chili & vanilia - Répa, retek, mogyoró

  • .
  • 2008. április 24.

Trafik

Ha a tavaszi piac színkavalkádjából egyetlen zöldséget kellene választani, tán az élénkpiros retekcsokrok jutnak eszünkbe elsőre.

Ha a tavaszi piac színkavalkádjából egyetlen zöldséget kellene választani, tán az élénkpiros retekcsokrok jutnak eszünkbe elsőre. Ám a mutatós külsőn túl őszintén szólva nem nagyon kötődünk hozzá. Nem vágyakozunk a szezonjára, nem asszociálunk ízemlékekre, nemigen kísérletezünk vele. Inkább csak úgy mellékesen kerül a kosárba, majd elfogy szendvics mellé, salátában. Franciaországban ellenben óriási kultusza van a zsenge tavaszi reteknek - itt elsősorban az apró, hosszúkás formájú, fehér csúcsos fajta az elterjedt -, ne lepődjünk meg, ha elegáns éttermekben előételnek kapjuk. Kitűnő vaj és só érkezik majd mellé, csak mártogatni kell.

Évezredek óta műsoron van Kínától Nyugat-Európáig - olyannyira, hogy származási helye sem egészen egyértelmű, a legtöbb botanikus Nyugat-Ázsiába teszi. Állítólag az egyiptomi piramisoknál olyan jeleket találtak, amelyek arra utalnak, hogy az azokat építő rabszolgák tetemes mennyiséget ehettek belőle. Biztos így volt, esetleg máshogy. A kicsi pirostól a nagy feketéig többféle változata ismert, hosszúkás, fehér megjelenését, a daikont (jégcsapretek) a keleti konyha rendkívül sokat használja: savanyúként, díszítésnek, de húsos ételekben főzve is. Az egyik recept szerint egy fél kg-os jégcsapretket felkockázunk, 1 ek. tengeri sóval, 2 ek. barna cukorral alaposan összekeverjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kinyomkodjuk a levét. 2 ek. rizsecetet, chilit és kevés szezámolajat adunk hozzá. A nagy, gumós fekete retek leginkább téli salátazöldség (a mi családunkban forró húslevest merünk rá.)

A tavaszi piros hónapos retek sok petrezselyemmel, citromlével, olívaolajjal összeforgatva remek, ha pedig jó minőségű tonhal vagy szardínia, netán pirított mogyoró és kecskesajt kerül rá, kiváló vacsora. Levele levesként lehengerlő.

Tavaszi szendvicskrém piros retekkel

Hozzávalók:

20 dkg natúr krémsajt (esetleg vajkrém)

egy közepes méretű sárgarépa

10 piros retek

5 szál újhagyma, vékony karikákra szeletelve

egy csokor snidling

só, bors, frissen őrölt szerecsendió

2 tk. olívaolaj

A krémsajtot szobahőmérsékleten simára, csomómentesre keverjük. A sárgarépát meghámozzuk, a retket megmossuk. A zöldségeket lereszeljük (főleg a reteknél vigyázzunk az ujjunkra!), vékony karikákra szeleteljük az újhagymát, finomra aprítjuk a snidlinget (és esetleg más zöldfűszereket, pl. friss bazsalikomot, petrezselymet, tárkonyt). Az összes zöldséget és a két tk. finom olívaolajat hozzáadjuk a krémsajthoz, sózzuk, borsozzuk, frissen őrölt szerecsendiót reszelünk bele. Összekeverjük és fóliával lefedve behűtjük. Szendvicsre kenve vagy nyers zöldségekkel mártogatóként kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk