Kenyérsaláta orosz sós uborkával
Hozzávalók (6-8 adag)
1 kg kovászolni való uborka
1,5 l víz
3 evőkanál só
egy fej fokhagyma, gerezdekre szedve
két csokor kapor
4 szelet barna kenyér
1 gerezd fokhagyma
6 kovászolt uborka
4 szem paradicsom
só, bors
olívaolaj
A sós uborkához az egyforma méretű uborkákat megmossuk, két végüket levágjuk, két oldalukon, hosszában bemetsszük. Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a sót, amelyet elkeverünk, hogy teljesen feloldódjon. Az üveg aljára tesszük a kaprot (kovászoláshoz valót), rétegekben elrendezzük rajta az uborkákat. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott fokhagymagerezdeket, majd felöntjük a sós vízzel. Az üveget letakarjuk vagy lezárjuk, és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap reggel már fogyasztható. Később egyre savanyúbb lesz. A kenyérsalátához a kenyérszeleteket bekenjük olívaolajjal, bedörzsöljük egy kis gerezd fokhagymával, és megpirítjuk. Közben felkockázzuk az uborkát és négy nagy paradicsomot. Megsózzuk, hogy levet engedjen (ugyanis a paradicsom leve adja majd az öntetet). Egy nagy tálban összekeverjük a pirított kenyérkockákat, az uborkát, a paradicsomot, sok friss kaprot, majd meglocsoljuk olívaolajjal.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com