chili&vanília - Paradicsom, Téte de Moine

  • .
  • 2010. július 1.

Trafik

A Téte de Moine - a svájci Jura-hegységből származó, 2001 óta eredetvédett sajt - évszázados hagyományokkal bír. Az 1136-ban alapított Bellelay kolostor szerzetesei készítették először, 1790-ig Bellelay sajtnak is nevezték (Téte de Moine: "a szerzetes feje").
Félkemény, fűszeres, igen karakteres ízű. Még nagyobb népszerűségre tett szert, amikor 1982-ben feltalálták mellé az ún. "Girolle" szerszámot: kerek deszkára állítják a sajthengert, középen átszúrják, majd forgókéssel hajszálvékony rozettákat szeletelnek belőle. Általában a sajtszaküzletekben is ebben a formában árulják. Intenzív, fűszeres ízű sajt, a szegfűre hasonlító sajtrózsák pedig olyan látványosak, hogy számos ételt fel lehet velük dobni. A Téte de Moine szaküzletekben itthon is beszerezhető.

Michel Richard Washingtonban dolgozó francia séf nevéhez különleges, egyedi konyhatechnológiák és eredeti ötletek fűződnek, emblematikus ételei pl. a carbonara - tészta helyett hagymametéltből, a tagliatelle tintahalból vagy a ropogósra sütött kosár burgonyaspagettiből. Az ő egyik receptje ihlette az alábbi ételt, amit első ránézésre akár tatár bifszteknek is gondolhatna az ember. A látvány csal: marhahús helyett félig szárított paradicsom a főszereplő. Finomra aprított salottával, kapribogyóval és snidlinggel összekeverve, elegáns kis előétel. A séf változatához képest két elemen változtattam: a "tatár" öntetéhez kevés fehérborecetet is adtam (elbírja a savat), tetejére pedig néhány rózsa Téte de Moine sajtot helyeztem, ami nemcsak látványban, hanem ízben is sokat ad az összhatáshoz.

Paradicsomtatár Téte de Moine sajttal

Hozzávalók (4 adag)

16 szem félig szárított paradicsom4 teáskanál kapribogyó, átöblítve

4-6 evőkanál olívaolaj

néhány csepp fehérborecet

só, bors

1 csokor snidling, finomra aprítva

Elkészítjük a félig szárított paradicsomot: hoszszában félbevágjuk, eltávolítjuk a zöld csumát, majd kiskanállal kiszedjük a magját. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, picit meglocsoljuk olívaolajjal, és rátesszük a paradicsomokat, vágott felükkel felfelé. Sózzuk, borsozzuk. 120 fokon 4 órát sütjük/szárítjuk. Sterilizált üvegben felöntjük semleges, lágy ízű olívaolajjal, amit ízlés szerint fűszerezni is lehet (fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kakukkfű stb.). A félig szárított paradicsomokról eltávolítjuk a héját, a húst közepes méretű kockákra szeleteljük. Összekeverjük a finomra aprított kapribogyóval, snidlinggel, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk az olívaolajjal. Formázzuk, végül a tetejére helyezzük a Téte de Moine rózsákat (esetleg parmezánforgácsokkal helyettesíthetjük). Rukkolát, friss kenyeret kínálunk mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.