Tartalom

Narancs XX. évf. 31. szám (2008-07-31)

Publicisztika

Búr Gábor

Publicisztika

A diktátorok alkonya?

Szudán ostora, Omar Hassan al-Bashir

2008. július 14-ig a magyar közvélemény számára alig ismert szereplője volt a nemzetközi politikának. Pedig az elmúlt fél évtizedben a darfúri katasztrófa eléggé beleivódott a hazai köztudatba, de arctalanul, mintha az ottani emberek arra születtek volna, hogy gyalázatos dolgokat műveljenek egymással, amiért mindenki, s így lényegében senki sem felelős.

Publicisztika

Barbárok a faluszélen

Magyar Narancs, 2008. június 12. A cikk egyszerre tárgyszerű és emberi, informatív és megindító, hozza a MaNcstól megszokott magas színvonalat, egyvalami miattazonban többenkénytelen vagyunk újra és újrabillentyűzetet ragadni.

Publicisztika

Maga itt a tánctanár?

Magyar Narancs, 2008. július 17. Nem vagyok tánctanár, csak zenetörténész, de Mérő László "Ártatlan népdalok" című írásában kifejtett nézetét a népdalok erotikus tartalmáról kételkedéssel olvasom.

Egotrip

Egotrip

Pálya a magasban (Árják a pályán)

"S a karvalyképű vámszedők tovább folytatják kis játékaikat, megbújva a kacskaringós paragrafusok mögött. A gettó volt rongyosai: Fodor, Faragó, Herzog és a többiek luxusvillákban laknak, autón járnak, egyszóval gondtalanul élnek. Élik a labdarúgó-cézárok, játékos-rabtartók és egyesületi paraziták vidám életét. Mindezt a futballból, a magyar sport legnépszerűbb és legnagyobb ágából; a magyar ifjúságból, akiknek nevelését varázslatos furfanggal megkaparintották; a sportért rajongó magyar közönség filléreiből, akiknek áruként szállítják hétről-hétre a cég: a profi alszövetség attrakcióit.

Egotrip

Magánvalóság (A turul mint jel)

A műalkotást a néző vagy olvasó (mindegyik) valamiképpen értelmezni akarja és fogja is. Azon kezdve, hogy elfogadja: ez műalkotás. Igazán érdekesnek, izgalmasnak, jónak azt a művet szoktuk tartani, amelyik minden új találkozáskor más arcát mutatja, kicsit más értelmezésre hív fel; vagy a találkozás során létrejövő értelmezés összetett, rétegzett, nem egyértelműsíthető.

A szerk.

A szerk.

Dobj egy nagyot, Fazekas!

"A doppinggyalázat elhomályosított mindent, ami előtte és utána történt sportolóinkkal az olimpián. Már semminek nem lehet annyira örülni, mint amennyire egy-egy siker normális esetben rászolgált volna. Fazekas, Annus, Gyurkovics és a többiek doppingbotránya beszennyezte az egészet, azt is, aminek semmi köze nem volt hozzá.

A szerk.

Lesz még rendőr

Vannak mindenféle lezáratlan, tisztázatlan ügyeink: ügynök-, olaj-, Postabank-, brókerügy, az ehhez-ahhoz "közeli" cégek viselt dolgai, puszta fölsorolásuk kitenne egy vezércikknyi helyet. Az igazságszolgáltatás soha nem járt ezek végére, vagy ha mégis, az általános vélekedés szerint az legfeljebb pro forma történt, a "teljes igazságot" akkor sem tudhattuk meg. Leállított vagy el sem kezdett nyomozások, bizottsági vizsgálatok, kiiktatott nyomozók, fél- és dezinformációk tömege, és persze ún. politikai megfontolások - ezek jellemzik leginkább Magyarország közéleti botrányainak hivatalos kezelését.

Belpol

Belpol

Pipás tudós - Bronislaw Geremek (1932-2008) Bronislaw Geremek (1932-2008)

A 2008. július 13-án autóbalesetben meghalt Bronislaw Geremeket azzal búcsúztatta temetésén Lech Waleþsa: "Te voltál a legnagyobb lengyel, a legnagyobb hazafi - köszönöm Istennek, hogy találkozhattam veled." Adam Michnik szerint "Geremek nélkül nincs lengyel út se a szabadsághoz, se Európába". Geremek legjelentősebb történeti tette valóban az volt, amikor lengyel ellenzéki társaival együtt 1980-ban csatlakozott a sztrájkoló dokkmunkásokhoz. Lech Waleþsa főtanácsadójaként részt vett a Szolidaritás szakszervezet megalapításában, harcaiban, amiért a szükségállapot bevezetése után előbb internálták, majd 1983-ban börtönbe zárták, és csak jelentős nemzetközi tiltakozás hatására engedték szabadon. Ezután ő lett a lengyel demokratikus ellenzék központi alakja, 1989-ben a rendszerváltást Lengyelországban diadalra juttató kerekasztal-megbeszélések nagy stratégája.

Belpol

Veszprémi Ünnepi Játékok - Elvittek messzire - Kocsis Zoltán és Herbie Hancock koncertje

A macskaköves-mediterrán hangulatú szabad tér helyett az első két koncertet a rossz időjárás miatt a napokban átadott Veszprém Arénában rendezték. A híres kézilabdacsapat sportcsarnoka kiváló időn túli hetest elvégezni; kínai figurával győztes gólt dobni nem is lehetne alkalmasabb helyen. Amikor a zuhogó eső és hideg elől egy kisebb kapunyitási pánik után beengedték a zihált gyülekezőket - az Ének az esőben dallamára -, már annak is lehetett örülni, hogy van négy fala meg plafonja. Aztán lett három zongora és mellettük egy család.

Belpol

Szélenergia-fölhasználás Magyarországon - A kezdetek nehézségei

"Ez olyan, mintha a vidéki tűzoltóknak három nappal előre be kellene jelenteni a tűzesetet, hogy legyen idejük a tűzoltószekérről lerakni a trágyát" - jellemzi a szélerőművek körül kialakult legújabb botrányt egy magyar szélkerékfarm tulajdonosa. Az év elején ugyanis a magyar villamos hálózat rendszerirányítója bejelentette: csak akkor fizeti ki a szerződésben foglalt összeget a megtermelt áram után, ha a termelő egy hónapra előre közli, mikor mennyi energiát akar betáplálni a hálózatba.

Belpol

Szabó Pál közlekedési miniszter pályaképe - A tranzakcióhős

Ha a szocialista párt hívta, mindig csatasorba állt: tizenhárom év leforgása alatt számos állami céget irányított, volt alumíniumipari igazgató, főprivatizátor, tanácsadó, postavezér, MÁV-vezető - jelenleg miniszter. Ám azt bírálói is elismerik, hogy Szabó a feladatait mindig komolyan vette, a szakmaiság nevében időnként a megbízóival is konfrontálódott.

Külpol

Külpol

Szlovákia - A szalag mellett

Szlovák szakértőkkel beszélgetve kíséreljük meg vázolni a szomszédunkban végbemenő gazdasági-társadalmi változások mozgatóit és következményeit. A "szlovák csodát" vizsgálva kiderül, hogy az ottani átalakulásra sajátos politikai viszonyok közepette nyílott mód, ennélfogva Magyarországon nemigen kopírozható. Az irigylésre méltó eredmények amúgy sokszor brutális mellékhatásokat fednek el.

Trafik

Trafik

csontzene - Vidékre ne, de Eszterháza nem vidék!

Midőn ezt írtam, ömlött az eső, az ég mosogatórongy-szürke; nemhogy vidékre menni, de a lakásból pusztán kimozdulni fizikai erőfeszítésben, szellemi koncentrálásban hozzávetőleg egyet jelentene a Mount Everest meghágásával. Ilyenkor a zene- és irodalomgyűlölők "könyvtáruk féltett kincseit veszik elő" (ahogy Petri írta egykoron), vagy egyszerűen feldobnak egy Haydn-szimfóniát, a korai korszakból, mondjuk elsőnek a g-moll hangnemben írottat (Hob.

Trafik

tévésmaci - A sül dül

...és nem barátkozik. Valami dürüm nevű kenyérzetbe csavart dolgokkal táplálkozik, rendszerint felmelegíti őket a sütőben, s a tévé előtt fogyaszt.

Trafik

chili & vanilia - Vigyázat, babérlevél a desszertben!

"A babérlevél különb a kert minden más növényénél, mert nemcsak gyönyörű, de jövedelmező is. Egyaránt szolgál tisztes polgári dolgokat és orvoslást, mi több, egyaránt jó egészségesnek és betegnek, élőnek és halottnak...

Trafik

kertész lesek - ÉDEN BUDA

Már az is több a soknál, hogy létezik Budán egy hely, ami nemcsak kimondottan vegetáriánus étterem, a tetejében önkiszolgáló is. Mondhatnánk gyorsbüfének, de mivel igen látványos, vízivárosi műemlék-házban működik a Battyhány téri csarnok mögötti téren, nem mondjuk.

Trafik

kulthírek

IRÁNY VELENCE Velencében bejelentették: Helmut Lachenmann német zeneszerző veheti át az életművéért járó Arany Oroszlánt az 52 Nemzetközi Kortárszenei Fesztiválon - de az csak október 2-án kezdődik Előbb még az építészet hívei zarándokolnak el Velencébe, a szeptember 14-én nyíló, 11 Építészeti Biennáléra A központi kiállítást az amerikai Aaron Betsky rendezi a szigorúan vett építészeten túlmutató Out There: Architecture Beyond Building téma jegyében Célja az építészet terén megnyilvánuló kísérletezés bemutatása és ösztönzése 2002-ben, amikor Betsky volt a holland nemzeti pavilon kurátora, neki(k) ítélték a legjobb külföldi pavilon Arany Oroszlán-díját Illusztrációnk a magyar pavilont idén berendező japán-magyar-svájci doubleNegatives csoport Corpora projektjének honlapjáról (wwwkorporahu) való A Július Gyula kurátor irányításával készülő kiállítás egy kibernetikai és egyben építészeti kutatás egyik állomása, középpontjában az emberi térhasználat kérdésével: "A Corpora egy olyan számítógépes program, amely elektronikus érzékelők ezreit vezérelve információkat - szélirány, mozgás, hőmérséklet, fényerő - gyűjt a külvilágról, majd olyan szerkezeteket hoz létre, amelyek állandó harmóniát keresnek a külvilág ezen elemeivel" EÖTVÖS PÉTER SALZBURGBAN Mozart Don Giovannija és Varázsfuvolája, Gounod Romeo és Juliája, Verdi Otellója és más előadások mellett Bartók Béla Kékszakállúja is szerepel július 26 és augusztus 31 között a 88 Salzburgi Ünnepi Játékokon - utóbbit a holland Johan Simons rendezte és Eötvös Péter dirigálja A hangversenyeken olyan karmestersztárokat láthat a rendkívül magas árakat megfizetni képes közönség, mint a Bécsi Filharmonikusok egy-egy koncertjét vezénylő Pierre Boulez, Jonathan Nott, Riccardo Muti, Mariss Jansons és Esa-Pekka Salonen A záróesten Simon Rattle vezényletével a Berlini Filharmonikusok szólaltatják meg Olivier Messiaen Turangaliláját A nyitóbeszédet Elke Heidenreich német író, újságíró tartotta, a színházi előadások sora a szintén német Andrea Breth rendezte Bűn és bűnhődéssel kezdődött Emlékkoncerttel ünneplik meg a fesztivál mai rangjának megteremtésében főszerepet játszó, Salzburgban született karmester, Herbert von Karajan születésének századik évfordulóját GARCÍA MÁRQUEZ WESTERNJE Még a Száz év magány előtt írta és adta el Frontera című forgatókönyvét Gabriel García Márquez, és több mint negyven évnek kellett eltelnie, mire vászonra kerülhet: Rodolfo de Anda mexikói színész és producer nemrég megvásárolta a megfilmesítés jogát Jövőre kezdi forgatni a koros pisztolyhősről és ifjabb társáról szóló történetet, az idősebbik szerepet ő maga alakítja majd A Reforma című mexikói lapnak nyilatkozva elmondta, hogy már negyven éve, fiatal színész korában is hallott a Fronteráról, de egészen mostanáig, hogy végre megszerezte a forgatókönyvet, azt hitte, Luis Alcoriza, a mexikói mozi egyik nagymestere írta GYÁSZOL AZ EGYIPTOMI FILM Kairóban római katolikus szertartás szerint elbúcsúztatták, majd szülővárosában, Alexandriában eltemették a 82 éves korában elhunyt Youssef Chahine-t A nemzetközi hírű egyiptomi filmrendező halála nem volt váratlan: hat hete kómában feküdt egy kairói kórházban Utolsó filmjét, a Chaost már pártfogoltja, Khaled Youssef fejezte be Pályáját 1950-ben kezdte, politikai önkényt és vallási fundamentalizmust is bíráló, több mint negyven filmet felölelő életművéért 1997-ben, Cannes-ban kapott elismerést Korai filmjei, mint az 1958-as Cairo Station az ottani neorealizmus úttörőinek számítanak, az 1969-es The Land a Nílus deltavidékén élő parasztok és földesurak küzdelmét ábrázolja Alexandria-trilógiája önéletrajzi elemekből építkezik, s ennek 1978-as, nyitó darabja olyan tabuk megtörésére vállalkozott, mint a homoszexuális, illetve a vallási kötelékeket áttörő szerelem filmvásznon való megjelenítése (egyiptomi férfi és brit katona, illetve muzulmán férfi és zsidó nő viszonylatában) A próféták ábrázolásának iszlám tilalmába ütközött a Biblia és a Korán szövegein alapuló József-történetet feldolgozó, The Emigrant című 1994-es filmje, be is tiltották hazájában (Chahine alkotásainak címeit magyar forgalmazás híján angolul vagyunk kénytelenek írni) JAGGER, A NYUGDÍJAS Július 26-án betöltötte 65 életévét, s elérte a nyugdíjkorhatárt Mick Jagger, így több mint 200 millió fontra becsült vagyona mellé némi havi aprót is zsebre vághat A Rolling Stones eközben elhagyta régi kiadóját, az EMI-t, legutóbbi filmzenealbumukat (Shine A Light) már a Universal adta ki NOBEL-DÍJAS, KALÓZKIADÁSBAN Egyre gyakrabban tűnnek fel a kínai feketepiacon kalózkiadásban Gao Xingjian művei: 2000-ben kapott Nobel-díja óta több mint 30 nyelvre, így magyarra is fordítottak tőle (Lélek-hegy), de szülőhazájában továbbra is be van tiltva Az 1987 óta Franciaországban élő író szívesen összegyűjtené művei kalózkiadásait - egy olyat is látott, amin másvalakinek az arcképe szerepelt szerzőként GYÁSZ 80 éves korában elhunyt Johnny Griffin: a chicagói születésű tenorszaxofonos a 60-as években költözött Franciaországba, a halál is itt érte Tanulmányai elvégzése után Lionel Hampton nagyzenekarával turnézott, az 50-es években pedig a bebop olyan nagyságaival játszott, mint Art Blakey, Thelonious Monk vagy John Coltrane DÍJ Peter Sloterdijk vehette át Bonnban az idei Cicero-szónokdíjat: az indoklás szerint az író és filozófus személyében, munkáiban és az általa kifejtett hatásban egyaránt megtestesíti a retorika és a filozófia klasszikus antik szövetségét A megsemmisítés áldozatainak emléket állító és a 21 század európai politikája számára figyelmeztető írásművei elismeréseként a náci terrort gyermekfejjel túlélő Hanna Krall lengyel írónőnek ítélték Darmstadt városának Ricarda Huch-díját ANIMÁCIÓS MANSFELD A zsűri különdíját nyerte el az animációs film és képregény olaszországi, derviói fesztiválján Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című hét és fél perces szénrajz-animációja . .

Zene

Zene

Musical - Szamárfülek - Szentivánéji álom

Mélyen igaz közhely, hogy egy újdonat színpadi mű nemcsak a játszó személyeket állítja komoly feladat elé, de épp így a közönséget, s persze a darabot az előadástól, az esetlegességet a tendenciától, s a merész úttörést a tévútra csalinkázástól megkülönböztetni hivatott, netán önjelölt kritikust is. E nehézség ismételt felismerésével távoztunk a szegedi Dóm térről, miután véget ért Szakcsi Lakatos Béla, Müller Péter Sziámi és Kerényi Miklós Gábor közös művének első előadása, vagy hogy a nevét márkavédjeggyé tömörítő rendező-szövegkönyvíró meghatározását idézzük: az ősbemutató világpremiere.

Zene

DVD - "Falud ebjeinek étkül" - Nyikolaj Lebegyev: Farkasölő

Most tán attól kéne egy hátast dobni, hogy az "orosz fantasy", mintha az valami olyan lenne, mint a szovjet western. Hogy az oroszok manapság olyan sokat (ti.: rubelt) raknak a filmgyártásukba, hogy már thrillerre, fantasyra, miegyéb tájidegen akciózásra is telik. Mindazonáltal ami végül ezen a 2007-es filmen (nálunk friss kiadású DVD-n) kijegecesedik, az távolról sem szovjet-orosz problematikum: az a "leesik-e?" kérdésköre.

Zene

Színház - Musztafa, gyere haza!

Musztafa, gyere haza! címmel mutatta be új produkcióját Simon Balázs régi-új társulata, az Utca-Szak Színház. Valláskritikával megtűzdelt, töredezett történetű, civilizációs komédia.

Zene

Kiállítás - Korhatáros művészet - George Grosz és az erotika

Az Expressionale című kiállítás talán legérdekesebbje a város egyik jelentős művészfigurájának, George Grosz erotikus műveinek gyűjteménye, mely eddig a nagyközönség számára hozzáférhetetlen volt. A korhatáros tárlat 70, vegyes technikával készült képet vonultat fel (akvarell, olaj, toll). A túlnyomórészt 1940-re datált képek száműzetésben, Grosz New York-i évei alatt készültek.

Zene

Koncert - Whitesnake

David Coverdale megragadja a mikrofonállványt, feje tetejére fordítja, felmutat vele az égre, és félreérthetetlen mozdulatokkal sikálni kezdi a rudat.

Zene

Színház - Bízva bíz - Madách: Az ember tragédiája

Nem is tudtam, hogy régóta érdekel engem egy olyan Tragédia-előadás, amely a drámából nem a szokásos történelmi tablót fölépítve jut el az emberiségbe vetett ember, Ádám lételméleti problémájához, hanem... Hanem például azt teszi, mint Vidnyánszky Attila: a személyiség kívülről - az Úr által - adományozott integritásának szükségszerű szétesése után a történelmet segítségül híva összekotor - összeás - egy másikat. Útján Lucifer kíséri; kissé nyegle, ironikus fickó.

Zene

Lemez - A kísérlet vége - Soulfly: Conquer

A Soulfly működése, mégpedig töretlenül sikeres működése igen kínos - mármint a Sepulturának. Amikor ugyanis Max Cavalera 1996-ban nagy csinnadrattával otthagyta a brazil bandát, a hátramaradottak évekig építgették új arculatukat, hogy bebizonyítsák: a Sepultura nem volt egyenlő Maxszel. Csakhogy míg a Sepultura azóta sem tudott letenni az asztalra egy igazán kiemelkedő lemezt - mondjuk, annyira kiemelkedőt, amennyire 96-ig gyakorlatilag minden korongjuk az volt -, és minden próbálkozásuk az "elrontott" és az "egész jó" között mozgott, addig Max Cavalera kirázott a kisujjából egy rocktörténeti jelentőségű bandát, a Soulflyt. Aligha elvárható persze, hogy a Sepultura legénysége egy emberként dőljön előbb Max lábai elé, majd rögtön utána a kardjába - az mindazonáltal elég sokatmondó, hogy a Soulflynak mind a koncertjei, mind a lemezei lazán porig alázzák sepulturás riválisaikat. Ha riválisnak lehet még egyáltalán nevezni az egykor dicső zenekart.

Zene

Lemez - Földbe rúgó lábakkal - Korog: Mumus

A Korog a szakma zenekara Magyarországon: ahhoz képest, hogy a harmadik lemezüknél tartanak (három és felediknél pontosabban, ha beleszámoljuk a Próbáld újrát, amin néhány remix mellett a teljes Corpus Kriszti demó is megtalálható az összes klasszikussal az Elsiető ég alatt-tól az Egy nap és máig), még mindig csak néhányan ismerik őket a jól tájékozott zenészkollégákon és újságírókon kívül, akik aztán évente egyszer rituálészerűen egybegyűlnek az aktuális Sziget Korog-fellépésén, rendszerint hajnali három óra tájékán.

Zene

DVD - A héber pöröly

Hogy ma nálunk ki minek hall meg egy zsidó viccet, az alighanem a szövegkörnyezet, a szájmozgás függvénye.

Zene

Lemez - Szól már a zene - Hercules And Love Affair: Hercules And Love Affair

Akadnak a poptörténetben bujkáló tehetségek, akik csak arra várnak, hogy a megfelelő pillanatban letarolhassák a világot. Ilyen például hősünk, Andy Butler, aki éveken át ette a tengerentúli house-dj-k korántsem oly keserű kenyerét, közben merő magánszorgalomból tanulmányozta a görög mitológiát, különös tekintettel annak homoerotikus motívumaira. Azután megismerkedett a kiváló angol férfialt vokalistával, Antony Hegartyval, a méltán ünnepelt Antony and The Johnsons énekesével (aki emellett Lou Reeddel, Brian Ferryvel, Rufus Wainwrighttal és a CocoRosie-val is dolgozott együtt), idővel hozzájuk csapódott Nomi, a transzszexuális vokalista, és a határozottan fiús megjelenésű lemezlovas kolléganő, Kim Ann Foxman, akik egyenként is igen figyelemre méltó hangjukat adják a produkcióhoz.

Színház
Lélek
Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Pusztulnak a korallzátonyok A zátonyépítő korallfajok harmadát kihalás fenyegeti - állítja az első globális tanulmány, amely a korallokat veszélyeztető tényezőkről készült A Science című szaklapban megjelent írás 39 kutató együttműködésének eredménye A kutatók rémisztőnek tartják az eredményeket, mivel nemcsak a fajok egyharmadának veszélyeztetettségéről van szó, hanem arról is, hogy ötven vagy száz éven belül a tengeri ökoszisztéma hatalmas része örökre eltűnhet Az első drámai csapást az 1997- 98-as El Ni–o mérte a korallokra: a trópusi vizek felmelegedése miatt a korallpolipok nagy része kilökte a velük szimbiotikus kapcsolatban élő algákat, majd ezt követően kifehéredett és elhalt, mivel az algák nélkül nem jutott táplálékhoz Míg 1998 előtt a 704 fajból csupán tizenhárom volt veszélyeztetett, mára 231 A másik probléma a savasodás Az óceánok megkötik a légköri szén-dioxid egy részét, így enyhén savasabb lesz a víz kémhatása, ami azonban elég ahhoz, hogy a korallok már ne tudják megépíteni vázukat, illetve a csigák a házukat További károkat okoznak a dinamittal, illetve súlyos vonóhálókkal folytatott halászat, valamint az invazív fajok és a környezetszennyezés Becslések szerint a tengeri fajok mintegy negyede függ a koralloktól fejlődése valamely szakaszában Fűnyíró robot A takarító háztartási robotjairól ismert iRobot autonóm fűnyíró gyártását tervezi Az 1990-ben MIT-s kutatók által alapított cég mára több mint hárommillió takarító robotot adott el szerte a világban A porszívózó Roomba, illetve a felmosni képes Scooba után nemrég jelent meg a medencék takarítására használható Verro, illetve az esőcsatornákban mászkáló Looj Az iRobot most szabadalmi bejegyzést nyújtott be egy autonóm fűnyíróra A Mowbának keresztelt eszköz kikerüli a tereptárgyakat, levágja, összegyűjti és egy előre meghatározott helyre szállítja a füvet Nem ez az első fűnyíró robot, a Robomower által gyártott Lawnbot még a harmincfokos emelkedővel is megbirkózik, és lopásgátlóval is ellátták Wikipedia-klónt indított a Google Az olvasók nem manipulálhatják a bejegyzéseket, a szerzők nem burkolózhatnak a névtelenség homályába a Google új közösségi tudástárán A múlt héten elindított Knol portállal (knolgooglecom) a Google a Wikipedia online enciklopédia babérjaira tör A Knol szerzőinek dolgozatai külön-külön oldalon szerepelnek majd, akkor is, ha ugyanarról a témáról szólnak, ellentétben a Wikipediával, ahol összedolgoznak a szerzők, és a közös