Aki szeret kísérletezni, áztasson a tejszínbe különböző aromákat, fűszereket, kiváló például kardamommal, kakukkfűvel vagy bármilyen kedvenc fűszerrel.
Klasszikus créme brulée
Hozzávalók (6 adag)
3 dl jó minőségű tejszín (nem főzőtejszín!)
1,5 dl magas zsírtartalmú tej
4 tojássárgája
8 dkg cukor
csipet só
1 vaníliarúd
a tetejére: 6 teáskanál cukor
Előző este elektromos kézi habverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat a cukorral, a csipet sóval és a vaníliarúd kikapart magjával. Adjuk hozzá a hideg tejszínt és tejet, s keverjük össze. Fedjük le frissen tartó fóliával, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe (így szépen átveszi a vanília ízét). Másnap a sütőt előmelegítjük 150 ·C-ra. A tojásos-vaníliás tejszínt egyszer átszűrjük, majd kancsóból vagy kiöntőedényből 6 darab egyszemélyes, hőálló tálkába töltjük. Tepsibe állítjuk, amit felöntünk annyi forró vízzel, hogy kb. a tálkák 2/3-áig érjen. A tepsit lefedjük alufóliával. Kb. 30-40 percig sütjük, amíg a krém megdermed, de még remegős (a hűlés során tovább szilárdul). Teljesen lehűtjük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk egy-egy teáskanál cukorral, és karamellizáló gázpisztollyal karamellizáljuk. Várunk néhány percet, amíg megkeményedik.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com