chili&vanília - Patlican kebabi

  • .
  • 2011. szeptember 22.

Trafik

Adana kebap, urfa kebap (a kettő között mindössze a fémnyárs szélessége és a csípős paprika aránya a különbség), alinazik kebap (serpenyőben sült húsgolyók padlizsánpürével), beykoz kebap (vékony padlizsánszeletbe csomagolva, bárányagyvelővel), bostan kebap (padlizsánba töltve) - a török kebabok sorával köteteket lehetne megtölteni, akárcsak a padlizsánnal készülőkkel is. Az egyik legfinomabbat, a hagyományos "patlican kebabit" az isztambuli nyüzsgő kebab-házban, a Hamdiban készítik.
A Hamdiban azt is megtanították, hogyan kell fogyasztani a padlizsános kebabot: nem ám csak úgy durr bele, ahogy van! Komótos rituálé jár hozzá: az ember fog egy (lehetőség szerint átmelegített) dürümöt vagy tortillát. Mind a fűszeres húspogácsát, mind a padlizsánhúst késsel egészen apróra darabolja, majd ezt a vékony lepény közepébe halmozza. Aztán kerül rá némi grillezett paprika, paradicsom és hagyma, majd összehajtjuk, batyuvá csomagoljuk, és kézzel esszük. Mellé egy pohár joghurtital (ayran), netán egy kupica vízzel hígított, elhomályosodó raki illik.

A receptben darált marhahúst ajánlok, mivel azt a legkönnyebb beszerezni, de ha hozzájutunk bárány- vagy borjúhúshoz, abból vagy a keverékükből természetesen még finomabb. Az ételhez érdemes lehetőség szerint inkább hosszúkás, vékony padlizsánokat választani, azokból könnyebben tudjuk összeállítani.

Padlizsános kebab

Hozzávalók (4 adag)

50 dkg darált marhahús

3 gerezd fokhagyma lereszelve

1 teáskanál őrölt római kömény

fél kávéskanál őrölt fahéj

só, bors

2 közepes méretű padlizsán

(kb. 70 dkg)

olívaolaj

Tálaláshoz:

grillezett hegyes paprika, paradicsom, hagyma

Pita vagy dürüm (vékony török

lepény)

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Elkészítjük a darált húsos pogácsákat: összekeverjük a húst a reszelt fokhagymával, a római köménnyel és a fahéjjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 4 cm vastag pogácsákat formázunk, az átmérőjük egyezzen meg a padlizsánéval. Előkészítjük a padlizsánt: hosszában meghámozzuk úgy, hogy minden második csíkot rajta hagyunk: ezt a műveletet "U" formájú zöldséghámozóval a legkönynyebb kivitelezni. Kb. 5 cm-es karikákra szeleteljük, sózzuk. Egy közepes tepsit, amelyben kényelmesen elfér hosszában a padlizsán, kibélelünk alufóliával vagy sütőpapírral. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Összeállítjuk a padlizsános kebabokat: úgy a legegyszerűbb, ha nyársra húzzuk (a hurkapálcát vagy bambusznyársat tanácsos előtte egy órára hideg vízbe áztatni, hogy ne égjen meg a forró sütőben). Felváltva padlizsánkarikát és húspogácsát húzunk a nyársra, jó szorosan, teljesen tapadjon össze. Ha nincs kéznél nyárs, akkor csak szorosan, felváltva, egymás után tesszük a padlizsánt és a húst. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd kb. 35-40 percig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk