chili&vanília - Sült zöld paradicsom

  • .
  • 2010. szeptember 2.

Trafik

Ugye, emlékeznek még a filmre Kathy Batesszel és Jessica Tandyvel? A Fannie Flagg novellájából készült moziban az alabamai Whistle Shop Café specialitása a Fried Green Tomatoes. De odavan érte az egész Dél.
Az Egyesült Államok e vidékének gasztronómiájában számos különböző hatás ötvöződik: egyrészről afrikai, másrészről indián, harmadrészt francia, skót, ír és angol... Az alapvető kukorica mellett jellemző az édesburgonya, a sütőtök, a bab, az okra, továbbá a kagyló- és rákfélék. Nem utolsósorban pedig a zsírban, illetve olajban sült, gyakran panírozott ételek. Rántott osztriga, rántott csirke, rántott zöld paradicsom.

A zöld, éretlen paradicsomot nem használjuk gyakran, pedig citrusos-gyümölcsös ízével számos formában kiváló. Készíthetünk belőle frissítő levest (mondjuk finomra kockázott kandírozott zellerszárral és baconnal a tetején), savanyúságot (az arab konyhában dívik), pikáns lekvárt (Christine Ferber francia marmeláddiktátor fahéjjal, Segal Viktor séf csillagánizzsal fűszerezi), esetleg csípős salsát sültek mellé (hasonlóan a mexikói tomatillóhoz, ami persze nem azonos a zöld paradicsommal). Fontos, hogy a zöld paradicsom kemény, éretlen és valóban egyenletesen élénkzöld legyen. Piacokon néha felbukkan, aki pedig olyan szerencsés, hogy van sajátja, szedje le korábban.

Sült zöld paradicsom

Hozzávalók (4-6 adag)

4 nagyobb, éretlen,

zöld paradicsom

só, őrölt bors

2 egész tojás

2 evőkanál tej

5 dkg liszt

15 dkg kukoricadara

3 dkg reszelt parmezán

tálaláshoz: zöldsaláta,

olívaolaj, balzsamecet

A paradicsomok közepét eltávolítjuk, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, egyet-egyet négy-öt karikára. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk egy rácson. Ezalatt kis levet enged, így könnyebben lehet majd kisütni. Konyhai papírtörlővel teljesen megszárítgatjuk. Bepanírozzuk a szeleteket: villával felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk. A szeleteket először kevés lisztbe, majd tojásba, végül a reszelt parmezánnal összekevert kukoricadarába forgatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a szeleteket mindkét oldalukon 3-3 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Olívaolajjal és balzsamecettel összeforgatott zöldsalátával kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.