chili&vanília - Föld és tenger

  • .
  • 2010. március 11.

Trafik

Számos, tengerrel rendelkező országban rendkívül nagy hagyománya van a szárazföldi és a tengeri alapanyagok kombinációjának. Eredetileg nyilván az adottságok szülték: egyszerűen a rendelkezésre álló hozzávalókból kellett minél változatosabb fogásokat kitalálni.
A spanyolok paellája az egyik legnyilvánvalóbb, a portugáloknál is gyakori, pl. a déli, algarvei régió egyik tipikus étele a carne de porco com amijoas, amelyben sertéshúst főznek vénuszkagylóval. A baszk konyhában is népszerű. (Ázsiában vagy Amerikában sem ismeretlen: a gyakran "kulináris giccsként" emlegetett Surf 'n'Turf-ben pl. bélszínt kombinálnak homárral. A fogásról sokan állítják, hogy nem igazán gasztronómiai megfontolásokból született, sokkal inkább egyszerűen az étlapokon szereplő két legdrágább fogás ötvözése volt a motiváció.) A csípős kolbász használata ennél sokkal egyszerűbb, és egyáltalán nem újszerű - rengeteg spanyol ételben előfordul. Garnélával és általában minden tengeri herkentyűvel kiváló: a rák édességéhez és állagához nagyon jól illik a csípős, fűszeres, ropogósra sütött kolbász. Ez lehet chorizo vagy akár jóféle magyar kolbász is. Tengerünk ugyan nincs, de az utóbbi években - elsősorban a csúcsgasztronómiában - itthon is egyre több séf él ezzel a műfajjal. Sokan kombinálnak libamájat füstölt halfélékkel, Bíró Lajos a fogassal borjúinat tálal, legutóbb pedig süllővel és malacfarokkal találkoztam ugyanazon a tányéron. Ennél az alábbi étel sokkal rusztikusabb - és nagyon finom.

Garnéla kolbásszal

Hozzávalók (2 adag)

10-12 nyers garnélarák, megtisztítva2 evőkanál olívaolaj 2-3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelvekb. 4 dkg (5-6 cm-nyi darab) jófajta csípős kolbász,

karikázva

2-3 evőkanál friss petrezselyem, finomra aprítvasó, bors, pirospaprika

A garnélát megtisztítjuk: hátát éles késsel óvatosan bemetsszük, bélcsatornáját kiemeljük, páncélját eltávolítjuk. A farkát rajta hagyjuk. Serpenyőben olívaolajon közepes lángon puhára pároljuk a felszeletelt fokhagymát (ne kapjon színt). A lángot erősebbre veszszük. Az edénybe tesszük a garnélákat, egyik oldalukon szép rózsaszínűre, pirosra sütjük. Amikor megfordítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és ezzel együtt sütjük tovább, hogy a másik oldal is rózsaszínű legyen. Átforgatjuk, hogy a kolbászból kisülő zsír mindenütt érje. Önthetünk hozzá egy lötty száraz sherryt is. Frissen őrölt borsot, kevés pirospaprikát és friss petrezselymet szórunk rá, azonnal tálaljuk. Bagettet, friss kenyeret kínálunk mellé. Lehetőség szerint nyers garnélát használjunk, mert ez sokkal ízesebb. Onnan lehet felismerni, hogy szürke színű (ami rózsaszín, az már előfőzött). Frissen lehet kapni a Nagycsarnok alagsorában lévő halasnál, vagy fagyasztottat ázsiai élelmiszereket áruló üzletekben.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.