A tök rokonai - például a cukkini, ráadásul sokféle változata, a bébiméretűtől a sárga színűig - a világban szinte mindenütt kaphatók. A miénk, a pasztellszínű, zsenge nyári tök nem minden országban ismert. Édeskés, finom húsa nagyon jól érvényesül grillezve, a lényeg, hogy soha ne főzzük szét. Jól harmonizálnak vele a fűszeres húsok, mártások, a személyes kedvencem pedig a jéghideg krémleves, amelyet még a tök legnagyobb ellenségei is élvezettel kanalazgatnak. A hozzávalók könnyen beszerezhetők, már csak egyetlen dolog hiányzik hozzá: a nyár.
Jéghideg tökkrémleves kaporolajjal
Hozzávalók (4-6 adag)
1 kg gyalult tök
1 evőkanál vaj
1 közepes hagyma, finomra aprítva
6 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves
6 dl tej
1 nagy csokor friss kapor
só, fehérbors
4 evőkanál tejföl
2 evőkanál jófajta fehérborecet
Kaporolaj:
1 dl semleges ízű olívaolaj
2 csokor kapor, a vastag szára nélkül
A gyalult tököt kb. 2-3 evőkanál sóval besózzuk, átforgatjuk, hogy egyenletesen érje, 15 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Kinyomkodjuk és átöblítjük, hogy ne maradjon sós. Vajon, fedő alatt, csipetnyi sóval megszórva üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Felöntjük a leszűrt húslevessel és a tejjel. Hozzáadjuk a kinyomkodott gyalult tököt, és az egyik csokor kaprot (egészben), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt puhára főzzük a tököt (kb. 10 perc). A kaprot eltávolítjuk. Robotgépben simára pürésítjük a levest, hozzáadjuk a tejfölt és a fehérborecetet. Teljesen kihűtjük. Közben elkészítjük a kaporolajat: lobogó, sós vízben blansírozzuk a kaprot, jeges vízben azonnal lehűtjük. Robotgépben pürésítjük az olívaolajjal, majd kávéfilterrel vagy sűrű szövésű anyaggal kibélelt szűrőben lecsöpögtetjük. A levest jégbe hűtve, a kaporolajjal megcsöpögtetve tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com