chili&vanília - Nyári tök

  • .
  • 2010. június 3.

Trafik

Hosszú éveken át, amíg külföldön éltem, minden egyes nyáron, amikor hazautaztam Magyarországra, alig vártam, hogy végre tökfőzeléket főzhessek. A családi hagyományoktól függően ki melegen, paprikásan, ki hidegen, fehéren készíti, és a nyár egyik legzseniálisabb étele.
A tökfőzelék manapság még a csúcséttermek konyháin is gyakran megfordul: séfjeink szívesen korszerűsítik, ez leggyakrabban a sűrítés módjában nyilvánul meg (a liszt elmaradt, a fő sűrítőanyag a megpuhult tök, amelynek egy részét turmixolják). Nemcsak oldalasok, fasírtok kísérik, hanem párolt vagy grillezett halak is, amelyekhez kiválóan illik.

A tök rokonai - például a cukkini, ráadásul sokféle változata, a bébiméretűtől a sárga színűig - a világban szinte mindenütt kaphatók. A miénk, a pasztellszínű, zsenge nyári tök nem minden országban ismert. Édeskés, finom húsa nagyon jól érvényesül grillezve, a lényeg, hogy soha ne főzzük szét. Jól harmonizálnak vele a fűszeres húsok, mártások, a személyes kedvencem pedig a jéghideg krémleves, amelyet még a tök legnagyobb ellenségei is élvezettel kanalazgatnak. A hozzávalók könnyen beszerezhetők, már csak egyetlen dolog hiányzik hozzá: a nyár.

Jéghideg tökkrémleves kaporolajjal

Hozzávalók (4-6 adag)

1 kg gyalult tök

1 evőkanál vaj

1 közepes hagyma, finomra aprítva

6 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves

6 dl tej

1 nagy csokor friss kapor

só, fehérbors

4 evőkanál tejföl

2 evőkanál jófajta fehérborecet

Kaporolaj:

1 dl semleges ízű olívaolaj

2 csokor kapor, a vastag szára nélkül

A gyalult tököt kb. 2-3 evőkanál sóval besózzuk, átforgatjuk, hogy egyenletesen érje, 15 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Kinyomkodjuk és átöblítjük, hogy ne maradjon sós. Vajon, fedő alatt, csipetnyi sóval megszórva üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Felöntjük a leszűrt húslevessel és a tejjel. Hozzáadjuk a kinyomkodott gyalult tököt, és az egyik csokor kaprot (egészben), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt puhára főzzük a tököt (kb. 10 perc). A kaprot eltávolítjuk. Robotgépben simára pürésítjük a levest, hozzáadjuk a tejfölt és a fehérborecetet. Teljesen kihűtjük. Közben elkészítjük a kaporolajat: lobogó, sós vízben blansírozzuk a kaprot, jeges vízben azonnal lehűtjük. Robotgépben pürésítjük az olívaolajjal, majd kávéfilterrel vagy sűrű szövésű anyaggal kibélelt szűrőben lecsöpögtetjük. A levest jégbe hűtve, a kaporolajjal megcsöpögtetve tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.