kulthírek

  • .
  • 2010. december 2.

Trafik

ÍRÓSZÖVETSÉG: ÚJ ELNÖK Vasy Géza mandátumának lejártával új elnököt választott a Magyar Írószövetség: a következő három évben az 1975-ben született, József Attila-díjas költő, Szentmártoni János vezeti a szervezetet. Lapzártánkig minderről egyetlen szót sem közölt az Írószövetség honlapja. TÖRÖKORSZÁG KONTRA NAIPAUL Európa egyik kulturális fővárosaként Isztambul adott otthont az európai íróparlamentnek keresztelt rendezvénynek.
A meghívottak között szerepelt V. S. Naipaul, a Nobel-díj 2001-es kitüntetettje is. A Nagy-Britanniában élő 78 éves trinidadi író nézetei miatt azonban a török írók egy része bojkottal fenyegetőzött, így inkább ő mondta le a szereplést. Naipaul két könyvében foglalkozik az iszlámmal (Among the Believers: An Islamic journey; Beyond Belief: Islamic Excursions among the Converted Peoples), s a gyarmatosításnál is végzetesebbnek nevezte az iszlám térhódításának hatását.

A konferencián nyilatkozatot fogadtak el, mely mindenekelőtt a kifejezés szabadságát korlátozó akadályok lebontására szólít fel.

GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Irene Ludwig: férjével, az 1996-ban elhunyt Peter Ludwiggal együtt a legértékesebb magángyűjtemények egyikét halmozták fel. A közel 12 ezer darabos kollekció jelentős része ajándék vagy kölcsönzés formájában több mint 30 múzeumban látható - többek között Kölnben, Bécsben, Budapesten és Pekingben.

84 éves korában elhunyt Leslie Nielsen: az amerikai komikust mindenekelőtt a Csupasz pisztoly-filmek jóvoltából ismeri a világ. A tévében 1950-ben, a moziban 1956-ban debütált, 200-nál több produkcióban szerepelt.

SHAKESPEARE ÚJ SZÍNHÁZA Stratford-upon-Avonban megnyílt a Royal Shakespeare Company 113 millió fontos beruházással felújított színháza: nézőterén 1040 ülőhelyet alakítottak ki, az éttermet a tetőtérben helyezték el, az előcsarnokból pedig átjárás nyílik a szomszédos Swan Theatre-be.

MAGYAR FOTÓSIKER PÁRIZSBAN Közép-Európát - Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Szlovéniát és Lengyelországot - helyezték az idei, 14. Paris Photo fókuszába. Velük együtt 25 ország 106 alkotójának munkáit ismerhette meg a Carrousel du Louvre termeiben megrendezett nemzetközi fotóvásár 38 ezer látogatója. A részt vevő galériák nagy része jó eladásokról számolt be, az üzletmenetet segítették a párhuzamosan zajló aukciók, illetve a 30. alkalommal megrendezett Fotóhónap kiállításai, mint például André Kertészé a Jeu de Paume-ban. A New York-i Edwyn Houk galéria 265 ezer dollárért értékesítette Moholy-Nagy László Arles című 1929-es képét, a francia Francoise Paviot galéria egy 1958-as Brassa•-sorozatot adott el darabonként 2500-4000 euróért, a budapesti Vintage galéria 22 klasszikus modern magyar fotót értékesített összesen 58 ezer euróért.

Az idei BMW-Paris Photo-díjat 'sz Gábor nyerte el, akinek négy felvételére is vevőt talált a párizsi Loevenbruck galéria, darabonként 20 ezer eurós áron. Az 1962-ben, Dunaújvárosban született, jelenleg Amszterdamban élő művész Blow-Up/The Window című kiállítása december 4-ig tart nyitva a Loevenbruck galériában, majd december 7-től január 28-ig a budapesti Vintage galériában (V., Magyar u. 26.). A cím első fele Antonioni filmjére, a Nagyításra utal (az abban látható parkhoz hasonló környezetben készült a színes és fekete-fehér pozitív-negatív látvánnyal játszó képek egy része), a cím másik fele pedig azokra az ablakokra, melyekből Hitler gyönyörködhetett az alpesi tájban, amikor - a háború után felrobbantott - berghofi nyaralójában tartózkodott. 'sz Gábor hosszabb ideje foglalkozik a maga különleges módján a világháború időszakának építészetével: Camera Architectura című sorozatának ezek az utolsó darabjai (legalábbis egyelőre).

A Paris Photo jövő évi centrumába a Szaharától délre eső Afrika fotográfiáját helyezik - Bamakótól Fokvárosig.

PRÁGA NÉMET IRODALMA Miért nem találkozhatott soha Franz Kafka és Jaroslav Hasek? Pedig pontosan egy időben éltek (Kafka: 1883-1924, Hasek: 1883-1923). Mert az előbbi minden idejét kávéházakban töltötte, az utóbbi pedig kocsmázott. Az anekdotikus találós kérdést a Prager Literaturhaus igazgatója, Lucie Cernohousova szokta mondogatni az intézményt fölkereső újságíróknak, a prágai irodalmi hagyomány sokszínűségét illusztrálandó. A német nyelven író prágai Lenká Reinerová 2004-ben hozta létre a Prager Literaturhaust, hogy méltó kutatóhelyet és eleven szellemi központot teremtsen a cseh főváros német nyelvű irodalma iránt érdeklődők számára. Kafka mellett olyan illusztris szerzők éltek Prágában és írtak németül, mint Rainer Maria Rilke, Franz Werfel, Egon Erwin Kisch, Gustav Meyrink vagy Max Brod - de ők csak a 20. századi jéghegy csúcsai. A prágai német irodalmi hagyomány majdnem a 16. századig nyúlik vissza, s e nyomtatott örökség teljes gazdagságában megtalálható itt. Az alapító két éve, 92 éves korában hunyt el, a Prager Literaturhaus pedig épp megfiatalítás alatt áll: ha elkészül a renoválás, a könyvtáron és a kutatótermen kívül kávéház is üzemel majd benne, s itt tartják irodalmi rendezvényeiket is, melyeket addig a város különböző helyszíneire visznek. A programokról bővebben: prager-literaturhaus.com.

AMERIKAIAK AZ ARTPOOLNÁL A fluxust és fluxushoz kapcsolhatóművészeti gyakorlatot kutató amerikai művészettörténészek ismerkedtek a budapesti Artpool Művészetkutató Központ archívumával. A New York-i Museum Of Modern Art kurátorai azért utaztak Budapestre, hogy - az Artpool történetének és működésének megismerése, az itt folyó digitalizálási munkáról való tájékozódás mellett - fölmérjék a fluxushoz kapcsolható, itt őrzött dokumentumok,kiadványok és művek sokaságát. A MoMA fluxus-kutatócsoportját azt követően alakították meg, hogy 2009-benaz intézményhez került a Gilbert and Lila SilvermanFluxus Collection: a terület legjelentősebbnek tartott, kb. 3000 tételt számláló gyűjteményében jó néhány közép- és kelet-európaialkotás található. Ez indokolja a csoport európai utazását.

Figyelmébe ajánljuk