étel, hordó - Pados grill

  • .
  • 2010. november 18.

Trafik

A budapesti közlekedés nyomorúságát általában a metróépítkezéssel magyarázzák, de akad itt más is. Az Astoria és a Deák tér közötti vezetékes turkálás például valamiféle ostromállapotot idéz, ám nekünk a szívünkben dúl a háború, mivel a környékbeli kiszemelt helyet átkelési nehézségek miatt nem tudjuk becserkészni.
Ráadásul az eső is rázendít, így hát logikus lépés, hogy az első, könnyen utunkba kerülő étterem azonnal "jó lesz" minősítést kap.

Csodát nem várunk az efféle módszertől, de azért némi csalódást okoz, hogy a Károly körúti - valaha sörözőként működő - önki pörgött ki a keréken. Az elmúlt tíz évben legalább százszor (ezerszer) elmentünk előtte, de soha nem gondoltuk komolyan, hogy "belemenjünk", valahogy nem láttuk értelmét. Most azonban kész helyzet előtt állunk, és legfeljebb annyi örömünk lehet, hogy a korábbi cégtáblát lematricázták avval, hogy "Pados grill" - vajon mi volt a hely régi neve? -, így hát az újdonság varázsa is adott.

Ahogy már szó volt róla, foszlós emlékeinkben valami sörbár szerepel, mint kezdeti lelkesedés, mérget persze nem vennénk rá, de a belső valóban igényesebbnek tűnik holmi lordok házánál. A bokszos enteriőrt azonban elnyomja a hatalmas üvegpult, a tálcahegy, no meg a palatábla a napi ajánlattal.

A háromféle leves, a kétféle főzelék, a tisztes méretű frissensültek és desszertek elfogadható külsővel bámulnak kalitkájukból, a húst, köretet kilóra mérik, legfeljebb a tálca méretével lehet bajunk. Két tányérnál többet nem visel el, így hát két kanyar után ülünk asztalhoz.

A póréhagymalevesről (360 Ft) annyit mondhatunk, hogy meleg és bőséges, bár biztosan lennének konyhások, akik kikérnék maguknak, mégis állítjuk, ezen a szinten ennél többet "nem illik akarni". A kijevi csirkemell (3400 Ft/kg) viszont simán elmenne magasabb osztályban is - frissnek tűnő hús, középszerű panír, remek töltelék - nem beszélve a fűszeres sült krumpliról (2300 Ft/kg), ami kenterbe veri a legtöbb nagyképű steak-house próbálkozását. Ami a látványt illeti, a gőzgombóc (420 Ft) mindent visz: a kellemes halmok mentén lekvártavacska kivi- és narancsszigettel, alig várjuk, hogy meghódítsuk... Ám e desszert csak látványosság: a kiszáradt gombócokat szinte lehetetlen megenni, mintha szivacsba harapnánk. Igazán sajnáljuk, hogy szinte kizárólag e végső sokkot őrzi emlékezetünk.

Figyelmébe ajánljuk

„A magyarok az internetre menekülnek a valóság elől”

  • Artner Sisso
Szokolai Róbert korábban ifjúsági szakszervezeti vezető volt, jelenleg az Eötvös10 Művelődési Ház kommunikációs vezetője. Arról kérdeztük, milyen lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon, kire és mire számíthatnak, valamint hogyan használják az internetet, a közösségi médiát, és mire mennek vele.

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.