chili&vanília - Szegletes lednek

  • .
  • 2010. november 18.

Trafik

Főzni, receptet olvasni szinte minden nyelven lehet, ha valami igazán izgatja az ember fantáziáját, úgyis utánanéz. Ennél jobb nyelvtanulási módszer nemigen létezik.
Így esett, hogy - bár egy kukkot sem beszélek olaszul - a La Cucina Italiana különszámát lapozgattam. Így ötlött a szemembe egy ismeretlen nevű alapanyag, a "cicerchia". Olthatatlan vágyat éreztem, hogy azonnal kiderítsem, mi ez pontosan. Kiderült, hogy az egyik legősibb kultúrnövényünkről, a szegletes lednekről van szó, amelyet ma javarészt már csak takarmányként használnak. Külsőre úgy néz ki, mint egy lelapított csicseriborsó. Mivel szegletes ledneket itthon nehéz beszerezni (bioboltokban állítólag előfordul), száraz csicseriborsóval helyettesíthető. Ízre is nagyjából ahhoz áll a legközelebb, de ez még diósabb, finomabb.

Lednekkrémleves zöldségekkelHozzávalók (2 adag)15 dkg száraz lednek vagy csicseriborsó6 dl leszűrt zöldség- vagy húslevessó, borsA tetejére:két-két szelet piros, sárga és zöld kaliforniai paprika, egészen finomra kockázvafél sárgarépa, egészen finomra kockázvaolívaolaj

A ledneket (vagy csicseriborsót) előző este hideg vízbe beáztatjuk, teljesen lepje el. Másnap leöntjük róla a vizet, a nagy részéről eddigre leázott a héja, azt távolítsuk el. Vizet forralunk, amikor forr, beletesszük a ledneket, majd néhány másodperc múlva jéghideg vízbe tesszük. Így nagyon könnyen lejön a héja (amit tanácsos leszedni, mert kimondottan kemény). Beletesszük a felforrósított levesbe, majd kb. 30 percig főzzük alacsony lángon, amíg teljesen megpuhul. Robotgépben pürésítjük, teljesen simára, de maradhat kissé darabos is. Tálaláskor szárazon felforrósítunk egy serpenyőt, hozzáadjuk az olajat, majd hirtelen megpirítjuk a felkockázott zöldségeket (ami éppen van otthon, minél színesebb, annál jobb). A tetejére szórjuk, majd meglocsoljuk jó minőségű olívaolajjal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk