chili & vanilia - Drágám, ez a doboz melyik évjárat?

  • .
  • 2007. április 12.

Trafik

Kezeket fel, mikor bontottak utoljára egy doboz szardíniát?
Elfeledett, divatjamúlt hozzávaló, nem igaz? Magam sosem voltam rajongója, nem is emlékszem, vajon hol találkoztam vele utoljára az elmúlt tizenöt évben. Hogy mégis miért ajánlom ilyen lelkesen? Portugáliába készülve mostanában többször is belefutottam a "vintage sardines" kifejezésbe, amelynek jelzője alapvetően borra, szőlőre használatos, ebben az értelemben pedig régi, meghatározott évben eltett, minőségi halat takar. Kiderült, hogy a szardínia azon ritka konzervek egyike, amelyek komoly ínyencértékkel bírhatnak. Szakértői, gyűjtői vannak, akik bontás előtt akár tíz évig is őrizgetik, és évjárat alapján választanak.

Gyűjtögető életmódot folytató háztartások, figyelem: meg lehet nyugtatni a csúnyán néző nejeket, hogy a kamrapolcon halmozódó gyanús dobozok esetében valójában nincs másról szó, mint a 80-as évek óta a spájzban ragadt szardínia muzeális értékké való nemesedéséről. Azt persze nem kell feltétlenül elárulni, hogy ez nyilván inkább a kiváló minőségű, francia, spanyol, portugál változatra értelmezhető, mint a szovjet konzervipar mintapéldányaira.

A rómaiak agyagedényben, sóban és olajban tartósították a szardíniát, az első konzervet pedig a bretagne-i Nantes városában, 1824-ben Joseph Colin tette el. Erre néhány évvel az után került sor, hogy Nicolas Appert elnyerte Napóleon tizenkétezer frankos díját, amelyet azért a technológiáért ajánlott, amellyel a hadsereg részére nagy mennyiségű élelmiszert lehet tartósítani.

Paula Wolfert, a marokkói és a mediterrán konyha világhírű kutatója The Slow Mediterranean Kitchen című remek szakácskönyvében talált recept ihlette az alábbi elkészítési módot.

Citromos, petrezselymes szardínia avokádón

Hozzávalók (2 adag)

1 érett avokádó

1 doboz (125 g) jó minőségű szardínia

2 ek. olívaolaj

1,5 ek. sherry- (vagy fehérbor-) ecet

nagy marék (2-3 ek.) friss petrezselyem

egy facsarásnyi citromlé (ízlés szerint)

fél citrom reszelt héja

csipet cayenne-i bors, só, bors

tetejére: lilahagyma, újhagyma

A szardíniát lecsöpögtetjük, villával nagy darabokra törjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, ecetet, citromlevet és -héjat, sót, borsot, cayenne-i borsot, végül a felaprított friss petrezselymet. Összeforgatjuk, néhány órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Az avokádót félbevágjuk, nagy magját kiemeljük, 6-8 szeletbe vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlevet csöpögtetünk rá. A közepébe halmozzuk a szardíniát, majd megszórjuk vékony szeletekre vágott lila- és/vagy újhagymával. Pirítóssal tálaljuk. (Tálalhatjuk a fél avokádóba töltve is, vagy úgy, hogy az avokádót is összenyomkodjuk, és a pirítósra halmozzuk.) Az avokádónak vajpuhának kell lennie. Ha csak éretlent kapnánk, tegyük papírzacskóba egy érett banán társaságában, egy nap alatt megpuhul.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Az Amerika–EU-vámalku tovább nyomhatja a magyar gazdaságot

Noha sikerült megfelezni az EU-t fenyegető amerikai vám mértékét, a 15 százalékos általános teher meglehetősen súlyos csapást mérhet az európai gazdaságokra, így a magyarra is. A magyar kormány szerint Orbán Viktor persze jobb megállapodást kötött volna, de a megegyezés az orosz gázimportra is hatással lehet. 

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.