chili&vanília - Paradicsom, Téte de Moine

  • .
  • 2010. július 1.

Trafik

A Téte de Moine - a svájci Jura-hegységből származó, 2001 óta eredetvédett sajt - évszázados hagyományokkal bír. Az 1136-ban alapított Bellelay kolostor szerzetesei készítették először, 1790-ig Bellelay sajtnak is nevezték (Téte de Moine: "a szerzetes feje").
Félkemény, fűszeres, igen karakteres ízű. Még nagyobb népszerűségre tett szert, amikor 1982-ben feltalálták mellé az ún. "Girolle" szerszámot: kerek deszkára állítják a sajthengert, középen átszúrják, majd forgókéssel hajszálvékony rozettákat szeletelnek belőle. Általában a sajtszaküzletekben is ebben a formában árulják. Intenzív, fűszeres ízű sajt, a szegfűre hasonlító sajtrózsák pedig olyan látványosak, hogy számos ételt fel lehet velük dobni. A Téte de Moine szaküzletekben itthon is beszerezhető.

Michel Richard Washingtonban dolgozó francia séf nevéhez különleges, egyedi konyhatechnológiák és eredeti ötletek fűződnek, emblematikus ételei pl. a carbonara - tészta helyett hagymametéltből, a tagliatelle tintahalból vagy a ropogósra sütött kosár burgonyaspagettiből. Az ő egyik receptje ihlette az alábbi ételt, amit első ránézésre akár tatár bifszteknek is gondolhatna az ember. A látvány csal: marhahús helyett félig szárított paradicsom a főszereplő. Finomra aprított salottával, kapribogyóval és snidlinggel összekeverve, elegáns kis előétel. A séf változatához képest két elemen változtattam: a "tatár" öntetéhez kevés fehérborecetet is adtam (elbírja a savat), tetejére pedig néhány rózsa Téte de Moine sajtot helyeztem, ami nemcsak látványban, hanem ízben is sokat ad az összhatáshoz.

Paradicsomtatár Téte de Moine sajttal

Hozzávalók (4 adag)

16 szem félig szárított paradicsom4 teáskanál kapribogyó, átöblítve

4-6 evőkanál olívaolaj

néhány csepp fehérborecet

só, bors

1 csokor snidling, finomra aprítva

Elkészítjük a félig szárított paradicsomot: hoszszában félbevágjuk, eltávolítjuk a zöld csumát, majd kiskanállal kiszedjük a magját. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, picit meglocsoljuk olívaolajjal, és rátesszük a paradicsomokat, vágott felükkel felfelé. Sózzuk, borsozzuk. 120 fokon 4 órát sütjük/szárítjuk. Sterilizált üvegben felöntjük semleges, lágy ízű olívaolajjal, amit ízlés szerint fűszerezni is lehet (fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kakukkfű stb.). A félig szárított paradicsomokról eltávolítjuk a héját, a húst közepes méretű kockákra szeleteljük. Összekeverjük a finomra aprított kapribogyóval, snidlinggel, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk az olívaolajjal. Formázzuk, végül a tetejére helyezzük a Téte de Moine rózsákat (esetleg parmezánforgácsokkal helyettesíthetjük). Rukkolát, friss kenyeret kínálunk mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk