Tésztafészekben tálalt portóis csirke gombával és csirkemájjal
Hozzávalók (2 személyre)
20 dkg mélyhűtött leveles tészta,
felengedve
30 dkg csirkemell, falatnyi darabokra
vágva
15 dkg sampinyongomba, negyedelve
15 dkg csirkemáj
5 dkg bacon, kockázva
2-3. ek. olaj, 2 ek. vaj
só, bors
2-3 ek. liszt
Mártás:
2,5 dl portói
2,5 dl húsleves
fél vöröshagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
2 ág friss kakukkfű, 2 babérlevél
1 ek. cukor
2 dkg vaj
A tésztafészekhez előmelegítjük a sütőt 200 ·C-ra. A felengedett leveles tésztából két 9 cm átmérőjű kört vágunk. A szélüktől 1-2 cm-rel beljebb óvatosan egy másik kört metszünk úgy, hogy ne vágjuk át az alját. A tészta úgy fog felemelkedni, hogy a kivágott közepét ki lehet venni, ez lesz az üreg. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. A felaprított hagymát és fokhagymát olajon üvegesre pirítjuk, felöntjük a portóival és a húslevessel, beletesszük a babérlevelet, kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, pici cukrot teszünk hozzá. Közepes lángon főzzük 10 percig, majd magas lángon beforraljuk, kb. a felére. Átszűrjük, majd a legvégén hozzáadjuk a vajat. A gombát olívaolajon szintén megpirítjuk, vigyázunk, hogy ne főjön túl. A felkockázott bacont zsírjára pirítjuk. A csirkedarabokat és a májat külön-külön pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a hozzávalókat, és ráöntjük a mártást.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com