok.
Hol másutt enne az ember pl. autentikus bialyt (igazi nevén bialystocker kuchen)? A New Yorkon kívül kevéssé ismert, ott viszont annál népszerűbb hagymás, kerek péksütemény a lengyel Bialystok városról kapta nevét, a helyi zsidó pékek specialitása volt. Ott ma már nemigen találni, eltűnt a pékekkel, utódaikkal és azzal a világgal együtt. A kivándorlók viszont elvitték New Yorkig, ahol sokan még a bagel elé is sorolják. Mimi Sheraton, a New York Times egykori étteremkritikusa hét éven át kutatta a bialy történetét, s írt egy könyvet is róla (The bialy eaters). Valódi bialystocker kuchent sajnos soha nem volt szerencsém kóstolni. Csak a New York-i Kossar pékség változatát, Mimi Sheraton tolmácsolása alapján. Ha valakinek sikerül rávennie valamelyik pesti péket, szóljon nekem is.

Bialy - hagymás, mákos péksütemény

Hozzávalók (12 darab, kb. 10 cm átmérőjű bialyhoz)

70-80 dkg liszt (magas sikértartalmú kenyérliszt, pl. pásztói bioliszt)

7,5 dl hideg víz

2 ek. só

1,5 dkg élesztő

A tetejére:

1 nagy hagyma

2 ek. pirított kenyérmorzsa

3 ek. mák (nem darált)

1. Az élesztőt belemorzsoljuk 1,5 dl vízbe. Amikor feloldódott, hozzáadjuk a többi vizet. Összekeverjük a liszttel és a sóval. Robotgépben (vagy elektromos kézi mixerrel), dagasztókarral keverjük úgy, hogy a tészta nagyjából összeálljon, de még ragacsos maradjon.

2. A tésztát áttesszük egy edénybe, letakarjuk, és meleg helyen, kb. 3 óra alatt a duplájára kelesztjük.

3. Ha megkelt, a robotgéppel (vagy lisztezett deszkán kézzel) kb. 10 percig dagasztjuk, amíg elasztikus, selymes tésztát nem kapunk. Kb. 1,5 óráig ismét letakarva kelesztjük. Öklünkkel finoman megpaskoljuk, hogy visszalappadjon.

4. Négy részre osztjuk, hengereket formázunk, majd mindegyiket három- vagy négyfelé vágjuk. Kerek bucikká formázzuk, letakarjuk konyharuhával, majd további 45 percet pihentetjük.

5. A sütőt 240 fokra melegítjük (légkeverésesben 220-ra).

6. Elkészítjük a tetejét: lereszeljük a hagymát, és összekeverjük a morzsával (ennek az a funkciója, hogy felvegye a hagyma nedvességét).

7. Megformázzuk a bialyt: kb. 10 cm átmérőjűre, a közepében kb. 4-5 cm átmérőjű mélyedéssel (ennek helyén a tészta egész vékony legyen, de ne lyukadjon ki). A közepébe tesszük a hagymás tölteléket, megkenjük vízzel, és megszórjuk a mákkal.

8. Kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.