tévésmaci - Sül az a(l)szegen

  • .
  • 2008. március 13.

Trafik

Troché és Sztupa a Napsugár kisvendéglő előtt snúroztak, már vagy egy órája. Azt a változatát játszották, amelyikben a falnak kell dobni a pénzt.

Troché és Sztupa a Napsugár kisvendéglő előtt snúroztak, már vagy egy órája. Azt a változatát játszották, amelyikben a falnak kell dobni a pénzt. Sztupa a tarkójára tolta a svájcisapkáját és teljesen kivörösödött fejjel röhögött. Mert nyert, nyert, nyert. Egy órája, egyfolytában. Troché a sírás küszöbén vonta meg a vállát: "Egyik napom olyan, mint a másik, lemegyek a vasútállomásig." "És fizetsz minimum egy fröccsöt" - tette hozzá Sztupa, mintegy jelezvén, hogy bár tahón viselkedett, mint aki nem tud nyerni, de az egész el van felejtve, több szót nem érdemel, hogy ronggyá verte a barátját. Elindultak, s jól kiléptek. Elhaladtak a patika és a szikvízüzem előtt, a postánál jártak, amikor látták a Honti gyereket fölfelé szaladni. A piacon már nem volt senki, a túlsó oldalon az OTP-ből épp hazaindultak a kisasszonyok ebédelni. A vasúti egyenruhás mozis biciklije csomagtartójára erősítve hozta a tekercseket, de Neumann Péter bácsi háza előtt mindketten összerezzentek egy kicsit, az öreg volt a fodrász, és minden gyereknek csikófrizurát nyírt. Már csak a pékség és a TÜKER telepe mellett kellett elhaladni, a kanyarban átpillantani a dohánybeváltóra; a sorompót épp lehúzták. A sarki kocsma udvarán gesztenyefák voltak, és benn sem tartottak tévét. Az nekünk jutott.

Pénteken (14-én) lesz az m2-n valami angol nyál, Nick Hornby-adaptáció, már a címétől is a hideg ráz; Pop, csajok, satöbbi, este kilenckor. 22.20-kor a Dunán egy 1971-es franszia izé Orson Wellesszel meg Michel Piccolival, az a címe, hogy A tizedik nap - engem ugyan nem érdekel.

Szombaton meglocsolom a vombatom, mert friss hajtásokat találtam rajta. Március 15. szerintem minden további nélkül lehetne a televíziózás napja Magyarországon. Mióta bevezették itt a tévét, azon mesterkedik, hogy aznap "a képernyők elé szegezze" a serdületlen néposztályokat (van néhány). Vagy legyen a kontraproduktivitás napja. Tizenegy filmajánlatom is van, tök komolyan. Mi jut erről a maguk eszébe is? Még szép! Csinálok belőlük egy listát, naná, mert megirigyeltem a könyvtári rovatot; az én filmemre - Fantozzi tovább tűr - sajnos nem lehet szavazni, mert nem adják.

1. A vörös Pimpernel (Filmmúzeum; 18.20)

2. Hair (tv2; 23.20)

3. Lovaskatonák (MGM; 9.30)

4. Egri csillagok (m1; 14.40)

5. Hukkle (Filmmúzeum; 20.30)

6. Feltámadott a tenger (ATV; 19.25)

7. Hasutasok (RTL Klub; 21.15)

8. A Hídember (Duna; 21.00)

9. Szabadság, szerelem (HBO; 21.00)

10. Hideghegy (RTL Klub; 22.45)

11. Goldfinger (tv2; 16.20)

Vasárnap kifekszem a fentiekből logikusan fejlő másnaposságot, csak előbb megnézem századszor A bagdadi tolvajt, reggel kilenc után öt perccel a Filmmúzeumon. Utána meg este kilenckor az m2-n a Vigyázat, vadnyugat!-ot Ferenc Hill-lel. Amiről nem is kapcsolok át 22.15-kor az MGM-re a Gyógyszertári cowboyra (ez milyen cím már), pedig tudom, hogy Gus van Sant, aki épp most a moziban, mindegy, nézze meg a Tarr Béla!

Hétfőn 17.30-kor a Filmmúzeumon a Vörös utcában asszem Edward G. Robinson van, vagy esetleg más (hosszan gyanakodtam a nénikémre).

Kedden este kilenckor Férfias játékok a tv2-n, Jack Ryan megmenti a trafikot. Az m2-n 22.35-kor Von Höfler vagyok - Werther-variációk. Nem is Magyarországon élnénk, ha Forgács Péter felkavaró filmje a pécsi bőrgyárosról az idei filmszemlét nem vígjátéki vagy rajzfilm vagy milyen kategóriában nyeri meg.

Szerdán Von Höfler Tibor történetének második része 5 perccel később kezdődik ugyanott. Vigyázat, az RTL Klubon 0.35-kor Takeshi Kitano Fivér című filmjére Vágvölgyi B. András már feni az evőpálcáját!

Csütörtökön a Dunán 19.05-kor Családom és egyéb állatfajták. 22.25-kor pedig Tolvajok királya, valami német-szlovák hülyeség. De ennél is nagyobb hülyeség tévézni. Fantozzi, hol vagy?

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?