kulthírek

  • .
  • 2008. április 24.

Trafik

kulthírek

ÜVEGKALITKÁN ÁT A SZÉPMÛVÉSZETIBE? Az N&n Galériában, illetve az epiteszforum.hu és a mek.hu honlapokon tekinthetők meg azok a tervjavaslatok, melyek a Szépművészeti Múzeum kiállítási és közönségfogadási tereinek bővítésére kiírt meghívásos pályázatra érkeztek. A bíráló testület Karácsony Tamás munkáját találta a legjobbnak: elképzelése szerint egy üvegkubus kerülne a Hősök tere múzeum felőli részére, s innen lehetne megközelíteni a föld alatti tereket és magát a múzeumot. A végső tervek kidolgozása még hátravan. A tavalyi kormánydöntés alapján kezdeményezett beruházás 3,5 milliárd forint uniós támogatásban részesülhet.

PERBEN POTTERÉRT New Yorkban megkezdődött a per, melyet J. K. Rowling indított az ellen a Harry Potter-lexikon ellen, amelyet az RDR Books készül kiadni: a lexikon a regénysorozatért rajongó Steven Vander Ark website-jának nyomtatott verziója; ő az elmúlt években valóságos Potter-szakértővé nőtt, sőt honlapját (The Harry Potter Lexicon: hp-lexicon.org) egyszer maga Rowling részesítette díjban. De a honlap ingyenes, a könyvért meg fizetni kellene - ezen a ponton a korábban szintén Harry Potter-enciklopédia tervét fontolgató írónő fenyegetve érezhette anyagi érdekeit. Érvelése szerint azonban nem a pénz miatt perelt, hanem "csak" az a baja Vander Ark munkájával, hogy "túl sok" szöveget vesz át az ő könyveiből. A bíró megegyezésre próbálja rábírni a feleket; folyt. köv.

AEGON-DÍJ: TÉREY Asztalizene című, eredetileg a Színház című folyóirat mellékleteként, a minap pedig a Magvető gondozásában, kötetben is megjelent darabjáért Térey János kapta az elmúlt év legkiemelkedőbbnek talált irodalmi alkotását jutalmazó AEGON-díjat. A darabot a Radnóti Színház mutatta be a tavalyi Budapesti 'szi Fesztiválon, Radnóti Sándor laudációja az Élet és Irodalom legutóbbi számában és a Literán olvasható.

30 ÉV ROCK A RASSZIZMUS ELLEN Április 27-én a londoni Victoria Parkban ingyenes koncertet rendez a Love Music Hate Racism szervezet. A cél: a 30 évvel ezelőtti százezres karnevál színhelyén kiállni a rasszizmus ellen. A koncert fő attrakciója a The Good, The Bad and The Queen névű supergroup, benne Paul Simonon (Clash), Simon Tong (The Verve), Tony Allen (afrobeat dobos) és Damon Albarn (Blur). Előttük többek közt a Helsinki, vagyis a Babyshambles-basszusgitáros, Drew McConnell együttese lép fel, benne Andy Nicholson (ex-Arctic Monkeys) és Poly Styrene (X-Ray Spex), ők képviselik a Pete Doherty újabb drogügyelete miatt hiányzó Babyshamblest. Konferansziéként közreműködik Jerry Dammers (Specials; 1981-ben ők játszottak az utolsó nagy RAR-bulin), s a régiek közül jelen lesz Tom Robinson, Don Letts filmes és dj, valamint Dennis Bovell zenekara, a London Lovers' Rock Crew is.

A Love Music Hate Racism (LMHR) a Rock Against Racism (RAR) mozgalom egyik jelszava volt. A RAR civil kezdeményezésként született, miután Eric Clapton egy nyilvános megszólalásával Enoch Powell fajvédő politikust éltette. Ekkortájt tett náci gesztusokat David Bowie (azóta viszszaszívta), s használtak polgárpukkasztásra horogkeresztet némely punkok (kiment a divatból). Feljövőben volt a náci National Front, s rasszisták gyakran támadtak Afrikából, a Karib-térségből, Indiából, Pakisztánból érkezett vendégmunkásokra és leszármazottaikra. 1976 novemberében tartották az első RAR-koncertet egy londoni pubban (Carol Grimes), ezután országszerte egymást érték a punky reggae partyk (Ruts, Slits, Aswad, Sham 69, Generation X, Steel Pulse, Tom Robinson Band, Stiff Little Fingers, Misty In Roots, Elvis Costello, Buzzcocks stb.). A csúcspont 1978. április 30-án érkezett el. Tízezren a Trafalgar téri nagygyűlésen, felvonulás, majd megtízszereződött tömeg a Victoria Parkban: a régi plakát szerint a TRB, az X-Ray Spex és a képen látható Steel Pulse lépett fel - a Clash szereplése csak a plakát kinyomtatása után vált véglegessé (Joe Strummer fotója a koncerten készült). A RAR jelentős szerepet játszott abban, hogy a következő helyi és országos választásokon nem váltak számottevő politikai tényezővé rasszista szervezetek - de persze nem tűntek el a színről. Erről szól a RAR jogutódjaként működő LMHR fesztiválja. S ha ez itt nem hír-, hanem véleményoldal volna, azt írnánk: itt az ideje, hogy mi magyarok is szervezzünk valami hasonlót saját nácijaink ellen, fehér, fekete, zsidó, cigány zenekarokkal, komoly tömeggelÉ Írjuk is.

MEGHALT A NEGRITÜD ATYJA Aimé Césaire-t 94 éves korában érte a halál Martinique szigetén: a szenegáli Leopold Sedar Senghor és néhány más író mellett egyike volt a gyarmatrendszer felbomlásának folyamatában alapvető, fekete öntudatra ébredést kifejező fogalom, a negritude megalkotóinak. Párizsi diákévei alatt L'Etudiant Noir címmel irodalmi folyóiratot alapított Senghorral. 1945-1993 között Martinique képviselője volt a francia nemzetgyűlésben, politikai esszéi, versei és drámái (mindenekelőtt Shakespeare Viharjának fekete adaptációja) a 20. századi francia irodalom elidegeníthetetlen részévé váltak.

PAKISZTÁNI FILM INDIÁBAN 43 év óta először forgalmaztak pakisztáni filmet az indiai mozik: a két ország 1965-ös háborúja nyomán életbe léptetett tiltásnak a Khuda Kay Liye (angol címén: In The Name Of God) című produkció bemutatása vetett véget, főbb szerepeiben pakisztáni és indiai színészekkel. Shoaib Mansoor rendező poszt-9/11 történetének középpontjában két lahore-i popzenész fivér áll, egyikük iszlám szélsőségesek hatása alá kerül, másikukat Amerikába utazván letartóztatják. A film decemberben különdíjat nyert Kairóban, s 70 millió rúpiás bevételével odahaza, Pakisztánban jócskán behozta a gyártására fordított 60 milliót. S ez nem egyirányú utca: nemrég Pakisztánban is sikerrel mutattak be néhány bollywoodi filmet.

Figyelmébe ajánljuk