chili&vanília - Tarhonyatrió

  • .
  • 2010. szeptember 30.

Trafik

A tarhonya a világ különbféle konyháiban hasonló népszerűségnek örvend, mint nálunk. Szardínián az egyik legtipikusabb étel fregula sarda néven fut, és halakkal, levesesen készül.
Libanonban matfoul, az algériai berbereknél abazine a neve. Izraelben p'titimként ismert. A történet szerint az ország első miniszterelnöke, David Ben-Gurion kérte fel az egyik legnagyobb élelmiszer-ipari üzemet, hogy a muszlim világból érkezett mizrahi zsidók szükségleteit kielégítendő fejlesszen ki olyan terméket, amely helyettesítheti a rizst és a kuszkuszt. Az ügy nekem gyanús, nem vagyok biztos benne, hogy nevezett üzemben nem egy szemfüles magyar vetette-e be az ötletet.

A pirospaprikás, magyaros pásztortarhonyán kívül változatos ételek készülhetnek belőle az évszakokkal sodródva: nyáron pl. paradicsommártással és friss bazsalikommal, ősszel felkockázott gyökérzöldségekkel, csicseriborsóval és arabos fűszerezéssel, télen pedig sütőtökkel, lila hagymával és morzsolt feta sajttal. Az apróra felaprított zöldségekkel (pl. felkarikázott spárga, zöldbab vagy kukorica) kiválóan visszaköszön a tarhonya formájából adódó játékosság. Az alábbi három módon is kiváló. A receptek négy kis adagra szólnak.

Tarhonya a tenger gyümölcseivel: Olívaolajon üvegesre párolunk egy finomra aprított hagymát, fokhagymát és két meghámozott, kimagozott, felkockázott paradicsomot. Hozzáadunk 20 dkg tarhonyát. Felöntjük 5 dl leszűrt zöldséglevessel. Fedő alatt, kb. 20 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul. A főzési folyamat utolsó öt percében hozzáadunk fél kg megtisztított feketekagylót és garnélát, majd lefedve, erős lángon, 6 percig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. Tálaláskor összeforgatjuk egy csokor finomra aprított petrezselyemmel.

Zöldborsós-fenyőmagos tarhonya: Olívaolajon erősen megpirítunk 20 dkg tarhonyát, hogy erős színt kapjon. Hozzáadunk egy csokor felkarikázott újhagymát, majd felöntjük 5 dl leszűrt szárnyashúslevessel. Kb. 20 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul. A főzési folyamat utolsó öt percében hozzáadunk 25 dkg zsenge zöldborsót és 3 dkg hideg vajat. Tálaláskor finomra aprított friss mentát és bazsalikomot adunk hozzá, végül meghintjük pirított fenyőmaggal.

Sáfrányos tarhonya juhsajttal és olajbogyóval: olívaolajon üvegesre párolunk egy finomra aprított hagymát, fokhagymát és egy durvára felkockázott édesköményt. Hozzáadunk 20 dkg tarhonyát. Felöntjük 5 dl vízzel vagy leszűrt szárnyashúslevessel. Hozzáadunk egy nagy csipet sáfrányt. Kb. 20 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul. Érett juhsajtból (pl. szárd pecorino) zöldséghámozóval forgácsokat szeletelünk. A tarhonyát tálaláskor megszórjuk a juhsajttal és az olajbogyóval, végül jó minőségű olívaolajjal locsoljuk meg.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk