chili&vanília - Sült zöld paradicsom

  • .
  • 2010. szeptember 2.

Trafik

Ugye, emlékeznek még a filmre Kathy Batesszel és Jessica Tandyvel? A Fannie Flagg novellájából készült moziban az alabamai Whistle Shop Café specialitása a Fried Green Tomatoes. De odavan érte az egész Dél.
Az Egyesült Államok e vidékének gasztronómiájában számos különböző hatás ötvöződik: egyrészről afrikai, másrészről indián, harmadrészt francia, skót, ír és angol... Az alapvető kukorica mellett jellemző az édesburgonya, a sütőtök, a bab, az okra, továbbá a kagyló- és rákfélék. Nem utolsósorban pedig a zsírban, illetve olajban sült, gyakran panírozott ételek. Rántott osztriga, rántott csirke, rántott zöld paradicsom.

A zöld, éretlen paradicsomot nem használjuk gyakran, pedig citrusos-gyümölcsös ízével számos formában kiváló. Készíthetünk belőle frissítő levest (mondjuk finomra kockázott kandírozott zellerszárral és baconnal a tetején), savanyúságot (az arab konyhában dívik), pikáns lekvárt (Christine Ferber francia marmeláddiktátor fahéjjal, Segal Viktor séf csillagánizzsal fűszerezi), esetleg csípős salsát sültek mellé (hasonlóan a mexikói tomatillóhoz, ami persze nem azonos a zöld paradicsommal). Fontos, hogy a zöld paradicsom kemény, éretlen és valóban egyenletesen élénkzöld legyen. Piacokon néha felbukkan, aki pedig olyan szerencsés, hogy van sajátja, szedje le korábban.

Sült zöld paradicsom

Hozzávalók (4-6 adag)

4 nagyobb, éretlen,

zöld paradicsom

só, őrölt bors

2 egész tojás

2 evőkanál tej

5 dkg liszt

15 dkg kukoricadara

3 dkg reszelt parmezán

tálaláshoz: zöldsaláta,

olívaolaj, balzsamecet

A paradicsomok közepét eltávolítjuk, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, egyet-egyet négy-öt karikára. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk egy rácson. Ezalatt kis levet enged, így könnyebben lehet majd kisütni. Konyhai papírtörlővel teljesen megszárítgatjuk. Bepanírozzuk a szeleteket: villával felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk. A szeleteket először kevés lisztbe, majd tojásba, végül a reszelt parmezánnal összekevert kukoricadarába forgatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a szeleteket mindkét oldalukon 3-3 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Olívaolajjal és balzsamecettel összeforgatott zöldsalátával kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?