A zöld, éretlen paradicsomot nem használjuk gyakran, pedig citrusos-gyümölcsös ízével számos formában kiváló. Készíthetünk belőle frissítő levest (mondjuk finomra kockázott kandírozott zellerszárral és baconnal a tetején), savanyúságot (az arab konyhában dívik), pikáns lekvárt (Christine Ferber francia marmeláddiktátor fahéjjal, Segal Viktor séf csillagánizzsal fűszerezi), esetleg csípős salsát sültek mellé (hasonlóan a mexikói tomatillóhoz, ami persze nem azonos a zöld paradicsommal). Fontos, hogy a zöld paradicsom kemény, éretlen és valóban egyenletesen élénkzöld legyen. Piacokon néha felbukkan, aki pedig olyan szerencsés, hogy van sajátja, szedje le korábban.
Sült zöld paradicsom
Hozzávalók (4-6 adag)
4 nagyobb, éretlen,
zöld paradicsom
só, őrölt bors
2 egész tojás
2 evőkanál tej
5 dkg liszt
15 dkg kukoricadara
3 dkg reszelt parmezán
tálaláshoz: zöldsaláta,
olívaolaj, balzsamecet
A paradicsomok közepét eltávolítjuk, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, egyet-egyet négy-öt karikára. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk egy rácson. Ezalatt kis levet enged, így könnyebben lehet majd kisütni. Konyhai papírtörlővel teljesen megszárítgatjuk. Bepanírozzuk a szeleteket: villával felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk. A szeleteket először kevés lisztbe, majd tojásba, végül a reszelt parmezánnal összekevert kukoricadarába forgatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a szeleteket mindkét oldalukon 3-3 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Olívaolajjal és balzsamecettel összeforgatott zöldsalátával kínáljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com