chili&vanília - Kánikula saláta

  • .
  • 2011. július 14.

Trafik

Az orosz sós uborka nem kovászos, mint a miénk, hanem sós, ropogós és nagyon, de nagyon fokhagymás. Az oroszok vodka, illetve füstölt halak mellé harapják, és önmagában is zseniális snack.
A híradások szerint 2007-ben ünnepelte az 500. születésnapját, Kalinyingrádban kiállítást is rendeztek a tiszteletére. A hagyományoshoz hasonló módszerrel készül, egy nap után ugyanúgy elkezd besavanyodni, és pontosan olyan lesz, mint a kovászos uborka, csak jóval fokhagymásabb. Ropogós (ez még tovább fokozható, ha készítés előtt fél órára jeges vízbe áztatjuk az uborkát), a színe valamelyest harsányabb zöld. Remek saláta kreálható vele: amolyan panzanella, azaz olasz kenyérsaláta-féle, amelyben az édes paradicsom mellé kerül a ropogós uborka, és a levük eláztatja a kenyeret. Nagyon jó kis savanykás, frissítő étel, ebben a hőségben különösen jólesik.

Kenyérsaláta orosz sós uborkával

Hozzávalók (6-8 adag)

1 kg kovászolni való uborka

1,5 l víz

3 evőkanál só

egy fej fokhagyma, gerezdekre szedve

két csokor kapor

4 szelet barna kenyér

1 gerezd fokhagyma

6 kovászolt uborka

4 szem paradicsom

só, bors

olívaolaj

A sós uborkához az egyforma méretű uborkákat megmossuk, két végüket levágjuk, két oldalukon, hosszában bemetsszük. Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a sót, amelyet elkeverünk, hogy teljesen feloldódjon. Az üveg aljára tesszük a kaprot (kovászoláshoz valót), rétegekben elrendezzük rajta az uborkákat. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott fokhagymagerezdeket, majd felöntjük a sós vízzel. Az üveget letakarjuk vagy lezárjuk, és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap reggel már fogyasztható. Később egyre savanyúbb lesz. A kenyérsalátához a kenyérszeleteket bekenjük olívaolajjal, bedörzsöljük egy kis gerezd fokhagymával, és megpirítjuk. Közben felkockázzuk az uborkát és négy nagy paradicsomot. Megsózzuk, hogy levet engedjen (ugyanis a paradicsom leve adja majd az öntetet). Egy nagy tálban összekeverjük a pirított kenyérkockákat, az uborkát, a paradicsomot, sok friss kaprot, majd meglocsoljuk olívaolajjal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

François Ozon új filmjében Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t. Kritika.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.