chili & vanilia - Égetett bizonyíték: créme brulée

  • .
  • 2009. július 23.

Trafik

A földkerekség egyik legnépszerűbb desszertje a hazai éttermek étlapján is előfordul. Többnyire a francia nevén (créme brulée) szerepel, vagy épp lefordítva "égetett krém"-ként, esetleg katalán krémként (ezt általában narancshéjjal és fahéjjal ízesítik).
A neve miatt inkább a klasszikus francia cukrászatnak tulajdonítanánk az eredetét, a helyzet azonban nem teljesen egyértelmű. A franciák, a spanyolok és az angolok egyformán a magukénak tekintik. Valójában pofonegyszerű találmány: alul édes, sűrű vaníliakrém, a tetején roppanós karamellréteg. Pont az egyszerűségében rejlik a nehézsége is: ha bármelyik elemét elrontják, az egész desszert szétesik, és nem lehet helyrehozni. A fő alkotóelem a vaníliakrém, állaga kulcsjelentőségű az összhatás szempontjából. Ne legyen sem túl folyós, sem túl remegős, sem túl szilárd - ezt a tojás/tejszín aránnyal lehet szabályozni. Figyelem, senki ne higgyen azoknak a recepteknek, szakácskönyveknek, amik azt írják, hogy "a sütőben grillfokozaton karamellizáljuk a cukorréteget". Ez nem működik! Az átlagos teljesítményű, normál sütő nem tud olyan hirtelen forróságot produkálni, hogy a cukor karamellizálódjon, viszont alatta a krém hideg maradjon. Ezt házilag csak speciális karamellizáló pisztoly segítségével lehet elérni (kapható különleges konyhai felszereléseket áruló üzletekben, de a háztartási üzletekben árult Bunsen-égő is prímán megteszi).

Aki szeret kísérletezni, áztasson a tejszínbe különböző aromákat, fűszereket, kiváló például kardamommal, kakukkfűvel vagy bármilyen kedvenc fűszerrel.

Klasszikus créme brulée

Hozzávalók (6 adag)

3 dl jó minőségű tejszín (nem főzőtejszín!)

1,5 dl magas zsírtartalmú tej

4 tojássárgája

8 dkg cukor

csipet só

1 vaníliarúd

a tetejére: 6 teáskanál cukor

Előző este elektromos kézi habverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat a cukorral, a csipet sóval és a vaníliarúd kikapart magjával. Adjuk hozzá a hideg tejszínt és tejet, s keverjük össze. Fedjük le frissen tartó fóliával, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe (így szépen átveszi a vanília ízét). Másnap a sütőt előmelegítjük 150 ·C-ra. A tojásos-vaníliás tejszínt egyszer átszűrjük, majd kancsóból vagy kiöntőedényből 6 darab egyszemélyes, hőálló tálkába töltjük. Tepsibe állítjuk, amit felöntünk annyi forró vízzel, hogy kb. a tálkák 2/3-áig érjen. A tepsit lefedjük alufóliával. Kb. 30-40 percig sütjük, amíg a krém megdermed, de még remegős (a hűlés során tovább szilárdul). Teljesen lehűtjük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk egy-egy teáskanál cukorral, és karamellizáló gázpisztollyal karamellizáljuk. Várunk néhány percet, amíg megkeményedik.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.