chili & vanilia - Csőben sült fűszeres narancs

  • .
  • 2007. december 13.

Trafik

Marokkóban a narancs elképesztő. Olyan édes, hogy az ember már-már hajlamos azt gondolni, hogy pluszcukrot kevernek bele, pedig dehogy.
Az utcán minden sarkon sorakoznak a narancsfacsaró standok. A levet nagy műanyag palackokban lehet elvinni (de helyben is lemegy egy pohárral). Úgy láttam, hogy az emberek nagy része ezektől az árusoktól szerzi be otthonra a narancslevet.

Egy ilyesmi desszertet Rabatban ettünk egy nagyon hangulatos riadban töltött többfogásos vacsora végén. Bevallom, akkor nem voltam elájulva tőle, de a fiúknak annyira ízlett, hogy utána mindenütt ezt kerestük. Persze nem találtuk sehol másutt, ezért gyanítom, hogy nem feltétlenül hagyományos marokkói édesség, valószínűleg inkább a riad francia tulajdonosnője által kreált újítás lehetett. Narancsból a desszertek között többnyire mindenütt csak a fahéjjal megszórt narancssaláta szerepelt (ilyesmit szoktam csinálni). Fejben már helyben rekonstruáltam, hogyan készülhetett ez a desszert, és valóban nem tévedtem, mert most kipróbáltam, és pont olyan lett, mint amit ott ettünk. Sőt, szerénytelenül be kell vallanom, ez még jobban ízlett, mert hozzátettem azokat a fűszereket, amelyeket ott hiányoltam belőle, és ettől sokkal karakteresebb és különlegesebb lett.

Hozzávalók (2 személyre)

4 narancs

2 tk. étkezési keményítő

2 tk. cukor (a narancs édességétől függően)

2 kk. őrölt fahéj

2 egész kardamom (vagy csipetnyi őrölt)

A sütőt grill fokozatra kapcsolom. Személyenként 1-1 narancsot kifilézek: a két végéből levágok egy-egy szeletet, vágódeszkára állítom, és a narancs kerek formáját követve éles késsel levágom a héját, úgy, hogy a fehér héját is teljesen eltávolítom. A cikkelyeket kivágom. Két hőálló egyszemélyes lapos tálkában (vagy egy nagyobban) körben elrendezem a narancscikkelyeket. A másik két narancsnak kifacsarom a levét. A narancslevet egy kis lábasba teszem, a cukorral (a mennyiség ízléstől és a narancs édességétől függ) és a fűszerekkel összeforralom. Ha egész kardamomot használok, kiszedem a magokat a kardamom hüvelyéből, és megtöröm. A keményítőt kikeverem egy kis vízzel, és kézi habverővel a narancsléhez keverem, amíg besűrűsödik. A fűszeres öntetet a narancscikkelyekre öntöm. Beteszem a grill alá, és épp csak néhány percig sütöm, amíg az öntet forrón bugyog egy picit, és a teteje megpirul.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk