chili&vanília - Föld és tenger

  • .
  • 2010. március 11.

Trafik

Számos, tengerrel rendelkező országban rendkívül nagy hagyománya van a szárazföldi és a tengeri alapanyagok kombinációjának. Eredetileg nyilván az adottságok szülték: egyszerűen a rendelkezésre álló hozzávalókból kellett minél változatosabb fogásokat kitalálni.
A spanyolok paellája az egyik legnyilvánvalóbb, a portugáloknál is gyakori, pl. a déli, algarvei régió egyik tipikus étele a carne de porco com amijoas, amelyben sertéshúst főznek vénuszkagylóval. A baszk konyhában is népszerű. (Ázsiában vagy Amerikában sem ismeretlen: a gyakran "kulináris giccsként" emlegetett Surf 'n'Turf-ben pl. bélszínt kombinálnak homárral. A fogásról sokan állítják, hogy nem igazán gasztronómiai megfontolásokból született, sokkal inkább egyszerűen az étlapokon szereplő két legdrágább fogás ötvözése volt a motiváció.) A csípős kolbász használata ennél sokkal egyszerűbb, és egyáltalán nem újszerű - rengeteg spanyol ételben előfordul. Garnélával és általában minden tengeri herkentyűvel kiváló: a rák édességéhez és állagához nagyon jól illik a csípős, fűszeres, ropogósra sütött kolbász. Ez lehet chorizo vagy akár jóféle magyar kolbász is. Tengerünk ugyan nincs, de az utóbbi években - elsősorban a csúcsgasztronómiában - itthon is egyre több séf él ezzel a műfajjal. Sokan kombinálnak libamájat füstölt halfélékkel, Bíró Lajos a fogassal borjúinat tálal, legutóbb pedig süllővel és malacfarokkal találkoztam ugyanazon a tányéron. Ennél az alábbi étel sokkal rusztikusabb - és nagyon finom.

Garnéla kolbásszal

Hozzávalók (2 adag)

10-12 nyers garnélarák, megtisztítva2 evőkanál olívaolaj 2-3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelvekb. 4 dkg (5-6 cm-nyi darab) jófajta csípős kolbász,

karikázva

2-3 evőkanál friss petrezselyem, finomra aprítvasó, bors, pirospaprika

A garnélát megtisztítjuk: hátát éles késsel óvatosan bemetsszük, bélcsatornáját kiemeljük, páncélját eltávolítjuk. A farkát rajta hagyjuk. Serpenyőben olívaolajon közepes lángon puhára pároljuk a felszeletelt fokhagymát (ne kapjon színt). A lángot erősebbre veszszük. Az edénybe tesszük a garnélákat, egyik oldalukon szép rózsaszínűre, pirosra sütjük. Amikor megfordítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és ezzel együtt sütjük tovább, hogy a másik oldal is rózsaszínű legyen. Átforgatjuk, hogy a kolbászból kisülő zsír mindenütt érje. Önthetünk hozzá egy lötty száraz sherryt is. Frissen őrölt borsot, kevés pirospaprikát és friss petrezselymet szórunk rá, azonnal tálaljuk. Bagettet, friss kenyeret kínálunk mellé. Lehetőség szerint nyers garnélát használjunk, mert ez sokkal ízesebb. Onnan lehet felismerni, hogy szürke színű (ami rózsaszín, az már előfőzött). Frissen lehet kapni a Nagycsarnok alagsorában lévő halasnál, vagy fagyasztottat ázsiai élelmiszereket áruló üzletekben.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.