kulthírek

  • .
  • 2008. február 14.

Trafik

kulthírek
FILMSZEMLE: ÕK NYERTEK Delta című alkotásával Mundruczó Kornél nyerte a 39. Magyar Filmszemle idén első ízben Arany Orsó névre keresztelt fődíját, a külföldi kritikusok, valamint - az egyik főszerepet is alakító Lajkó Félix révén - a legjobb eredeti filmzene díját. A játékfilmek között a legjobb rendező díját Ragályi Elemér (Nincs kegyelem), a legjobb operatőr díját Pohárnok Gergely kapta a Fövenyóra és a Tejút fényképezéséért - utóbbi rendezője, Fliegauf Benedek különdíjat vehetett át. A Simó Sándor-emlékdíjat az első filmes Paczolay Béla érdemelte ki (Kalandorok), a legjobb alakítást Gubik Ágnes (Pánik), illetve Anger Zsolt (A nyomozó) nyújtotta - utóbbi forgatókönyvéért Gigor Attilát, vágásáért Kovács Zoltánt díjazták. Két különböző alkotásáért is elismerést kapott Forgács Péter: a Saját halál a legjobb kísérleti film, a Von Höfler vagyok (Werther-variáció) a legjobb kreatív-dokumentumfilm díját nyerte el. A legjobb dokumentumfilm díját a Hosszú utazásért Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen kapta. (A további díjazottak a film.hu honlapon.)

GYÁSZ Még januárban, Varsóban eltemették Jerzy Kawalerowiczot: a háború utáni lengyel filmművészet egyik nagyja december végén hunyt el, 85 éves korában. Ismertebb alkotásai közé tartozik a Prus regénye alapján forgatott Fáraó (1965), melyet a legjobb külföldi film Oscarjára jelöltek, a Cannes-i különdíjas Mater Johanna (1961) és a Berlinben díjazott Az elnök halála (1977). Utolsó filmjét 2001-ben készítette Sienkiewicz regényéből: Quo Vadis?

75 éves korában elhunyt Roy Scheider: a Francia kapcsolatban (1972) és a Mindhalálig zenében (1979) nyújtott alakításáért a legjobb mellék-, illetve főszereplő Oscar-díjának jelöltjei között volt, s ő alakította a két első cápás film egyik főszerepét. Bár az Oscart nem nyerte el, a korszak kiemelkedő amerikai színészei közé tartozott. (Nekrológ a Narancsszem IX. oldalán.)

DÍJ Simonyi Balázs, a Magyar Narancs külső munkatársa Izlandi anzix című sorozatával a Természet és tudomány kategóriában első, Hátsó ablak című sorozatával pedig a Társadalomábrázolás - dokumentarista fotográfia kategóriában harmadik helyezést ért el a Sajtófotó 2007 pályázaton.

A jövőben új újságírói díjat gondoz a Minőségi Újságírásért Alapítvány: a Minőségi Írás a Közösségi Közlekedésről Díjat negyedévente ítéli oda a szakmai zsűri. A nyomtatott vagy internetes sajtóban megjelent cikkek közül Önmagában is élmény című, a fővárosi hajózási lehetőségekről szóló írásáért munkatársunk, Legát Tibor nyerte el első alkalommal a díjat.

BACON REKORDÁRON Soha még annyi pénzt nem fizettek Európában második világháború után készült műalkotásért, mint amennyiért a múlt héten gazdát cserélt Francis Bacon (1909-1992) Tryptich 1974-77 című festménye: a Christie's londoni árverésén 26,3 millió fontot ért el (s ezzel egy kevéssel alatta maradt a tavaly májusban, New Yorkban 26,6 millió fontnak megfelelő összegért elkelt, Study from Innocent X című 1962-es Bacon-képnek). Az anonimitását őrző vevő által megszerzett triptichon a festő szerelmének, George Dyernek állít emléket, aki 1971-ben öngyilkos lett. Az aukció második legmagasabb árát Gerhard Richter 1966-os képe, a Zwei Liebespaare érte el: a 7,3 millió font rekordnak számít a német festőművész árverési "karrierjében".

MEGHALT MAHARISHI MAHESH Hollandiai otthonában elhunyt Maharishi Mahesh jógi: a nyugati világ neki köszönheti a transzcendentális meditációt. Pontosan nem tudni, de kilencvenvalahány éves lehetett. Mahesh Prasad Varma néven született, természettant hallgatott az allahabadi egyetemen, majd több mint tíz évet egy szent ember tanítványaként töltött. A guru halála után két évig teljes elvonultságban, a Himalájában élt. Felvette a Maharishi nevet (hindi nyelven maha = nagy, rishi = látnok). Az 1950-es évek közepére kifejlesztett elméletét és gyakorlatát hamarosan Amerikában kezdte terjeszteni: naponta kétszer húsz perc csöndes mantrázás lehunyt szemmel, a teljes relaxáció, tiszta gondolatok és belső megelégedettség elérése végett. TM "márkanéven" emlegetett módszere 1968-ban került igazán reflektorfénybe, amikor indiai szentélyében megismertette vele a Beatles tagjait, inspiratív szerepet játszván a zenekar utolsó kreatív korszakában (White Album, Abbey Road). Az életmódipar terén úttörő vállalkozása központja az Iowa állambeli Fairfieldben van, itt működik a Maharishi University of Management, közelében pedig saját településük, a Maharishi Vedic City.

GRAMMY-DÍJASOK Személyesen nem lehetett jelen, mert későn kapta meg a munkavállalásra jogosító vízumot, de öt kategória megnyerésével Amy Winehouse tarolt a Grammy-díjak Los Angeles-i gálaestjén: az életvezetési zűrökkel (konkrétan: droggal) küzdő 24 éves brit énekesnő műholdon keresztül közvetített beszédben köszönte meg a legjobb dal, lemez (Rehab) és pop album (Back To Black) készítéséért, valamint a legjobb új művészként neki ítélt elismerést. Négy kategóriában nyert Kanye West (Graduation; Stronger), háromban Bruce Springsteen (Radio Nowhere). Az év albuma díjat Herbie Hancock kapta Joni Mitchell szerzői nagysága előtt tisztelgő munkájáért: a Grammy 50 éves történetében a River: The Joni Letters mindössze a második dzsesszalbum, amely ezt a díjat megnyerte. A legjobb alternatív albumot a White Stripes (Icky Thump), a legjobb electronic/dance albumot a Chemical Brothers (We Are The Night), a legjobb rockalbumot a Foo Fighters (Echoes, Silence, Patience & Grace), a legjobb R&B albumot Chaka Khan (Funk This), a legjobb kortárs blues albumot JJ Cale & Eric Clapton (The Road To Escondido), a legjobb reggae-albumot Stephen Marley (Mind Control), a legjobb kortárs világzenei albumot Angelique Kidjo (Djin Djin) készítette. Életműdíjjal tisztelték meg Burt Bacharachot. Barack Obama a spoken word kategóriában The Audacity Of Hope: Thoughts On Reclaiming The American Dream című lemezével két volt elnököt is maga mögé utasított, Bill Clintont és Jimmy Cartert.

Figyelmébe ajánljuk