csontzene - A Tisza-parton mit keresek?

  • .
  • 2007. augusztus 2.

Trafik

Kérdezte anno a Költő, de a válasz ezúttal egyszerű: a parton a klavírhuszároké és klavírhuszárnőké a terep, hiszen augusztus 4. és 8. között rendezik Tiszadobon "A zongora ünnepe keleten" című, mindig magas színvonalú fesztivált.

Kérdezte anno a Költő, de a válasz ezúttal egyszerű: a parton a klavírhuszároké és klavírhuszárnőké a terep, hiszen augusztus 4. és 8. között rendezik Tiszadobon "A zongora ünnepe keleten" című, mindig magas színvonalú fesztivált. Fellép Hauser Adrienne, Bogányi Gergely, Borbély László, Csalog Gábor, Kemenes András, Kocsis Zoltán, a külföldi sztárok közül pedig az orosz Nikolai Lugansky, aki nagy műsort ad, akkorát, hogy talán feladjuk elvünket: vidékre ne! Mert kapjuk első renden Schumanntól a Bécsi karnevált, aztán jön Ravel legnagyobb zongoraműve, az ördögi Gaspard de la nuit, a második részre pedig Chopin kolosszális h-moll szonátája teszi fel a koronát (augusztus 7., 19.30). Aki túlzottnak érzi e műsort, idézze eszébe régen hallott Péterfy Jenőnk egyik cikkét, melyből kiderül, hogy Hans von Bülow (képünkön) Budapesten, 1881-ben egy koncerten 15 (!!) Liszt-művet adott elő, köztük a h-moll szonátát! De ez még semmi: "Pénteken a jeles művész Beethovent fogja játszani, éspedig Beethoven utolsó hat legnehezebb szonátáját." Kocsisunk se a "Szeretnék szántani"-val készült, Schubert, Haydn, Mozart moll műveivel akar melankóliába ejteni (augusztus 8., 19.30). És bár a Zenegyűlölő botanikai érdeklődése szerénynek mondható, azért őt sem hagyják hidegen az Andrássy-kastély parkjában árnyat adó kocsányos tölgyek. És ha vörösborral túltöltekezett agyunk előtt a lombok közt megjelenik Ravel vízi tündére, Ondine, vagy a gonosz manó, Scarbo, netán a kétes holdfényben előtűnik a második tétel tárgya, az akasztófa, Le Gibet, ne lankadjunk még egy pohárral elűzni e látományokat. Vagy ellenkezőleg: fogadjuk őket a kromatikától és mozgó orgonapontoktól nem megriadó szívvel, és még egy palackot rájuk!

Aki meg retteg kimozdulni szeretett fővárosából, az menjen a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar estjére (Kiscelli Múzeum udvara, augusztus 4., 20.00), ahol állatokkal találkozhat (Weiner Leó: Rókatánc, Johann Strauss: A denevér - nyitány), ha még nem volt elege a tömegközlekedés faunájából.

Figyelmébe ajánljuk