chili & vanilia - Szép kis India

  • .
  • 2009. július 30.

Trafik

Ha már trópusi éghajlat uralkodik mostanság nálunk is, miért ne meríthetnénk ihletet az ehhez szokott népek ételeiből? Bizonyára ők tudják a legjobban, mivel lehet ilyen klímában túlélni. Az indiai konyha szerencsére nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Desszertfronton nem igazán erősek, sok a szirupos, tömény édesség, akad azonban kivétel is.
A shrikhand egy népszerű és elterjedt, nyugat-indiai hagyományos édesség, amely Maharastra tartományból származik. Itt gyakran nagy ünnepségeken, esküvőkön szolgálják fel. Hűsítő, nem túl édes desszert, kifejezetten alacsony kalóriatartalmú, mutatós, és kb. 5 perc alatt elkészül. A kardamomtól sokkal érdekesebb és kifinomultabb, mint egy sima gyümölcsös joghurt. Az egzotikus, hűs, kissé kámforos fűszernek, amely nélkül az indiai konyha elképzelhetetlen, kifejezetten markáns az íze, aki először kóstolja, lassan ismerkedjen vele! Az eredeti elkészítési mód szerint sűrű joghurtot kevernek ki cukorral, sáfránnyal és kardamommal, ezt szórják meg durvára vágott pirított pisztáciával és mandulával. A krémhez lehet gyümölcsöt vagy gyümölcspépet adni - a mangó pl. nagyon autentikus lenne (így Indiában amrakhand-nak hívnák). A "magyarosított" verzióban a sáfrányt elhagytam, a mangót pedig őszibarackkal helyettesítettem - utóbbi egészen különlegesen finom párost alkot a kardamommal.

Kardamomos-őszibarackos joghurtdesszert

Hozzávalók (személyenként):

1,5 dl sűrű, krémes joghurt

1 érett őszibarack (lehetőség szerint fehér húsú)

1 evőkanál méz

2-3 szem egész zöld kardamom megtörve

vagy 1/2 kk. őrölt

egy-egy marék pirított, sótlan mag (pisztácia, mandula, mogyoró - ami van)

A joghurtnak sűrűnek, krémesnek kell lennie, nem folyékonynak. Erre legalkalmasabb az ún. görög vagy török joghurt, amely kapható a közel-keleti élelmiszereket áruló üzletekben vagy ínyencboltokban. Házilag úgy lehet legkönnyebben a megfelelő állagot előállítani, hogy egy tiszta pamut anyagban (vagy muszlinban) felakasztjuk és néhány órán át "kicsöpögtetjük" a hagyományos joghurtot, így jó sűrű lesz. Esetleg érdemes fele joghurt, fele tejföl keveréket használni, hogy kevésbé legyen savanykás.

Amennyiben egész kardamomot használunk, megtörjük mozsárban, a zöld héját kidobjuk, és a magokat minél finomabbra törjük. Az őszibarackot meghámozzuk, magját eltávolítjuk, kockákra vágjuk. A hozzávalókat botmixerrel pépesítjük. Poharakba töltjük, és megszórjuk szárazon pirított natúr magokkal. Jéghidegen tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk