chili&vanília - Sült zöld paradicsom

  • .
  • 2010. szeptember 2.

Trafik

Ugye, emlékeznek még a filmre Kathy Batesszel és Jessica Tandyvel? A Fannie Flagg novellájából készült moziban az alabamai Whistle Shop Café specialitása a Fried Green Tomatoes. De odavan érte az egész Dél.
Az Egyesült Államok e vidékének gasztronómiájában számos különböző hatás ötvöződik: egyrészről afrikai, másrészről indián, harmadrészt francia, skót, ír és angol... Az alapvető kukorica mellett jellemző az édesburgonya, a sütőtök, a bab, az okra, továbbá a kagyló- és rákfélék. Nem utolsósorban pedig a zsírban, illetve olajban sült, gyakran panírozott ételek. Rántott osztriga, rántott csirke, rántott zöld paradicsom.

A zöld, éretlen paradicsomot nem használjuk gyakran, pedig citrusos-gyümölcsös ízével számos formában kiváló. Készíthetünk belőle frissítő levest (mondjuk finomra kockázott kandírozott zellerszárral és baconnal a tetején), savanyúságot (az arab konyhában dívik), pikáns lekvárt (Christine Ferber francia marmeláddiktátor fahéjjal, Segal Viktor séf csillagánizzsal fűszerezi), esetleg csípős salsát sültek mellé (hasonlóan a mexikói tomatillóhoz, ami persze nem azonos a zöld paradicsommal). Fontos, hogy a zöld paradicsom kemény, éretlen és valóban egyenletesen élénkzöld legyen. Piacokon néha felbukkan, aki pedig olyan szerencsés, hogy van sajátja, szedje le korábban.

Sült zöld paradicsom

Hozzávalók (4-6 adag)

4 nagyobb, éretlen,

zöld paradicsom

só, őrölt bors

2 egész tojás

2 evőkanál tej

5 dkg liszt

15 dkg kukoricadara

3 dkg reszelt parmezán

tálaláshoz: zöldsaláta,

olívaolaj, balzsamecet

A paradicsomok közepét eltávolítjuk, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, egyet-egyet négy-öt karikára. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk egy rácson. Ezalatt kis levet enged, így könnyebben lehet majd kisütni. Konyhai papírtörlővel teljesen megszárítgatjuk. Bepanírozzuk a szeleteket: villával felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk. A szeleteket először kevés lisztbe, majd tojásba, végül a reszelt parmezánnal összekevert kukoricadarába forgatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a szeleteket mindkét oldalukon 3-3 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Olívaolajjal és balzsamecettel összeforgatott zöldsalátával kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.