chili&vanília - Tarhonyatrió

  • .
  • 2010. szeptember 30.

Trafik

A tarhonya a világ különbféle konyháiban hasonló népszerűségnek örvend, mint nálunk. Szardínián az egyik legtipikusabb étel fregula sarda néven fut, és halakkal, levesesen készül.
Libanonban matfoul, az algériai berbereknél abazine a neve. Izraelben p'titimként ismert. A történet szerint az ország első miniszterelnöke, David Ben-Gurion kérte fel az egyik legnagyobb élelmiszer-ipari üzemet, hogy a muszlim világból érkezett mizrahi zsidók szükségleteit kielégítendő fejlesszen ki olyan terméket, amely helyettesítheti a rizst és a kuszkuszt. Az ügy nekem gyanús, nem vagyok biztos benne, hogy nevezett üzemben nem egy szemfüles magyar vetette-e be az ötletet.

A pirospaprikás, magyaros pásztortarhonyán kívül változatos ételek készülhetnek belőle az évszakokkal sodródva: nyáron pl. paradicsommártással és friss bazsalikommal, ősszel felkockázott gyökérzöldségekkel, csicseriborsóval és arabos fűszerezéssel, télen pedig sütőtökkel, lila hagymával és morzsolt feta sajttal. Az apróra felaprított zöldségekkel (pl. felkarikázott spárga, zöldbab vagy kukorica) kiválóan visszaköszön a tarhonya formájából adódó játékosság. Az alábbi három módon is kiváló. A receptek négy kis adagra szólnak.

Tarhonya a tenger gyümölcseivel: Olívaolajon üvegesre párolunk egy finomra aprított hagymát, fokhagymát és két meghámozott, kimagozott, felkockázott paradicsomot. Hozzáadunk 20 dkg tarhonyát. Felöntjük 5 dl leszűrt zöldséglevessel. Fedő alatt, kb. 20 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul. A főzési folyamat utolsó öt percében hozzáadunk fél kg megtisztított feketekagylót és garnélát, majd lefedve, erős lángon, 6 percig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. Tálaláskor összeforgatjuk egy csokor finomra aprított petrezselyemmel.

Zöldborsós-fenyőmagos tarhonya: Olívaolajon erősen megpirítunk 20 dkg tarhonyát, hogy erős színt kapjon. Hozzáadunk egy csokor felkarikázott újhagymát, majd felöntjük 5 dl leszűrt szárnyashúslevessel. Kb. 20 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul. A főzési folyamat utolsó öt percében hozzáadunk 25 dkg zsenge zöldborsót és 3 dkg hideg vajat. Tálaláskor finomra aprított friss mentát és bazsalikomot adunk hozzá, végül meghintjük pirított fenyőmaggal.

Sáfrányos tarhonya juhsajttal és olajbogyóval: olívaolajon üvegesre párolunk egy finomra aprított hagymát, fokhagymát és egy durvára felkockázott édesköményt. Hozzáadunk 20 dkg tarhonyát. Felöntjük 5 dl vízzel vagy leszűrt szárnyashúslevessel. Hozzáadunk egy nagy csipet sáfrányt. Kb. 20 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul. Érett juhsajtból (pl. szárd pecorino) zöldséghámozóval forgácsokat szeletelünk. A tarhonyát tálaláskor megszórjuk a juhsajttal és az olajbogyóval, végül jó minőségű olívaolajjal locsoljuk meg.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

François Ozon új filmjében Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t. Kritika.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.