csontzene - Hamu és Nietzsche

  • .
  • 2008. április 24.

Trafik

Ceterum censeo: figyelmeztetjük és egyben kérjük a Zeneakadémia urait, hogy haladéktalanul helyezzenek el hamutartókat az utcán dohányzó közönség számára, különben kénytelenek leszünk a múlt héten Münchenben megtapasztalt módszerrel élni.
Miről is van szó? Mint tudjuk, Németországban január óta tilos a nyilvános helyeken, bejzlikben, kávéházakban stb. a dohányzás, ezt a különböző államok különféle módon érvényesítik, a bajor szisztéma a legszigorúbb állítólag. Na de a német nem azért adott a világnak Goethét, hogy ne találjon megoldást erre is. Először is különféle úgynevezett dohányzóklubok alakultak (számuk Bajorföldön átlépte az 1500-as pszichológiai határt), melynek tagjai évi 1 euró tagdíj lerovása után szabadon cigizhetnek sörük, vodkájuk, kávéjuk mellett. Az ilyen, úgynevezett zárt társaság ellen semmit sem tehet a füst mogorva ellenőre. De a brutálisan fegyelmezett németben olykor felmerül a kérdés: hova hamuzzak? Az egyik kocsma leleményes tulajdonosa erre fejlesztette ki a "hamukártya" ("Aschkarte") intézményét, egy levelezőlap ez, melyet pillanatok alatt hamutartóvá lehet hajtogatni; már versenyt is rendeztek belőle, az eddigi csúcs 38 másodperc, de a megkérdezett szakértők szerint "feltehetően megy gyorsabban is".

Magyarán: Grigorij Szokolov koncertjén a végszükség esetén ilyen, teszem azt, Mozart arcképével díszített hamukártyákkal fogunk megjelenni, hiszen két szonátáját is eljátssza a nagy orosz, a második részben pedig a repertoár egyik legmélyebb sorozata, Chopintől a 24 prelűd kerül sorra. Mint mindig, ezúttal is hat ráadás lesz feltehetően (Zeneakadémia, április 28.).

Nietzsche barátunk a fent leírt bajor ötlettől nyilván a falnak ment volna, hiszen köztudottan sportot űzött a németek utálatából ("egyik büszkeségem, hogy par excellence németmegvető vagyok"), és amúgy sem volt jeles dohányos, és alkohollal sem élt, legfeljebb minimális olasz vörösbort löttyintett könnyű ebédje mellé: "egy pohár bor vagy sör elég nekem, hogy siralomvölggyé változtassa az életet - Münchenben élnek az antipódusaim." Szerinte egy németnek fogalma sincs a zenéről, na persze, Bachot azért kiemelte. A Zenegyűlölő sem tesz mást, és mindenkinek komolyan a lelkére köti, hogy menjen el a Kocsis Zoltán által dirigált koncertre, ahol kizárólag Bach-műveket hallgathat (MűPa, április 25.). És mivel itt elhelyeztek az utcán és a teraszon hamutartókat, semmi sem zavarhatja élvezeteinket. Ha csak az nem, amikor ránézünk az úgynevezett biztonsági őrség tagjaira.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?