chili & vanilia - Hölgyem, leheletnyi szerecsendiót szabad?

  • .
  • 2008. február 14.

Trafik

Álmomban törzsvendég vagyok egy étteremben. A konyhában a séf minden reggel frissen őrli az összes fűszert. Semmi zacskózörgés, semmi kész, poros üvegcse.

Álmomban törzsvendég vagyok egy étteremben. A konyhában a séf minden reggel frissen őrli az összes fűszert. Semmi zacskózörgés, semmi kész, poros üvegcse. Fűszer-laboratóriumában több száz varázslatos, illatos, egzotikus mag, gyökér, szárított virág sorakozik, mind csak a konyhafőnök hangulatára, ötleteire vár. Szegfűbors, csillagánizs, kardamom, tellicherry bors, szegfűszeg, vanília bódítóan átható, de kellemes illata lengi be az éttermet. Szervizkor gusztusos kis tégelyekben sorakoznak a porok (épp csak annyi, amennyit estére megőröltek), az asztalunkhoz pedig a sommelier-hez hasonló fűszermester (mondjuk herborista?) érkezik, aki a fogással harmonizáló fűszert ajánl, elmagyarázza a tulajdonságait, az eredetét, szagoltat, mesél, végül teátrálisan megszórja az ételt.

A desszertnek rendelt csokoládétortához kiegészítőket sorol. Nagy titkok tudója ő; a csokoládéhoz nem passzol ám minden. A különböző fajták olyan jellegzetes ízjegyeket viselnek - a citrusostól a dohányos, füstösig, hogy külön művészet eltalálni, melyiket mivel lehet szépen társítani. A szerecsendiót sokan nem kedvelik erőteljes aromája miatt, pedig megfelelő menynyiségben csodákra képes. Például az itt javallt illatos csokoládés süteménnyel garantáltan nem lehet befürödni. A szerecsendiót le ne spórolják - de azért csak óvatosan, nagy mennyiségben kábító hatása lehet, ami pedig romantikus estén talán nem kifejezetten kívánatos. Vagy igen.

Triplán szerecsendiós csokoládétorta

Hozzávalók (4 adag)

12 dkg jó minőségű, magas

kakaótartalmú keserű csokoládé

1 nagy tojás + 1 tojássárgája

6 dkg vaj

8 dkg cukor

3 ek. liszt

1 tk. vaníliakivonat

1 kk. só

egész szerecsendió, frissen reszelve

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A csokoládét darabokra törjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a sót és a frissen reszelt szerecsendiót. Lábasban vizet forralunk, amikor gyöngyözik, ráhelyezünk egy akkora edényt, ami pont ráillik. Az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Amíg a csokoládé felolvad (ne legyen forró!), kézi habverővel fehéredésig, sűrűre kikeverjük a tojást a cukorral és a vaníliával. "vatosan hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, majd a 3 ek. lisztet. Alufóliával kibélelt formába (egyszemélyes tálkákba vagy kis átmérőjű tortaformába) töltjük, aztán kb. 18-20 percig sütjük - a közepe legyen még kicsit lágy. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal reszeljünk rá az egész szerecsendióból. Tálaláskor is reszelünk rá: ez a harmadik és egyben legfontosabb adag, mert ez fog a legintenzívebben érződni. Tejszínhabbal kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.