Kardamomos-őszibarackos joghurtdesszert
Hozzávalók (személyenként):
1,5 dl sűrű, krémes joghurt
1 érett őszibarack (lehetőség szerint fehér húsú)
1 evőkanál méz
2-3 szem egész zöld kardamom megtörve
vagy 1/2 kk. őrölt
egy-egy marék pirított, sótlan mag (pisztácia, mandula, mogyoró - ami van)
A joghurtnak sűrűnek, krémesnek kell lennie, nem folyékonynak. Erre legalkalmasabb az ún. görög vagy török joghurt, amely kapható a közel-keleti élelmiszereket áruló üzletekben vagy ínyencboltokban. Házilag úgy lehet legkönnyebben a megfelelő állagot előállítani, hogy egy tiszta pamut anyagban (vagy muszlinban) felakasztjuk és néhány órán át "kicsöpögtetjük" a hagyományos joghurtot, így jó sűrű lesz. Esetleg érdemes fele joghurt, fele tejföl keveréket használni, hogy kevésbé legyen savanykás.
Amennyiben egész kardamomot használunk, megtörjük mozsárban, a zöld héját kidobjuk, és a magokat minél finomabbra törjük. Az őszibarackot meghámozzuk, magját eltávolítjuk, kockákra vágjuk. A hozzávalókat botmixerrel pépesítjük. Poharakba töltjük, és megszórjuk szárazon pirított natúr magokkal. Jéghidegen tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com