Az igazi sáfrányt nemcsak színezőanyaga miatt használják, amely gyönyörű sárgává varázsolja az ételeket, hanem intenzív, különleges aromája miatt is. Az igazinak édeskés, kesernyés, mély, kissé füstös illata és íze van. Az alábbi recept egy egyszerű és gyors, ámde igen hatásos, aromás, fűszeres csirkés étel, amely bármilyen alkalomra megfelel.
Sáfrányos, sherrys csirkemell
Hozzávalók (2 adag)
1 csipet sáfrány
1 dl + 2 evőkanál húsleves
3 dkg vaj 1 közepes hagyma, vékony karikákra szeletelve2 gerezd fokhagyma, vékony karikákra szeletelve
1 kávéskanál fahéj1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt koriander40 dkg csirkemell, falatnyi darabokra vágva
só, borsfél dl sherry1 teáskanál méz
A sáfrányt beáztatjuk néhány evőkanál forró húslevesbe, és legalább 20 percig állni hagyjuk. Egy lábasban a felolvasztott vajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a fahéjat, gyömbért és koriandert. Átforgatjuk, és pirítjuk, amíg elkezd illatozni. Hozzáadjuk a csirkedarabokat, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk. Ráöntjük a sherryt, és hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadjuk a húslevest és a kioldott sáfrányos oldatot is (sáfránynyal együtt), végül a mézet. Fedő alatt pár percig főzzük, amíg a csirke teljesen megpuhul. Köretként mazsolás kuszkusz vagy rizs illik hozzá.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com