chili&vanília - Kánikula saláta

  • .
  • 2011. július 14.

Trafik

Az orosz sós uborka nem kovászos, mint a miénk, hanem sós, ropogós és nagyon, de nagyon fokhagymás. Az oroszok vodka, illetve füstölt halak mellé harapják, és önmagában is zseniális snack.
A híradások szerint 2007-ben ünnepelte az 500. születésnapját, Kalinyingrádban kiállítást is rendeztek a tiszteletére. A hagyományoshoz hasonló módszerrel készül, egy nap után ugyanúgy elkezd besavanyodni, és pontosan olyan lesz, mint a kovászos uborka, csak jóval fokhagymásabb. Ropogós (ez még tovább fokozható, ha készítés előtt fél órára jeges vízbe áztatjuk az uborkát), a színe valamelyest harsányabb zöld. Remek saláta kreálható vele: amolyan panzanella, azaz olasz kenyérsaláta-féle, amelyben az édes paradicsom mellé kerül a ropogós uborka, és a levük eláztatja a kenyeret. Nagyon jó kis savanykás, frissítő étel, ebben a hőségben különösen jólesik.

Kenyérsaláta orosz sós uborkával

Hozzávalók (6-8 adag)

1 kg kovászolni való uborka

1,5 l víz

3 evőkanál só

egy fej fokhagyma, gerezdekre szedve

két csokor kapor

4 szelet barna kenyér

1 gerezd fokhagyma

6 kovászolt uborka

4 szem paradicsom

só, bors

olívaolaj

A sós uborkához az egyforma méretű uborkákat megmossuk, két végüket levágjuk, két oldalukon, hosszában bemetsszük. Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a sót, amelyet elkeverünk, hogy teljesen feloldódjon. Az üveg aljára tesszük a kaprot (kovászoláshoz valót), rétegekben elrendezzük rajta az uborkákat. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott fokhagymagerezdeket, majd felöntjük a sós vízzel. Az üveget letakarjuk vagy lezárjuk, és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap reggel már fogyasztható. Később egyre savanyúbb lesz. A kenyérsalátához a kenyérszeleteket bekenjük olívaolajjal, bedörzsöljük egy kis gerezd fokhagymával, és megpirítjuk. Közben felkockázzuk az uborkát és négy nagy paradicsomot. Megsózzuk, hogy levet engedjen (ugyanis a paradicsom leve adja majd az öntetet). Egy nagy tálban összekeverjük a pirított kenyérkockákat, az uborkát, a paradicsomot, sok friss kaprot, majd meglocsoljuk olívaolajjal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.