chili&vanília - Sáfrány, sherry, csirke

  • .
  • 2010. december 2.

Trafik

1 g fűszerhez 150, 1 kg-hoz 150 ezer virág bibéjére van szükség. Ezt egy gyakorlott termelő leghamarabb 12 nap alatt szedi le.
Így már nemigen szorul magyarázatra a csillagászati ára. Kleopátra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, mert afrodiziákumnak vélte, a Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek. A gasztronómián kívül festékként, illatszerként és orvosságként használták. A 15. században a magas kereslet miatt megkísérelték termeszteni Európa hűvösebb vidékein is - Németországban a nagymértékű sáfrányhamisítás miatt még törvényt is hoztak, amely alapján sáfrányhivatalok ellenőrizték a fűszer valódiságát, a sáfrányellenőrök pedig megbüntették a csalókat. 1446-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy asszonyt pedig elevenen ásattak el sáfrányhamisítás miatt. Európában a legjelentősebb termelő Spanyolország (Valencia), Európán kívül pedig Irán - a két ország adja a világ sáfránytermelésének 80 százalékát. A legjobb minőségű állítólag a kasmíri sáfrány, ehhez azonban nagyon nehéz hozzájutni.

Az igazi sáfrányt nemcsak színezőanyaga miatt használják, amely gyönyörű sárgává varázsolja az ételeket, hanem intenzív, különleges aromája miatt is. Az igazinak édeskés, kesernyés, mély, kissé füstös illata és íze van. Az alábbi recept egy egyszerű és gyors, ámde igen hatásos, aromás, fűszeres csirkés étel, amely bármilyen alkalomra megfelel.

Sáfrányos, sherrys csirkemell

Hozzávalók (2 adag)

1 csipet sáfrány

1 dl + 2 evőkanál húsleves

3 dkg vaj 1 közepes hagyma, vékony karikákra szeletelve2 gerezd fokhagyma, vékony karikákra szeletelve

1 kávéskanál fahéj1 kávéskanál őrölt gyömbér

1 kávéskanál őrölt koriander40 dkg csirkemell, falatnyi darabokra vágva

só, borsfél dl sherry1 teáskanál méz

A sáfrányt beáztatjuk néhány evőkanál forró húslevesbe, és legalább 20 percig állni hagyjuk. Egy lábasban a felolvasztott vajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a fahéjat, gyömbért és koriandert. Átforgatjuk, és pirítjuk, amíg elkezd illatozni. Hozzáadjuk a csirkedarabokat, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk. Ráöntjük a sherryt, és hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadjuk a húslevest és a kioldott sáfrányos oldatot is (sáfránynyal együtt), végül a mézet. Fedő alatt pár percig főzzük, amíg a csirke teljesen megpuhul. Köretként mazsolás kuszkusz vagy rizs illik hozzá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk