Garnéla kolbásszal
Hozzávalók (2 adag)
10-12 nyers garnélarák, megtisztítva2 evőkanál olívaolaj 2-3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelvekb. 4 dkg (5-6 cm-nyi darab) jófajta csípős kolbász,
karikázva
2-3 evőkanál friss petrezselyem, finomra aprítvasó, bors, pirospaprika
A garnélát megtisztítjuk: hátát éles késsel óvatosan bemetsszük, bélcsatornáját kiemeljük, páncélját eltávolítjuk. A farkát rajta hagyjuk. Serpenyőben olívaolajon közepes lángon puhára pároljuk a felszeletelt fokhagymát (ne kapjon színt). A lángot erősebbre veszszük. Az edénybe tesszük a garnélákat, egyik oldalukon szép rózsaszínűre, pirosra sütjük. Amikor megfordítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és ezzel együtt sütjük tovább, hogy a másik oldal is rózsaszínű legyen. Átforgatjuk, hogy a kolbászból kisülő zsír mindenütt érje. Önthetünk hozzá egy lötty száraz sherryt is. Frissen őrölt borsot, kevés pirospaprikát és friss petrezselymet szórunk rá, azonnal tálaljuk. Bagettet, friss kenyeret kínálunk mellé. Lehetőség szerint nyers garnélát használjunk, mert ez sokkal ízesebb. Onnan lehet felismerni, hogy szürke színű (ami rózsaszín, az már előfőzött). Frissen lehet kapni a Nagycsarnok alagsorában lévő halasnál, vagy fagyasztottat ázsiai élelmiszereket áruló üzletekben.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com