A zöldfűszerek használata édességekben nem újdonság, de nem is könnyű dolog: kellő arányban teljessé, túlzásokba esve gyorsan közönségessé, sőt kellemetlenné tehetik azt, amihez felhasználjuk őket. El kell találni a mennyiséget, amikor a fűszer bukéja éppen csak annyira hasson, hogy valami titokzatos, érdekes ízt véljünk érezni, ne is lehessen elsőre kitalálni, vajon mi is az. Friss állapotában nehezen lehet hozzájutni a babérlevélhez, ha van rá módjuk, kóstolják meg - jellegzetes, virágos-édeskés, kissé csípős, fűszeres íze semmivel nem összetéveszthető. Friss híján persze a szárított is megteszi. Az alábbi desszerttel mindenesetre garantáltan babért aratnak.
Babérlevéllel illatosított panna cotta
őszibarackkal
Hozzávalók (4 kis adag)
1,5 dl tejszín
1,5 dl tej
2 ek. porcukor
csipet só
2 babérlevél
1 zselatinlap
2 illatos, érett őszibarack
méz, citromlé
A tejszínt és a tejet a porcukorral és a csipet sóval elkeverve lábasban forráspontig melegítjük. A babérlevelet darabokra morzsoljuk, és a tejszínhez adjuk. Fedővel letakarjuk, és 30 percre félretesszük, hogy a babérlevél aromája finoman átjárja a tejszínt. 20 perc elteltével egy tálban, hideg vízben beáztatjuk a zselatinlapot, kb. 10 percre. A folyadékot leszűrjük, a babérlevelet eltávolítjuk. Visszaöntjük a lábasba, és felmelegítjük. A zselatinlapot alaposan kinyomkodjuk, a tejszínhez adjuk, és kézi habverővel elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Átszűrjük, elosztjuk négy pohárban. Legalább 4 órára (vagy egy egész éjszakára) hűtőbe helyezzük. Tálaláshoz az őszibarack vagy nektarin héját és magját eltávolítjuk (egy percre lobogó vízbe tesszük, majd meghámozzuk), felkockázzuk, összeforgatjuk kevés citromlével és nem túl erős ízű mézzel (mennyisége a gyümölcs édességétől függ) a panna cotta tetejére halmozzuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com