Tartalom

Narancs XIX. évf. 21. szám (2007-05-24)

Publicisztika

Publicisztika

Mik vogymuk? (Az uniós minialkotmány és az európai identitás)

Feléledni látszanak az európai kormány- és államfők az aléltságból, ami az uniót "megújítani" hivatott alkotmányos szerződés két évvel ezelőtti bukása után vett rajtuk erőt. Új politikusi garnitúra ragadta magához a kezdeményezést - Angela Merkel a német elnökséget energikusan próbálta az intézményi reform szolgálatába állítani, s ehhez az új francia elnöktől segítségre is számíthat.

Egotrip

Egotrip

Ekotrip (Packázás az Óperencián innen és túlról)

Packázás az Óperencián innen és túlról Május 7-én tette közzé a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának megállapításait, ugyanazon a napon, amikor az Európai Bizottság is kiosztotta bizonyítványát Magyarország gazdasági folyamatairól. Az utóbbi nevében nyilatkozó Joaquín Almunia nem lehetett túlságosan barátságtalan, mivel annak a programnak a megvalósítását kommentálta, amelyre már áment mondott a bizottság.

László Ferenc: Párnacsata

Egotrip

Mámorsziklák és nászmozdulatok

Amint az talán már feltűnt a Magyar Narancs olvasóinak, lapunk mostanság sorozatban eleveníti föl a közelmúlt megannyi érdemdús, szavatolt minőségű, ám mára sajnálatosan feledésbe merült szépírójának emlékét. Vannak azonban elsüllyedt szerzők, akik alkotói önértékükkel a legkevésbé sem, azonban sajátos figurájukkal, írásaik egy-egy jellegzetességével bízvást kiérdemlik az utókor figyelmét. Ilyen író volt soros cikkünk hőse, Kovai Lőrinc (1912-1986), a szocialista erotikus próza hazai zászlóvivője.

A szerk.

A szerk.

Az analóg gazda és a villanymenedzser

A Fidesz tisztújító kongresszusáról - túl sok érdemleges alkalmasint nem történt, mindenkit megválasztottak; szokásuk - lapunk beltestében híven beszámolunk. Ezzel együtt mérlegelendő, hogy Orbán Viktor pártelnök beszéde nem tekinthető-e valamennyire mégis fontosnak.

A szerk.

Kati néni bábszínháza

A köztévé vasárnap esti politikai magazinjának műsorvezetője, a kitűnő Baló György járatlanságát a kajak-kenu sport belső viszonyaiban a témától meglehetősen idegen érzelgősséggel igyekezett leplezni. Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, a női kajakválogatott edzőjével készített interjújában kifejtette, hogy őszerinte, mármint Baló szerint Kati néni bár kettő arculattal bír, a kemény, már-már kegyetlen, megalkuvást nem ismerő Kati nénit mégiscsak túltengi az érzelmes, szívében jó, dúslelkű, anyjuk-helyett-anyjuk Kati néni.

Belpol

Belpol

Az Eb-pályázat pénzei: Kiugrottak Britbe

Gyorsan hatott a kijózanító pofon: a nagy lelkesítést követő csalódottság után a közvélemény viszonylag hamar túltette magát a Cardiffban nulla szavazatot kapott foci-Eb-pályázaton. De mibe fájt mindez az adófizetőknek?

Belpol

Költözne a fémhulladék-feldolgozó cég: A jó vidéki levegő

Hírnevének áldozata lehet a korábban veszélyeshulladék-botrányokba keveredett Ereco Zrt. A fémhulladék-feldolgozó piac meghatározó szereplője nem szívesen látott vendég kőbányai telephelyén, az új otthonnak kiszemelt települések pedig sorra a hátukat mutatják a százmilliós iparűzési adót ígérő cégnek.

Belpol

Alkotmánysértő a népszavazási törvény: Burkolt önkritika

A népszavazási törvény módosítására kötelezte az Alkotmánybíróság az Országgyűlést, ugyanis a hatályban lévő jogszabály hiányosságai miatt súlyos zavarokat okoz a jogalkalmazásban. Érdekesség, hogy a május 15-i határozat szöges ellentétben áll a testület tíz évvel ezelőtti döntésével.

Belpol

Tisztújító Fidesz-kongresszus: Állóvíz

Noha a szomszédban temetkezési kiállítás és kolbászosztás volt, a Fidesz kongresszusán a legerősebb momentumnak az tűnt, amikor Kósa Lajos és Pokorni Zoltán friss alelnökök utolsóként csatlakoztak a párt élére újraválasztott Orbán Viktor beszédét követő ovációhoz.

Belpol

Menesztések a botrányok nyomán: A rendőrség áldozatai

Az elmúlt napokban nyilvánosságra került rendőri bűncselekménygyanúk eddig három főrendőrt és egy minisztert sodortak el. A testületnek a rendszerváltozás óta megoldatlan problémái - amikre szakértők, civil szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet -, úgy tűnik, ezúttal a politika ingerküszöbét is elérték.

Külpol

Külpol

Félúton

Albert Rohan diplomata, közvetítő a szerb-albán tárgyalásokról

A ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt már ott hever az a határozattervezet, amely szentesíti a Kosovónak függetlenséget garantáló Ahtisaari-tervet. A közvetítői csapat második emberét a részletekről és a terv elfogadásának esélyeiről faggattuk.

Külpol

Románia a népszavazás után: Itt-ott szakad

A végeredményre mindenki számított: 74,33 százalék Basescu felfüggesztése ellen. Ám az alacsony, csupán 43,98 százalékos részvétel mégis váratlan volt. Pedig a két nagy párt (a szociáldemokraták és a demokraták) emberek tízezreit vitte az utcára, a fővárosban és vidéki nagyvárosokban permanens utcabál jelezte a kampányt. Ám a statiszták végül nem mentek szavazni. Legkevésbé a magyarok: alig 20 százalékuk.

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Holnap halnap - dobozból

A hazai halárusok és mélyhűtőpultok lehangoló látványa előtt toporogva néha behunyom a szemem, és arról álmodozom, hogy a Nagycsarnok egy része hirtelen hangos, zsúfolt halpiaccá változik.

Trafik

étel, hordó - ROKFORT

A hivatalos Budapesten járunk, kormányzati, bírósági negyedben. A masszív szürke tömbök mögül csak néha-néha bújik elő a nap.

Trafik

csontzene - A Ligeti György zsákutca

Tavaly halt meg Bécsben az 1923-ban, Dicsőszentmártonban (Erdély) született Ligeti György; emlékére nagyszabású koncertet (MűPa, május 28., 19.30) tart az UMZE, melyen még Budapesten írt művei (pl. Gordonkaszonáta) kerülnek szembe a már az emigrációban alkotott darabokkal (pl. Gordonkaverseny).

Zene

Zene

Főnyeremény - Spiró György: Prah (színház)

A színpad megrendítően, földhöz, azaz színházhoz ragadtan igazi - azaz színpad. Látjuk feketére festett csupasz falait, olykor a lámpákat is. A közepére pedig oda van téve egy nem igazi, ámde teljesen élethű konyha-veranda, amelyben megint csak minden elem és részlet igazi - de az egész befőttesüvegeken áll, nem a földön.

Zene

Zárt fecsegés - Umberto Eco: Loana királynő titokzatos tüze (könyv)

Mi van, ha az ember egy baleset következtében elveszíti emlékeit? Ez akár egy közepes amerikai film témája is lehetne. Umberto Eco új könyve így is indul, és az első rész színvonala alig magasabb ennél. Nem mentség, inkább súlyosbító körülmény a rahedli irodalmi idézet, utalás: összekacsintás, ugye, milyen kurva műveltek vagyunk, te meg én, kedves olvasó.

Film

Film

Üzletről szó sincs (Kovács László, a Moiras Records vezetője)

A 36 éves jogász gyerekkora óta a bakelitlemezek megszállottja, gyűjtőként a kelet-európai rockra "szakosodott". Kiadói működése is inkább szabadidős tevékenység: eltűntnek hitt hangfelvételeket hoz nyilvánosságra. A Moiras eddig öt albumot adott ki, két Liversing-koncertválogatást, egy Kex-gyűjteményt, valamint az erdélyi Józsa Erika-Horváth Károly duó és a Metropol együttes 1978-as, román kiadású, "elsüllyedt" lemezeit - kizárólag vinilen.

Könyv
Képzőművészet

Képzőművészet

Táp-jelenség: Keresők

A TÁP Színház Keresők című előadása a jövő héten kétszer is (május 31. és június 1.) "igazi" színházban látható (a Kamrában), mindazonáltal óvnék mindenkit a messzemenő következtetésektől. Nincs szó arról, hogy ez a mozgékony összművészetre, nagymértékű fluktuációra és zsigeri spontaneitásra hajlamos csapat betagozódna a hivatásos színházi szerkezetbe - de arról igen, hogy (a Katonával együtt) átjárást teremt a különféle struktúrák között.

Lélek

Lélek

Rádiócsönd - Artner Iván halálára

Artner Iván a Marsra készült, és - bár az esélyek ellene szóltak - nem adta fel sohasem. Nem volt egy feladós típus, legfeljebb nem hozta szóba a dolgot, nem beszélt róla, ami a legkevésbé sem volt feltűnő, mivel kevesekkel volt hajlandó szót váltani egyáltalán, és még kevesebbekkel értekezett lényeges kérdésekről - elenyészően kevesekkel önmagáról.

Playback színház

Lélek

Tükör által világosan

A saját bőrén tapasztalt alkoholista és drogos élményeket dolgozza fel egy amatőr rögtönzéses színjátszó közösség, amely április végén találkozott először. Kísérletük lényege, hogy újrajátsszák élményeiket. Mindez persze nem új találmány.

Sport

Sport

UEFA-kupadöntő: Spanyol éjszaka

Amióta a Bajnokok Ligájában a futballnagyhatalmak több csapattal vehetnek részt, az UEFA Kupa jelentősége érezhetően csökkent, Beckenbauer a sorozatot a lúzerek kupájának nevezte.

Sport

Bajnok lett a Stuttgart: Fauefbé forever

Csak az a baj, mondtam futballista fiaimnak, amikor bő egy éve kitoltuk Stuttgartba a szekeret, hogy nincs ezeknek komoly csapatuk. Mennyivel másabb lenne Bajnokok Ligája meccsekre járni Münchenben, teszem azt, ha már átmenetileg külföldön vagyunk. Nyugodjál meg, fater, nézzél utána, veregette meg a kisebbik a vállam, mielőtt nyilatkozol: hét országból tíz válogatott van a Vfb keretében, bocs.

Tudomány
Lokál