Gyűjtögető életmódot folytató háztartások, figyelem: meg lehet nyugtatni a csúnyán néző nejeket, hogy a kamrapolcon halmozódó gyanús dobozok esetében valójában nincs másról szó, mint a 80-as évek óta a spájzban ragadt szardínia muzeális értékké való nemesedéséről. Azt persze nem kell feltétlenül elárulni, hogy ez nyilván inkább a kiváló minőségű, francia, spanyol, portugál változatra értelmezhető, mint a szovjet konzervipar mintapéldányaira.
A rómaiak agyagedényben, sóban és olajban tartósították a szardíniát, az első konzervet pedig a bretagne-i Nantes városában, 1824-ben Joseph Colin tette el. Erre néhány évvel az után került sor, hogy Nicolas Appert elnyerte Napóleon tizenkétezer frankos díját, amelyet azért a technológiáért ajánlott, amellyel a hadsereg részére nagy mennyiségű élelmiszert lehet tartósítani.
Paula Wolfert, a marokkói és a mediterrán konyha világhírű kutatója The Slow Mediterranean Kitchen című remek szakácskönyvében talált recept ihlette az alábbi elkészítési módot.
Citromos, petrezselymes szardínia avokádón
Hozzávalók (2 adag)
1 érett avokádó
1 doboz (125 g) jó minőségű szardínia
2 ek. olívaolaj
1,5 ek. sherry- (vagy fehérbor-) ecet
nagy marék (2-3 ek.) friss petrezselyem
egy facsarásnyi citromlé (ízlés szerint)
fél citrom reszelt héja
csipet cayenne-i bors, só, bors
tetejére: lilahagyma, újhagyma
A szardíniát lecsöpögtetjük, villával nagy darabokra törjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, ecetet, citromlevet és -héjat, sót, borsot, cayenne-i borsot, végül a felaprított friss petrezselymet. Összeforgatjuk, néhány órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Az avokádót félbevágjuk, nagy magját kiemeljük, 6-8 szeletbe vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlevet csöpögtetünk rá. A közepébe halmozzuk a szardíniát, majd megszórjuk vékony szeletekre vágott lila- és/vagy újhagymával. Pirítóssal tálaljuk. (Tálalhatjuk a fél avokádóba töltve is, vagy úgy, hogy az avokádót is összenyomkodjuk, és a pirítósra halmozzuk.) Az avokádónak vajpuhának kell lennie. Ha csak éretlent kapnánk, tegyük papírzacskóba egy érett banán társaságában, egy nap alatt megpuhul.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com