munka egy összefüggő szöveggé áll össze A felhasználók értékelhetik a szerzők munkáját, és kommentárokat fűzhetnek hozzájuk, így tehát a szócikkek versenyeznek egymással, és az olvasó dönti el, melyik a jobb, alaposabb írás A szerzők maguk dönthetnek arról, hogy akarnak-e hirdetéseket látni az oldalukon Ha igen, részesedést kapnak a hirdetési bevételekből Elemzők szerint ezzel a lépéssel a Google benyomul a tartalomszolgáltatás piacára, és a webkeresők piacán elért dominanciáját felhasználhatja, hogy a tartalomszolgáltatásban is erős pozíciót szerezzen A Wikipedia is aggódik, hiszen olvasóinak nagy része a Google keresőoldaláról talál rá a szócikkekre Bemutatták az új Szojuzt Megjelentek az első hivatalos képek az orosz űrügynökség készülő űrhajójáról A jármű a Szojuz utóda lesz, és egy készülő orosz-európai együttműködésben is fontos szerepet kaphat Az űrhajót az RKK Energija nevű orosz cég fejlesztette ki, és a múlt héten az angliai Farnborough-ban megrendezett repüléstechnikai vásáron mutatták be a terveket Az alakja leginkább egy csonka kúpra emlékeztet, és kicsit hasonlít a NASA készülő Orion űrhajójához is A 18-20 tonnás új orosz űrhajó hat embert tud majd Föld körüli űrküldetésekre szállítani, és négy főt, ha Hold-misszióra indul A jármű legszokatlanabb technikai megoldása az a néhány segédhajtómű, amelyek visszatéréskor az űrhajó földet érését segítik Fájlcsere Nagy-Britannia hat legnagyobb internetszolgáltatója együttműködik a zeneiparral, hogy kiszorítsák a netről a fájlcserélőket A kormány által is támogatott akcióban több százezer levelet küldenek ki az illegális fájlcserével gyanúsított felhasználóknak, a legvadabb megosztóknak pedig lelassítják a hozzáférését Zsírsavak Számos halálos szív- és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek a transzzsírsavak, ezért Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében az országban elsőként kitiltják az éttermekből az egészségre ártalmas zsírsavakat tartalmazó ételeket Előember Újabb rendkívüli ősmajomleletre bukkantak Rudabányán: az Anapithecus hernyaki emberszabású majom kétoldali felső állcsontja került elő egy magyar és kanadai kutatók által végzett ásatáson A lelet segíthet a tízmillió évvel ezelőtt élt állat kinézetének rekonstrukciójában Magmató A Nápolyi Egyetem kutatói nyolc kilométerrel a délolasz város felszíne alatt egy 1100 fokon izzó, egy kilométer vastag, sűrűn folyó magmarétegre bukkantak Ez a folyékony elegy tartja a fölötte húzódó nápolyi térség alapkőzetét A kutatók szerint a földkéreg annyira repedezett, hogy a magma bármikor feltörhet Tengeralattjáró Oroszország két tengeralattjárót küld a világ legmélyebb tava, a Bajkál fenekére, 1,6 kilométeres mélységbe A Bajkál-tó a világörökség része, több mint 1700 állat- és növényfaj otthona A tó mélyére ugyanaz a két tengeralattjáró merül le, amely tavaly augusztusban titánkapszulában orosz zászlót helyezett el a Jeges-tenger fenekén Atlantisz Az Északi-tenger mélyén 10 ezer éves elveszett világra bukkantak a régészek: a mezolitikum korában ez a Doggerlandnak nevezett, ma száz méterrel a víz felszíne alatt fekvő terület kötötte öszsze Európát a Brit-szigetekkel . .

Lokál

Lokál

Általános iskola hajléktalanoknak - "Önmagának csinálja"

Az osztály létszáma szeptemberben negyvenkettő volt. A félévi vizsgára heten jelentkeztek. Egy tanuló meghalt, hárman gyógyíthatatlan betegséggel kórházba kerültek. Néhányan elmaradoztak, két hónapig, ha bírták. Volt köztük öt analfabéta is. Egyikük, egy ötvenéves férfi egy hónap alatt megtanult írni.

Sport