chili&vanília - Föld és tenger

  • .
  • 2010. március 11.

Trafik

Számos, tengerrel rendelkező országban rendkívül nagy hagyománya van a szárazföldi és a tengeri alapanyagok kombinációjának. Eredetileg nyilván az adottságok szülték: egyszerűen a rendelkezésre álló hozzávalókból kellett minél változatosabb fogásokat kitalálni.
A spanyolok paellája az egyik legnyilvánvalóbb, a portugáloknál is gyakori, pl. a déli, algarvei régió egyik tipikus étele a carne de porco com amijoas, amelyben sertéshúst főznek vénuszkagylóval. A baszk konyhában is népszerű. (Ázsiában vagy Amerikában sem ismeretlen: a gyakran "kulináris giccsként" emlegetett Surf 'n'Turf-ben pl. bélszínt kombinálnak homárral. A fogásról sokan állítják, hogy nem igazán gasztronómiai megfontolásokból született, sokkal inkább egyszerűen az étlapokon szereplő két legdrágább fogás ötvözése volt a motiváció.) A csípős kolbász használata ennél sokkal egyszerűbb, és egyáltalán nem újszerű - rengeteg spanyol ételben előfordul. Garnélával és általában minden tengeri herkentyűvel kiváló: a rák édességéhez és állagához nagyon jól illik a csípős, fűszeres, ropogósra sütött kolbász. Ez lehet chorizo vagy akár jóféle magyar kolbász is. Tengerünk ugyan nincs, de az utóbbi években - elsősorban a csúcsgasztronómiában - itthon is egyre több séf él ezzel a műfajjal. Sokan kombinálnak libamájat füstölt halfélékkel, Bíró Lajos a fogassal borjúinat tálal, legutóbb pedig süllővel és malacfarokkal találkoztam ugyanazon a tányéron. Ennél az alábbi étel sokkal rusztikusabb - és nagyon finom.

Garnéla kolbásszal

Hozzávalók (2 adag)

10-12 nyers garnélarák, megtisztítva2 evőkanál olívaolaj 2-3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelvekb. 4 dkg (5-6 cm-nyi darab) jófajta csípős kolbász,

karikázva

2-3 evőkanál friss petrezselyem, finomra aprítvasó, bors, pirospaprika

A garnélát megtisztítjuk: hátát éles késsel óvatosan bemetsszük, bélcsatornáját kiemeljük, páncélját eltávolítjuk. A farkát rajta hagyjuk. Serpenyőben olívaolajon közepes lángon puhára pároljuk a felszeletelt fokhagymát (ne kapjon színt). A lángot erősebbre veszszük. Az edénybe tesszük a garnélákat, egyik oldalukon szép rózsaszínűre, pirosra sütjük. Amikor megfordítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és ezzel együtt sütjük tovább, hogy a másik oldal is rózsaszínű legyen. Átforgatjuk, hogy a kolbászból kisülő zsír mindenütt érje. Önthetünk hozzá egy lötty száraz sherryt is. Frissen őrölt borsot, kevés pirospaprikát és friss petrezselymet szórunk rá, azonnal tálaljuk. Bagettet, friss kenyeret kínálunk mellé. Lehetőség szerint nyers garnélát használjunk, mert ez sokkal ízesebb. Onnan lehet felismerni, hogy szürke színű (ami rózsaszín, az már előfőzött). Frissen lehet kapni a Nagycsarnok alagsorában lévő halasnál, vagy fagyasztottat ázsiai élelmiszereket áruló üzletekben.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.