chili & vanilia - Berlin fölött az ég és a föld

  • .
  • 2008. március 13.

Trafik

A világ leggyönyörűbb nagyvárosának Berlin talán nem nevezhető; de Európa legizgalmasabb és legérdekesebb metropolisai közé besorolható gond nélkül.

A világ leggyönyörűbb nagyvárosának Berlin talán nem nevezhető; de Európa legizgalmasabb és legérdekesebb metropolisai közé besorolható gond nélkül. Kulturális sokszínűsége, lüktetése nem véletlenül vonz annyi látogatót. Kulináris arculata jól tükrözi a városban keveredő kettősséget: egyrészről a multikulturális, kozmopolita jelleget; a vietnamitól kezdve a libanoni konyháig mindent megtalálni (az autentikus török piacokról és finomságokról nem is beszélve). Másrészről a tősgyökeres, berlini Berlint, melynek étkezési kultúrájában ma is jelentős szerephez jutnak a hagyományos, házias fogások. Utóbbiak között néhány manapság már-már kultikus státusnak örvend.

Elég megkérdezni egy helyi ínyencet, hogy épp mi az egyik legfelkapottabb és legkedveltebb specialitás, amelyet a sarki kocsmától a csúcskonyhákig minden vendéglő tart: a berlini véres hurka (berliner Blutwurst) - hangzik az egyhangú válasz. Azon belül is Marcus Benseré. A harminc-egynéhány éves fiatalember Európa-szerte ünnepelt és ismert, többszörösen díjazott "hurkalovag". (A francia hurkaszervezet, a Confrérie des Chevaliers du Gouöte Boudin 2004-ben lovaggá ütötte.) A weimari származású fiú többgenerációs hentesdinasztia sarja. Berlini kézművesüzletében (Blutwurstmanufaktur) ma is régi családi recept szerint készíti naponta frissen termékeit. A fűszerkeverék természetesen titkos, csak annyit árul el, hogy türingiai majoránna, frissen őrölt bors és csipet fahéj az alapja. A hurka aztán elegáns éttermek extravagáns összeállításaiban vagy a családi asztalon végzi. Gyakran az egyik hagyományos német étel, a Himmel und Erde, vagyis "ég és föld" részeként. Az elnevezés a földben termő burgonyára és az almára utal, a recept pedig már a XVIII. század óta ismert - persze ahány vidék, annyi elkészítési mód. Van, ahol mindent pürésítenek, másutt külön kisütött szalonna és hagyma jár hozzá - és legtöbbször véres hurka. Nem kifejezetten szezonális, tavaszköszöntő, könnyed fogás, ha gondolják, rakják el jövő télre - vagy még inkább, látogassanak el Berlinbe, és kóstolják meg ott. Vegetáriánusok hurka nélkül is ehetik!

Véres hurka karamellizált almával, krumplipürével és pirított hagymával ("Himmel und Erde")

Hozzávalók (4 személyre)

kb. 1/2 kg jó minőségű véres hurka

2-3 savanykás, kemény alma

1/2 kg burgonya

4 közepes hagyma

tej, vaj

só, bors

frissen reszelt szerecsendió

A hurkát karikára szeletelve, serpenyőben süssük pirosra. A burgonyát sós, babérleveles vízben főzzük puhára, majd ízlés szerinti mennyiségű vaj és tej hozzáadásával készítsünk krumplipürét. A meghámozott, karikára szeletelt almát karamellizáljuk, majd kevés citromlé hozzáadásával fedő alatt rövid ideig pároljuk puhára, de roppanósra. A krumplipürére felváltva helyezzük a hurka- és almakarikákat, tetejét szórjuk meg pirított hagymával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk