étel, hordó - ARAZ

  • .
  • 2010. szeptember 30.

Trafik

Van abban valami egészen tenyérbe mászó, hogy a Dohány utcában nemrég megnyílt Continental Zara Hotel (CZH) egyebek mellett úgy reklámozza magát, hogy "az egykori Continental Szálló és a szecessziós Hungária Fürdő rekonstrukciója eredményeképp" jött létre. A Continental Szálló és a Hungária fürdő beláthatatlanul hoszszú ideje afféle belvárosi kísértetkastélyként működött, sem az állam, sem a főváros, sem a kerület nem törődött vele.
Aztán, ahogy Budapesten szokás - más megoldás nem lévén -, a földdel tették egyenlővé.

Mindent összeadva rekonstrukciónak nem azt nevezik, hogy egy ledózerolt épületből megtartják a homlokzatot, aztán köréépítenek valami mást, de azért igazságtalanok sem akarunk lenni: a friss hotel valóban igényes.

Érvényes ez az Araz nevet viselő éttermére is, ami - ellentétben a megszokottal - független egységként "használható": külön bejárata van a Kisdiófa utca sarkán, ami leginkább azért szimpatikus, mert így semmiféle kommunikációt nem kell a szállodaportással lebonyolítani. Az enteriőr nagyvonalú, mégis barátságos, egyből érthetővé válik, miért hirdeti magát a CZH dizájnhotelnek. Úgy látszik, az idehaza ritkán látott igényes, harmonikus belső tér a felszolgálókra is hatással van - mintha valami templomban lennénk, egy hangot nem hallani, a rendelést is szordínóban veszik fel: pedig a hely ennyire nem ünnepélyes. De a méretekből és a személyzet létszámából látni: itt egy 272 szobás szálloda közönségét kell kiszolgálni, nem csak a hozzánk hasonló utcafrontosokat. Kár, hogy nem vacsoraidőben érkeztünk, mert így nem tudhatjuk meg, hogy a kifogástalan szerviz működik-e csúcsforgalom idején is.

A tálalásról szintén csak a legjobbat mondhatjuk. Magazinba illő kiszerelés, formatervezett tálak, csészék, masszív evőeszközök. Ehhez képest a kucsmagombakrém-leves korianderolajjal (980 Ft) inkább az átlagot hozza, ellenben a citrusfűleves királyrákkal (1290 Ft) tényleg az alkalomhoz illő. De nem csak lírai hangzású ételekkel akadt dolgunk. Bármennyire is stílusidegennek tűnik a tojásos nokedli fejes salátával (1690 Ft), az itteni kiszerelésben nem csak a mirelit nokedlire vernek rá egy-két tojást. A bélszínfilé aszalt szilvás piskótán, burgonyapralinéval, mogyoróhagyma-lekvárral (3950 Ft) legalább annyira különleges, mint a neve, a piskótaágy kiváló bútorválasztás, a mogyorólekvár pedig fantasztikus tisztítószer, ezért sajnáljuk, hogy a krumplit igazából kályhának mondanánk: sokkal forróbb a többi berendezésnél.

Desszertnek brownie-t (950 Ft) választunk, amihez fagylalt helyett fehércsoki-öntet jár, jólesik, mint kint az eső. Nos, az Arazt azoknak ajánljuk, akik az étkezést ünnepnek tekintik. És borzasztóan komolyan veszik magukat.

Neked ajánljuk