chili&vanília - Kánikula saláta

  • .
  • 2011. július 14.

Trafik

Az orosz sós uborka nem kovászos, mint a miénk, hanem sós, ropogós és nagyon, de nagyon fokhagymás. Az oroszok vodka, illetve füstölt halak mellé harapják, és önmagában is zseniális snack.
A híradások szerint 2007-ben ünnepelte az 500. születésnapját, Kalinyingrádban kiállítást is rendeztek a tiszteletére. A hagyományoshoz hasonló módszerrel készül, egy nap után ugyanúgy elkezd besavanyodni, és pontosan olyan lesz, mint a kovászos uborka, csak jóval fokhagymásabb. Ropogós (ez még tovább fokozható, ha készítés előtt fél órára jeges vízbe áztatjuk az uborkát), a színe valamelyest harsányabb zöld. Remek saláta kreálható vele: amolyan panzanella, azaz olasz kenyérsaláta-féle, amelyben az édes paradicsom mellé kerül a ropogós uborka, és a levük eláztatja a kenyeret. Nagyon jó kis savanykás, frissítő étel, ebben a hőségben különösen jólesik.

Kenyérsaláta orosz sós uborkával

Hozzávalók (6-8 adag)

1 kg kovászolni való uborka

1,5 l víz

3 evőkanál só

egy fej fokhagyma, gerezdekre szedve

két csokor kapor

4 szelet barna kenyér

1 gerezd fokhagyma

6 kovászolt uborka

4 szem paradicsom

só, bors

olívaolaj

A sós uborkához az egyforma méretű uborkákat megmossuk, két végüket levágjuk, két oldalukon, hosszában bemetsszük. Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a sót, amelyet elkeverünk, hogy teljesen feloldódjon. Az üveg aljára tesszük a kaprot (kovászoláshoz valót), rétegekben elrendezzük rajta az uborkákat. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott fokhagymagerezdeket, majd felöntjük a sós vízzel. Az üveget letakarjuk vagy lezárjuk, és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap reggel már fogyasztható. Később egyre savanyúbb lesz. A kenyérsalátához a kenyérszeleteket bekenjük olívaolajjal, bedörzsöljük egy kis gerezd fokhagymával, és megpirítjuk. Közben felkockázzuk az uborkát és négy nagy paradicsomot. Megsózzuk, hogy levet engedjen (ugyanis a paradicsom leve adja majd az öntetet). Egy nagy tálban összekeverjük a pirított kenyérkockákat, az uborkát, a paradicsomot, sok friss kaprot, majd meglocsoljuk olívaolajjal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk