csontzene - Hamu és Nietzsche

  • .
  • 2008. április 24.

Trafik

Ceterum censeo: figyelmeztetjük és egyben kérjük a Zeneakadémia urait, hogy haladéktalanul helyezzenek el hamutartókat az utcán dohányzó közönség számára, különben kénytelenek leszünk a múlt héten Münchenben megtapasztalt módszerrel élni.
Miről is van szó? Mint tudjuk, Németországban január óta tilos a nyilvános helyeken, bejzlikben, kávéházakban stb. a dohányzás, ezt a különböző államok különféle módon érvényesítik, a bajor szisztéma a legszigorúbb állítólag. Na de a német nem azért adott a világnak Goethét, hogy ne találjon megoldást erre is. Először is különféle úgynevezett dohányzóklubok alakultak (számuk Bajorföldön átlépte az 1500-as pszichológiai határt), melynek tagjai évi 1 euró tagdíj lerovása után szabadon cigizhetnek sörük, vodkájuk, kávéjuk mellett. Az ilyen, úgynevezett zárt társaság ellen semmit sem tehet a füst mogorva ellenőre. De a brutálisan fegyelmezett németben olykor felmerül a kérdés: hova hamuzzak? Az egyik kocsma leleményes tulajdonosa erre fejlesztette ki a "hamukártya" ("Aschkarte") intézményét, egy levelezőlap ez, melyet pillanatok alatt hamutartóvá lehet hajtogatni; már versenyt is rendeztek belőle, az eddigi csúcs 38 másodperc, de a megkérdezett szakértők szerint "feltehetően megy gyorsabban is".

Magyarán: Grigorij Szokolov koncertjén a végszükség esetén ilyen, teszem azt, Mozart arcképével díszített hamukártyákkal fogunk megjelenni, hiszen két szonátáját is eljátssza a nagy orosz, a második részben pedig a repertoár egyik legmélyebb sorozata, Chopintől a 24 prelűd kerül sorra. Mint mindig, ezúttal is hat ráadás lesz feltehetően (Zeneakadémia, április 28.).

Nietzsche barátunk a fent leírt bajor ötlettől nyilván a falnak ment volna, hiszen köztudottan sportot űzött a németek utálatából ("egyik büszkeségem, hogy par excellence németmegvető vagyok"), és amúgy sem volt jeles dohányos, és alkohollal sem élt, legfeljebb minimális olasz vörösbort löttyintett könnyű ebédje mellé: "egy pohár bor vagy sör elég nekem, hogy siralomvölggyé változtassa az életet - Münchenben élnek az antipódusaim." Szerinte egy németnek fogalma sincs a zenéről, na persze, Bachot azért kiemelte. A Zenegyűlölő sem tesz mást, és mindenkinek komolyan a lelkére köti, hogy menjen el a Kocsis Zoltán által dirigált koncertre, ahol kizárólag Bach-műveket hallgathat (MűPa, április 25.). És mivel itt elhelyeztek az utcán és a teraszon hamutartókat, semmi sem zavarhatja élvezeteinket. Ha csak az nem, amikor ránézünk az úgynevezett biztonsági őrség tagjaira.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?