A receptben darált marhahúst ajánlok, mivel azt a legkönnyebb beszerezni, de ha hozzájutunk bárány- vagy borjúhúshoz, abból vagy a keverékükből természetesen még finomabb. Az ételhez érdemes lehetőség szerint inkább hosszúkás, vékony padlizsánokat választani, azokból könnyebben tudjuk összeállítani.
Padlizsános kebab
Hozzávalók (4 adag)
50 dkg darált marhahús
3 gerezd fokhagyma lereszelve
1 teáskanál őrölt római kömény
fél kávéskanál őrölt fahéj
só, bors
2 közepes méretű padlizsán
(kb. 70 dkg)
olívaolaj
Tálaláshoz:
grillezett hegyes paprika, paradicsom, hagyma
Pita vagy dürüm (vékony török
lepény)
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Elkészítjük a darált húsos pogácsákat: összekeverjük a húst a reszelt fokhagymával, a római köménnyel és a fahéjjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 4 cm vastag pogácsákat formázunk, az átmérőjük egyezzen meg a padlizsánéval. Előkészítjük a padlizsánt: hosszában meghámozzuk úgy, hogy minden második csíkot rajta hagyunk: ezt a műveletet "U" formájú zöldséghámozóval a legkönynyebb kivitelezni. Kb. 5 cm-es karikákra szeleteljük, sózzuk. Egy közepes tepsit, amelyben kényelmesen elfér hosszában a padlizsán, kibélelünk alufóliával vagy sütőpapírral. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Összeállítjuk a padlizsános kebabokat: úgy a legegyszerűbb, ha nyársra húzzuk (a hurkapálcát vagy bambusznyársat tanácsos előtte egy órára hideg vízbe áztatni, hogy ne égjen meg a forró sütőben). Felváltva padlizsánkarikát és húspogácsát húzunk a nyársra, jó szorosan, teljesen tapadjon össze. Ha nincs kéznél nyárs, akkor csak szorosan, felváltva, egymás után tesszük a padlizsánt és a húst. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd kb. 35-40 percig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com