kulthírek

  • .
  • 2010. június 3.

Trafik

EUROVÍZIÓ: NÉMET DIADAL Satellite című számával Lena (teljes nevén Lena Meyer-Landrut) nyerte az 55. eurovíziós dalfesztivált Oslóban: az 1982-ben első helyen végző Nicole (Ein bisschen Frieden) óta ez az első német győzelem.
A 19 éves hannoveri amatőr lány mögött Törökország és Románia képviselői végeztek (maNga: We Could Be The Same; Paula Seling & Ovi: Playing With Fire), a brit versenyző az elmúlt három évben már másodszor utolsó lett (Josh: That Sounds Good To Me). Magyarország, Csehország, Andorra és Montenegro financiális okból nem indult.

TRANSILVANIA FILMFESZTIVÁL Május 28. és június 6. között zajlik Kolozsváron a 9. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál: 47 ország 240 alkotását válogatták a programba. A versenyben és a legtöbb szekcióban nincs magyar produkció, viszont egy magyar napot műsorba iktattak (Kaméleon; Utolsó idők; Puskás, Hungary; Adás; Muzsikás történet; Nem vagyok a barátod), és vetítik a Macskafogó 2-t is, valamint a román rövidfilmek között Felméri Cecília 13 percesét (Mátyás, Mátyás).

PRÁGAI ÍRÓFESZTIVÁL Június 6-án kezdődik az immár 20. Prágai Írófesztivál: az ott élő amerikai Michael March által indított rendezvény ezúttal az eretnekség és lázadás tematikája körül forog, a meghívottak között három Nobel-díjas szerepel, a kínai emigráns Gao Xingjian, a Romániából elszármazott német Herta Müller és a Saint Lucia szigetére való, angolul író Derek Walcott, de jelen lesz a német Hans Magnus Enzensberger és az 1968-ban Pozsonyban született, Prágában élő Gál Róbert is.

SREBRENICA - FELTÁRÁS Csak 16 éven felülieknek és erős idegzetűeknek: június 2. és július 2. között a Centrális Galériában dokumentumkiállítás emlékeztet az 1995. július 11-18. között Srebrenicában történtekre, amikor a boszniai szerb hadsereg több mint hétezer muzulmán férfit és fiút mészárolt le az ENSZ-erők tehetetlenkedése közepette.

MEGNYÍLT A MAXXI Rómában, a városközponttól jó kilométerre lévő Flaminio negyedben, tízévnyi előkészítés, tervezés és kivitelezés után megnyílt a Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo: a 21. századi művészet nemzeti múzeuma valójában egy képzőművészeti és egy építészeti gyűjtemény együttese, melynek elsődleges célja a kortárs alkotások gyűjtése, tanulmányozása és bemutatása, nemzetközi kitekintéssel, de az olasz kontextus szem előtt tartásával. A gyűjtemények évek óta zajló feltöltésénél súlyt helyeztek arra, hogy a jelenlegi tendenciák előzményeit, vagyis az elmúlt négy évtizedet reprezentáló alkotásokat szerezzenek be. Az iraki származású, Londonban élő Zaha Hadid által tervezett 27 ezer négyzetméteres épületben az állandó és ideiglenes kiállítótermek mellett előadóterem, könyv- és médiatár, kávézó, étterem, könyvesbolt is van, az előtte lévő tágas tér pedig szabadtéri műalkotások és rendezvények fogadására is alkalmas. A MAXXI egyszerre négy kiállítással indított: Spazio címmel magát az építményt, annak belső tereit és gyűjteményeit mutatják be, retrospektív kiállítást szenteltek két olasz művésznek - Gino de Dominicis (1947-1998) életművét több mint 130 festmény, szobor, fotó és video, Luchio Moretti (1907-1973) építészetét fotók és tervek sokasága reprezentálja -, a negyedik kiállítás pedig a török Kutlug Ataman Mezopotámiai dramaturgiák című videóinstallációja. Ez utóbbi szeptember 12-ig, a két olasz retrospektív november 7-ig, illetve 28-ig, a Spazio január 23-ig tart nyitva.

NELSON HAJÓJA Mint arról az elmúlt években rendszeresen beszámoltunk ezeken az oldalakon, a londoni Trafalgar tér negyedik - annak idején a pénzforrások elapadása miatt szobor nélkül maradt - talapzatán a nyári hónapokban más-más alkotás kap helyet. Tavaly, Anthony Gormley szobrászművész nyertes pályázata nyomán 2400 önkéntes jelentkező tölthetett el ott élő szoborként egy-egy órát, idén a nigériai születésű Yinka Shonibare műve látható. A Nelson's Ship In A Bottle a teret uraló Horatio Nelson admirális vezérhajója, a Victory tökéletes kicsinyített mása: az 5x2,8 méteres üvegben összeállított modell minden részletében megfelel az 1805-ös ütközetben a brit flottát győzelemre vezető hajónak. Hagyományos vitorlavászonból készített vitorláit maga a művész festette - a korabeli afrikai piacra szánt, hollandiai és manchesteri készítésű, indonéz eredetű textíliák mintájára - és varrta össze, s munkatársai is a hajóépítés tradicionális anyagait használták. "A vitorlázat a mai ember globalizált kapcsolatrendszereinek a metaforája - fogalmazott a művész a szobor leleplezésekor. - Ez a műalkotás Nelson örökségét ünnepli. A trafalgari csatában aratott győzelem öröksége pedig nem más, mint Nagy-Britannia kapcsolódása a világ többi részéhez, ami aztán megteremtette azt a dinamikus, cool és funky várost, amely ma London."

KÖNYVHÉT ELÕTT Június 3-7. között rendezik meg a 81. Ünnepi Könyvhetet és vele együtt a 9. Gyerekkönyvnapokat: a hagyományos központi helyszínen, a budapesti Vörösmarty téren csütörtökön 16 órakor Borbándi Gyula történész, író, a leghosszabb életű emigráns folyóirat, az Új Látóhatár egykori szerkesztője tartja a megnyitó beszédet. A könyvheti kiadványok írói között ezúttal is akad jelenlegi vagy egykori Narancs-szerző, a kínálatból itt most csak őket emeljük ki: Tandori Dezső versekkel (Úgy nincs, ahogy van) és prózával (Csodakedd, rémszerda) jelentkezik, mellette verskötete jelenik meg Kukorelly Endrének (Mennyit hibázok, te úristen), Nádasdy Ádámnak (Verejték van a szobrokon) és Sajó Lászlónak (Fényre sötétedő), Báthori Csaba pedig esszéit, publicisztikai írásait gyűjtötte két kötetbe (A hangsúly keresése; Sétagyakorlatok).

A könyvhét idején osztják ki a Szép Magyar Könyv 2009-es versenyének díjait, köztük - az ismeretterjesztő kiadványok kategóriájában - oklevelet vehet át Legát Tibor és Széki Dezső Buszos könyvének tipográfusa, Harsányi Tamás (Jószöveg Műhely Kiadó). A nyertes kiadványok listája és a könyvheti rendezvények, dedikálások menetrendje megtalálható a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése honlapján (mkke.hu).

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.