Nem vagyok benne biztos, hogy utolsó vacsorakívánságom nem egy szelet vajas kenyér lenne-e. Természetesen kovászos, ropogós héjú, foszlós belsejű, friss kenyérrel és tökéletes minőségű, enyhén sós, hűs vajjal. Az alábbi három fűszervaj előre elkészíthető, és nagyon finom újkrumplira, grillezett húsokra, párolt halra olvasztva, vagy akár kenyérre kenve.
Citromos-zöldfűszeres vaj: Éles késsel finomra aprítunk egy csokor friss petrezselymet, fél csokor snidlinget, néhány levél tárkonyt, turbolyát, koriandert, kaprot - vegyesen mindenféle zöldfűszert, aminek éppen szezonja van. Kikeverünk 12,5 dkg szobahőmérsékletű, puha vajat 2 teáskanál citromlével, egy citrom reszelt héjával, sóval, fehérborssal és a zöldfűszerekkel. Frissen tartó fóliára kanalazzuk, és hengerré formázzuk. Feltekerjük, két végét lezárjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen.
Gorgonzolás vaj: 12,5 dkg szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverünk 6 dkg gorgonzola sajttal (esetleg rokforttal) és egy evőkanál whiskyvel. Felaprítunk néhány levél friss bazsalikomot, majd kevés frissen reszelt szerecsendióval a vajhoz keverjük.
Gyömbéres-kurkumás fűszervaj: 12,5 dkg szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverünk ujjnyi reszelt friss gyömbérrel, egy kávéskanál kurkumával, csipetnyi őrölt római köménnyel és fél csokor finomra aprított, friss korianderzölddel. Frissen tartó fóliára kanalazzuk, és hengerré formázzuk. Feltekerjük, két végét lezárjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com