kulthírek

  • .
  • 2010. november 18.

Trafik

DÍJ Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című alkotása nyerte a zsűri különdíját a Sevillai Filmfesztiválon, a legjobb operatőr Erdély Mátyás lett. A fődíjat az iraki Mohamed Al-Daradji kapta (Son of Babylon), a legjobb rendező a dán Susanne Bier lett (In a Better World), a közönség Stephen Frearst jutalmazta (Tamara Drewe). A Zaha Hadid tervezte római múzeum, a MAXXI kapta 2010 legjobb kulturális épületének díját a Barcelonában rendezett Építészeti Világfesztiválon. ÚJ MÚZEUM VARSÓBAN Centrum Nauki Kopernik néven megnyílt a Kopernikuszról elnevezett tudományos ismeretterjesztő központ: az 52 millió eurós beruházást EU-támogatással valósították meg.
A Visztula-parti épület állandó és ideiglenes kiállításoknak, laboratóriumoknak, műhelyeknek, tanácskozó-, színház- és étteremnek ad helyet 15 ezer nm-en. Jövőre planetáriumot is építenek mellé, a parkját pedig szabadtéri programok és kiállítások céljára hasznosítják.

HARRY POTTER: PREMIER Londonban bemutatták a filmsorozat utolsó darabjának első részét: a Harry Potter és a halál ereklyéinek második része júniusban jön. A premier hétvégéjén New Yorkban rendezte meg a Nemzetközi Kviddics Szövetség a történelem első kviddicsbajnokságát. A játékosok a lábuk között tartott söprűvel szaladgálnak, de pontokat ugyanolyan módon kell elérniük, mint a filmben.

WYCLEF VISSZAVÁG Wyclef Jean, aki elindult volna a haiti elnökválasztáson, de nem felelt meg minden jogszabályi előírásnak, If I Were President: My Haitian Experience címmel december elején jelenteti meg új lemezét, rajta az Election Time.

HOLLYWOOD ÉS BOLLYWOOD Megállapodást kötött a világ két legnagyobb filmgyártó központja: a jövőben még több bollywoodi produkciót forgatnak majd a Los Angeles-i stúdiókban, s szorosabban együttműködnek a forgalmazás és a szerzői jogok védelmének terén.

KIÁLLÍTÁS A DROGRÓL High Society - e többértelmű (az előkelő társaságra és a kábítószeres lebegésre utaló) címmel nyílt kiállítás a londoni Wellcome Collection termeiben. Az intézmény nevét adó Sir Henry Wellcome (1853-1936) a modern gyógyszerészet és gyógyszer-kereskedelem úttörői közé tartozott, cége az elsők között kínált gyógyszereket tabletta formájában. A végrendeletének megfelelően létrehozott alapítvány ember- és állat-egészségügyi kutatásokat finanszíroz, s fenntart egy nagy gyógyszerészeti gyűjteményt, könyvtárat és kiállítóhelyiséget. Ez adott otthont a kábítószerek hatásmechanizmusát és kétezer éves kultúrtörténetét, orvosi és élvezeti használatát, előállításuk és forgalmazásuk körülményeinek változását bemutató kiállításnak, egyúttal ismét fölvetvén a különböző drogok és más szerek (alkohol, dohány, kávé) legalitásával, illegalitásával kapcsolatos kérdéseket is. Bűn? Bűncselekmény? Vétek? Betegség? A február 27-ig nyitva tartó kiállításhoz kapcsolódva egy kötetet is kiadtak (High Society: Mind altering drugs in history and culture); minderről bővebben a wellcomecollection.org címen. Illusztrációinkon egy 1823-as karikatúra színes tussal a korabeli kéjgáz-partikról, egy kínai vízfestmény gazdag ópiumszívókról, szintén a 19. századból, rizspapíron, és egy LSD-tabletta csomagolására szolgáló itatóspapír Timothy Leary aláírásával.

A PRODUCER HALÁLA 91 éves korában elhunyt Dino De Laurentiis: hosszú pályája során több száz film készítésében vett részt, 2000-ben Oscar-díjat kapott, s ugyanígy, életművéért részesült elismerésben a 2003-as Velencei Filmfesztiválon is. Nápoly közelében született, huszonéves korában alapította első filmgyártó cégét. A második világháború után Carlo Pontival közös vállalatot hozott létre, 1952-ben ők gyártották az első színes olasz játékfilmet. Fellini révén kétszer is részese volt a legjobb külföldi film Oscar-díját elnyerő művek készítésének: Országúton, Cabiria éjszakái. Az 1970-es években tette át székhelyét Hollywoodba. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint az Odüszszeusz, a Barbarella, a Serpico, a Keselyű három napja, a King Kong, a Dűne, a Ragtime vagy a Conan, a barbár.

KÉPREGÉNYEN A BEATLES A tavaly megnyílt hamburgi Beatlemania Museumban rendezték Arne Bellstorf képregénykötete bemutatóját: a Baby's in Black - The story of Astrid Kirchherr & Stuart Sutcliffe az 1960-ban Hamburgba szerződött, még ismeretlen zenekar 21 éves korában elhunyt gitárosa, Stuart Sutcliffe és német szerelme, Astrid Kirchherr történetét meséli el. Astrid készítette az első profi - és hamar ikonikus érvényűvé vált - fotókat a Kaiserkellerben szereplő Beatlesről. Arne Bellstorf 1979-ben született, 2005-ben végzett a hamburgi alkalmazott művészeti egyetemen, diplomamunkájaként készített képregénykötete (acht, neun, zehn) már franciául, olaszul, lengyelül és Dél-Koreában is megjelent.

ELHUNYT GÓRECKI 76 éves korában elhunyt Henryk Górecki lengyel zeneszerző. 1960-ban fejezte be tanulmányait Katowicében. A szerializmus és disszonancia eszköztárát alkalmazó kompozíciói a kortárs zene élvonalába emelték. Stílusa a 70-es években könnyebben befogadhatóvá vált, ekkoriban írta 2. és 3. szimfóniáját: előbbit Kopernikusz születésének 500. évfordulójára, egy New York-i alapítvány felkérésére, utóbbival a koncentrációs táborok áldozatainak állított emléket. Ennek 1992-es lemezfelvétele (Symphony of Sorrowful Songs) Dawn Upshaw amerikai szoprán énekével a kortárs klasszikus zene műfajában elképesztő, millió fölötti példányszámban kelt el világszerte. 1991-ben kórusművet írt a Szolidaritás küzdelmeinek tiszteletére. 4. szimfóniájának londoni ősbemutatóját idénre tervezték, de betegsége miatt elhalasztották.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.