csontzene - A Ligeti György zsákutca

  • .
  • 2007. május 24.

Trafik

Tavaly halt meg Bécsben az 1923-ban, Dicsőszentmártonban (Erdély) született Ligeti György; emlékére nagyszabású koncertet (MűPa, május 28., 19.30) tart az UMZE, melyen még Budapesten írt művei (pl. Gordonkaszonáta) kerülnek szembe a már az emigrációban alkotott darabokkal (pl. Gordonkaverseny).

Tavaly halt meg Bécsben az 1923-ban, Dicsőszentmártonban (Erdély) született Ligeti György; emlékére nagyszabású koncertet (MűPa, május 28., 19.30) tart az UMZE, melyen még Budapesten írt művei (pl. Gordonkaszonáta) kerülnek szembe a már az emigrációban alkotott darabokkal (pl. Gordonkaverseny). Az előadók ászok: Csalog Gábor, Perényi Miklós, a Keller vonósnégyes. Ligeti mondta egy interjúban, hogy ha utcát neveznének el róla, akkor az csakis egy zsákutca legyen. Ne vegyük azért túl komolyan nagy emberek végakaratát! Ergo nevezzünk csak el utcát Budapesten a század egyik legnagyobb zeneszerzőjéről, aki ugyan 1956 óta nem itt élt, és mint nyilatkozta, esze ágában sem volt visszatelepülni, de mégis magyarnak született a lelkem. Valami kies sikátort képzel maga elé a Zenegyűlölő, semmi zaj, netán lombok, és - ha elintézhető az önkormányzatnál - mindig lógjon néhány rongyos esőfelhő a kedves mosolyú, egy kistercnél nem jobban emelkedő utcácska felett.

Maga Ligeti nem volt kedves mosolyú ember, inkább kacagott, ha már, és sokszor röppentek ki epés mondatok szája kerítésén. Például Richard Straussról: "A Rózsalovagot szívből utálom." Na ez halk, átszellemült megfogalmazás Stravinsky szavaihoz képest: "Operáit abba a purgatóriumba száműzném, ahol a győzedelmes közhelyeket büntetik. Kvart-szext akkordjai arra késztetnek, hogy üvölteni kezdjek." A rettenetes Igort most eléri a sors keze, mert a Fischer Iván által dirigált koncerteken éppen A rózsalovag szvittel kerül egy társaságba egyik főműve, a Sacre du Printemps (MűPa, 25-én és 26-án, 19.45). És mindez nem elég a krémből, mert még Gidon Kremer is fellép, aki Bartók fiatalkori Hegedűversenyét játssza. Ha ez sem lesz óriási koncert, berúgunk. És ha nem, akkor harmadnapon (MűPa, május 27., 15.30), amikor a Budapesti Fesztiválzenekar megismétli a műsort, ám ezúttal más lesz a szólista, mégpedig az 1969-ben született, görög Dimitris Sgouros, aki Liszt A-dúr zongoraversenyét adja. Na de ki iszik délután??? Pláne a Stalker külsejű MűPa-miliőben??!! Nincs mese, el kell menni a Corvin Áruház tetejére, "sznobjaink jobbjai" (Kálnoky László örökbecsű kifejezése) ott kacérkodnak a hordókkal mostanában, állítólag. Már a liftben, mint hírlik. Ilyen még Párizsban sincs, pupákok!

Figyelmébe ajánljuk