tévésmaci - Ha már szamár, legyen tanár

  • .
  • 2010. július 1.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché lopni mentek, dühöngött a forradalom. A főváros utcáin a felkelők barikádokat emeltek, és a háztetőkről lőtték a fedezéket kereső kormánycsapatokat.
Az ég nem látszott a füsttől, gazdátlan lovak botorkáltak a szűk sikátorokban. Kilőtt harckocsik, felgyújtott autók, kitört ablakok mindenfelé. Az óvatlan szemlélő azonban megáll az egyik utcasarkon, arrébb egy kis tér, s felteszi magának a kérdést, hogyhogy lopni mennek? A Sztupa és a Troché. Pont ők? Mikor forradalmunk tisztasága ezt biztosan nem engedi meg. Nem is. De ekkor az óvatlan szemlélő mellé lép egy viharkabátos lány, a semmiből terem ott, vagy az említett kis térről érkezik sietve, és karon ragadja. Figyeljen most nagyon, nem egyszerű lopásról van szó, mi inkább küldetésnek neveznénk. Az óvatlan szemlélő nem szerette, ha többes szám első személyben beszélt magáról valaki, azok csinálták így, akiket éppen elkergetni próbálnak, de a viharkabátos lányon látja, hogy biztosan a felkelők egyik csoportjára, netán a vezetőségére gondolt, amikor többes számot használt. Miféle küldetés? El kell, mondjuk inkább úgy, hogy hozniuk a... és itt lehalkítja a hangját, nehogy illetéktelen fülekbe jusson, noha az utcán nem jár senki, csak pár ló, és lövegek zuhognak. El kell hozniuk a rézkakasokat. Az óvatlan szemlélő egy pillanat alatt mindent értett, világosság támadt, mint amikor egy villámlás felderíti egy másodpercre az éjszakát, s minden oly élesen ragyog, aztán újra sötét lesz. Persze, mert le kell oltani a villanyt, hisz' kezdődik a tévéműsor.

Pénteken (2-án) este tízkor indul egy szánalmas verseny, az m2 A pingpong királya c. 2008-as svéd filmet, a Duna tévé pedig (öt perc spéttel) a Képtelen képregényt indítja. Egy ilyen szerencsétlen legyekura-imitáció a lárpúrlár ökörködés ellen. Ilyenformán az este méltó megkoronázása lesz a mindig divatos távol-keleti álfilm jelentős mesterének, Kim Kidugnak Az íj című filmje negyed egykor a Dunán - végre egy mű, amiben tényleg elpattan egy húr a távolban.

Szombaton a szabadságszerető kis román filmgyártás egy komolyabb csodájával ismerkedhetünk meg, ti. avval, hogy sikerült megszerezniük egy mondjuk osztályvezető-helyettesi szintű hollywoodi B-mozisztárt, Armand Assantét a California dreamin' (befejezetlen) c. fércművük döntő szerepére - nos, láttam már nagyobb csodát is (pirított hógolyót például) - 21.35-kor lesz, persze az igyekvő Dunán. Nagy vetélytársuk, az m2 22.50-kor jön, az XXY c. argentin filmmel. Tegye fel a kezét, akit ez érdekel! A szereplők egy jelentősebb része azt sem tudja benne, hogy fiú-e vagy lány. De akkor is megéri fönnmaradni, mert éjjel 2.40-kor leporoszkál a hegyről a tengerszem partjára a Fennsíkok csavargója, Clint Eastwood remekműve. Én nem is értem, a csávó maga a lóháton járó ciki, de ez az egy rendezése zsír nagyon. A Cinemax adja persze, amim nekem sincs.

Vasárnap a tegnapi világ legjobb filmje után jön a világ legrosszabb filmje, végre is így igazságos - aki látta már a Dühöngő bikát, az tudja, hogy miről beszélek, aki meg nem látta, az örüljön, hogy lyuk van a műveltségén (ViaSat3, 21.00). Akinek bezzeg van Cinemaxa, az nyolc óta nézi a Reykjavík-Rotterdam című izlandi thrillert. Lógósoknak Hannibál tanár úr lesz 22.30-kor az m2-n. De az semmi, most figyeljenek, mi van ma? Az, július 4-e. A Filmmúzeum meg lezúzza A szarvasvadászt (23.15-kor)! Nagyon ott vannak, nem?

Hétfőn a világ másik legjobb filmje, a Florida, a paradicsom - persze a Cinemaxon negyed tízkor, este.

Kedden ugyanott majd' félórával később Madarak, de a Filmmúzeum már kilenctől tolja a Két félidő a pokolbant, amiről a CNN bemondta a múlt héten, hogy ellopták az amerikaiak. Én persze az ebéd utáni bóbiskolás után megnéztem itt Pitkint az Én és a gengszterben, most meg vá-rom a 0.55-kor kezdődő Tristanát szintén itt (nem mintha meg akarnám nézni, de a macska valamiért bírja).

Szerdán az MGM-en 22.10-kor lesz egy Hosszú búcsú. Most itt meg egy rövid: Csá, olvasó! Ne tévézz, hisz' olvasó vagy, nem tévéző.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.