chili & vanilia - Vajat. Még

  • .
  • 2009. május 28.

Trafik

Néhány hete a brit Guardian közölt egy tanulmányt, ami ismert szakácsok receptjeit vizsgálta. "A sztárséfek bűnös titka" (The Guilty Secret of Celebrity Chefs) című jelentés az eladási listák élén álló szakácskönyvek receptjeit elemzi, és kritikusan megállapítja, hogy eszeveszett mennyiségű vajat tartalmaznak, ami nyilván rém egészségtelen.
(A tanulmányt részben az egyik jelentős margaringyártó finanszírozta.) Természetesen nem arra buzdítok, hogy tonnányi vajat használjunk. De azért álljunk meg egy szóra! A vaj nemcsak a "sztárséfek", hanem a csúcséttermek egyik leggyakoribb titkos hozzávalója, bármennyire tagadnák is. A krémlevesekbe, mártásokba nem kevés kerül, fényessé, gazdaggá, lággyá teszi őket. Kevés olyan alapanyag van, ami ennyire befolyásolja az ételek ízét és állagát. Taillevent híres 14. századi irománya, a Le Viandier (a legrégebbinek tartott francia szakácskönyv) még mindössze a receptek 2 százalékában sorolja a hozzávalók közé, ám később a francia klasszikus konyha szinte elképzelhetetlen nélküle. Számos neves mártás alapja (hollandi, berni), barnára pirítva (beurre noisette), kapribogyóval, petrezselyemmel halak tökéletes kiegészítője, egy valódi, igazán jó krumplipüré rajta áll vagy bukik. Croissant, leveles tészta, rizottó készítésekor egyenesen kulcsfontosságú...

Nem vagyok benne biztos, hogy utolsó vacsorakívánságom nem egy szelet vajas kenyér lenne-e. Természetesen kovászos, ropogós héjú, foszlós belsejű, friss kenyérrel és tökéletes minőségű, enyhén sós, hűs vajjal. Az alábbi három fűszervaj előre elkészíthető, és nagyon finom újkrumplira, grillezett húsokra, párolt halra olvasztva, vagy akár kenyérre kenve.

Citromos-zöldfűszeres vaj: Éles késsel finomra aprítunk egy csokor friss petrezselymet, fél csokor snidlinget, néhány levél tárkonyt, turbolyát, koriandert, kaprot - vegyesen mindenféle zöldfűszert, aminek éppen szezonja van. Kikeverünk 12,5 dkg szobahőmérsékletű, puha vajat 2 teáskanál citromlével, egy citrom reszelt héjával, sóval, fehérborssal és a zöldfűszerekkel. Frissen tartó fóliára kanalazzuk, és hengerré formázzuk. Feltekerjük, két végét lezárjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen.

Gorgonzolás vaj: 12,5 dkg szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverünk 6 dkg gorgonzola sajttal (esetleg rokforttal) és egy evőkanál whiskyvel. Felaprítunk néhány levél friss bazsalikomot, majd kevés frissen reszelt szerecsendióval a vajhoz keverjük.

Gyömbéres-kurkumás fűszervaj: 12,5 dkg szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverünk ujjnyi reszelt friss gyömbérrel, egy kávéskanál kurkumával, csipetnyi őrölt római köménnyel és fél csokor finomra aprított, friss korianderzölddel. Frissen tartó fóliára kanalazzuk, és hengerré formázzuk. Feltekerjük, két végét lezárjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Vezető és Megvezető

Ha valaki megnézi a korabeli filmhíradókat, azt látja, hogy Hitlerért rajongtak a németek. És nem csak a németek. A múlt század harmincas éveinek a gazdasági válságból éppen csak kilábaló Európájában (korántsem csak térségünkben) sokan szerettek volna egy erőt felmutatni képes vezetőt, aki munkát ad, megélhetést, sőt jólétet, nemzeti öntudatot, egységet, nagyságot – és megnevezi azokat, akik miatt mindez hiányzik.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.

Hallják, hogy dübörgünk?

A megfelelően lezárt múlt nem szólhat vissza – ennyit gondolnak történelmünkről azok a politikai aktorok, akik országuk kacskaringós, rejtélyekben gazdag, ám forrásokban annál szegényebb előtörténetét ideológiai támaszként szeretnék használni ahhoz, hogy legitimálják jelenkori uralmi rendszerüket, amely leg­inkább valami korrupt autokrácia.

Próbaidő

Az eredetileg 2010-es kötet az első, amelyet a szerző halála óta kézbe vehettünk, immár egy lezárt, befejezett életmű felől olvasva. A mű megjelenésével a magyar nyelvű regénysorozat csaknem teljessé vált. Címe, története, egész miliője, bár az újrakezdés, újrakapcsolódás kérdéskörét járja körül, mégis mintha csak a szerzőt, vele együtt az életet, a lehetőségeket búcsúztatná.