kulthírek

  • .
  • 2007. április 12.

Trafik

kulthírek
MONET TOKIÓBAN Claude Monet közel száz alkotása látható Tokióban, a nemrég megnyílt új képzőművészeti komplexumban. A párizsi Musée d'Orsay által szervezett kiállítás a japonizmus hatására koncentrál Monet művészetében: a festő szenvedélyesen gyűjtötte a japán fametszeteket, s ezek a térábrázolás leegyszerűsítésére inspirálták.

GYÁSZ 90 éves korában elhunyt Luigi Comencini: a világháború utáni olasz filmgyártás egyik legtermékenyebb mestere mintegy ötven filmet rendezett, legnagyobb sikerét talán az 1954-ben, Berlinben Ezüst Medvével jutalmazott Kenyér, szerelem, fantáziával aratta (Gina Lollobrigida és Vittorio De Sica szereplésével).

KORTÁRSAKAT VÁSÁROL A LOUVRE Több mint ötven éve először fordul elő, hogy kortárs művészektől rendelt épületdekorációs célú alkotásokat a párizsi Louvre. A kiválasztottak: Anselm Kiefer, Cy Twombly, Francois Morellet és Luciano Fabro. Kiefer 10x4 méteres vásznát már októberben, a másik három művész munkáit 2010-ig állítják helyükre. Utoljára 1953-ban fordult elő hasonló, akkor Georges Braque-tól rendelték meg az egyik terem mennyezetének díszítését.

PALESZTINA AZ EUROVÍZIÓBAN? Palesztina szeretne részt venni a 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválon, jelentette be ramallahi sajtóértekezletén a palesztin tévétársaság vezetője. Mivel csak a European Broadcasting Union tagállamai indulhatnak a versenyben, a palesztin tévétársaság tagságért folyamodott, az év során pedig válogatóversenyt is rendeznek. Egy hónap múlva (elődöntő: május 10., döntő: május 12.) Rúzsa Magdi képviseli Helsinkiben Magyarországot, Izraelt pedig, amellyel különösen szívesen mérné össze erejét Palesztina, a Push The Button című, atomháborús témájú dalt előadó Teapacks együttes.

DAN BROWN NEM PLAGIZÁLT A brit fellebbviteli bíróság döntése értelmében Dan Brown nem sértette meg Michael Baigent és Richard Leigh szerzői jogait, akik azért perelték be a Da Vinci-kód íróját, mert szerintük az passzusokat és ötleteket vett át az általuk írott, The Holy Blood And The Holy Grail című kötetből.

FOTÓ BENKÕ Az 1981-2006 között eltelt 25 év képeiből válogatott Benkő Imre, a "szubjektív dokumentarizmus" egyik előfutára a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában április 25-ig megtekinthető, Körkép című kiállítására. Illusztrációnkon egy tavalyi kubai fotója: Camagüey.

TITANIC: 14 Április 12-22. között 14. alkalommal, a budapesti Toldi, Örökmozgó, Uránia és Vörösmarty moziban rendezik meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált. (Horváth Györggyel készült interjúnkat lásd az e heti számban.) A nyitó krimi: Nick Cassavetes: Alpha Dog. A tíz szekcióra osztott programban 27 ország 64 filmje kapott helyet, köztük egy magyar (Török Ferenc Overnight című brókerfilmje) és egy Oscar-díjas (a dél-afrikai Gavin Hood Tsotsi című alkotása). Képünkön a brit Jasmin Dellal, a zenés szekcióban szereplő Kanyarog az út - Egy cigánykaraván meséi rendezője a román Taraf de Ha•douks és Fanfare Ciocarlia, az indiai Maharaja, a macedón Esma Redzepova és a spanyol Antonio El Pipa 2001-es közös amerikai turnéját örökítette meg. (Részletes program: filmfest.hu/2007)

KÖNYVFESZTIVÁL: 14 Kivételesen nem esik bele a Budapesti Könyvfesztivál időtartamába április 23., a könyv és a szerzői jog világnapja, de az immár 14. évéhez érkezett esemény április 12-15. között is ugyanarról szól, mint mindig: az olvasnivalóról. Ezúttal a nálunk eddig viszonylag kevés figyelmet kapott Kanada kerül a középpontba, ahonnan mások mellett meghívták a magyar származású Anna Portert és Pablo Urbányit is (önéletrajzi köteteik: Fénytörések - családom történetei és nemtörténetei; Isten állatkertje). Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját és az Év Gyermekkönyve-díj átadását is magába foglaló program egészének, illetve a meghívott szerzők teljes névsorának ismertetésére itt nincs hely (klikk a konyvfesztival.eu/ lapra), de a fesztivál díszvendége, Umberto Eco neve nem hagyható említés nélkül: Esterházy Péter laudációja után a képünkön látható olasz író veheti át Demszky Gábor főpolgármestertől a Budapest Nagydíjat a Kongresszusi Központban. Az Európa Könyvkiadó ez alkalomra időzítette két esszékötete (Hat séta a fikció erdejében; Öt írás az erkölcsről) és egy regénye (Loana királynő titokzatos tüze) megjelentetését.

SZIGET: 15 Május 10-ig lehet elővételben jegyet venni az augusztus 8-15-ig tartó jubileumi, 15. Sziget Fesztiválra: a nulladik napi, augusztus 7-i Locomotiv GT-koncertre is érvényes, ottalvós (sátras) hetijegy ára 30 ezer forint (május 11-től 37 500), a hazamenős (nem sátras) hetijegyé 25 ezer (május 11-től 30 ezer). A május közepétől árusítandó napijegyek elővételben 7, a helyszínen 8 ezerbe kerülnek. Mindezért a Nagyszínpadon Killers, Nine Inch Nails, Chemical Brothers, Faithless, Sinéad O'Connor, Damon Albarn (a The Good, The Bad and The Queen élén), Juliette Lewis, Mika, Gogol Bordello, a Világzenei Nagyszínpadon Salif Keita, Rachid Taha, Manu Dibango, Värttinä, Cesaria Evora, Skatalites, Tinariwen, Sergent Garcia, Leningrad, Eddie Palmieri várható - és egyéb élvezetek tömkelege (progam- és jegyvásárlási info: sziget.hu).

AEGON-DÍJ: RAKOVSZKY ZSUZSA "Versei, bonyolult szépségük, csábító és fenyegető érzékiségük, valamint kérlelhetetlen analitikus igényük révén, olvasóiknak magasrendű élményt nyújthatnak: mintha maga a nagy klasszikusokra jellemző katarzis lakoznék bennük" - egyebek közt e szavakkal indokolta Margócsy István, miért ítélte a zsűri Visszaút az időben című kötetéért Rakovszky Zsuzsának az idei AEGON Művészeti Díjat. A 2001-2005 között élt Magyar Irodalmi Díj utódjaként létrehozott elismerést első ízben, tavaly Fogság című regényéért Spiró György kapta, akinek javaslatára Halotti szertartás című zeneművéért Jeney Zoltán vehette át az AEGON Művészeti Társdíjat.

Figyelmébe ajánljuk