Egy különösen fülledt csütörtök este indultunk meglesni, ám az elviselhetetlen időjárási körülmények miatt szó sem lehetett "kiülésről": a Király utcára ragasztott terasz alatt a késői időpont ellenére is szinte olvadt az aszfalt. Sajnos odabent sem jártunk sokkal jobban. Noha a Noir et l'or berendezését illetően a legfinnyásabbak sem mondhatnának semmi rosszat, a légkondicionálás hiánya (vagy mellőzése) lehetetlenné tette a belsőépítészeti műélvezetet. Úgy tűnt, a felszolgáló megszokhatta a szaunajelleget, kifogástalanul végezte munkáját, néhány pillanatra még az is elhittük, hogy örömére szolgál a velünk való foglalatosság. A választékra sem volt panaszunk. Mediterrán és magyar fogások sorakoztak az étlapon, éppen annyi, amennyit egy ekkora étterem még vállalhat. A parmezánhabos cukorborsókrém-leves (890 Ft) Budapesten különlegességnek mondható, a konyhafőnök tojásos galuskája (1800 Ft) dettó. Akár hiszik, akár nem, a galuskát úgyszólván a házi koszt szintjén készítették el, és még igazi fejes salátát is sikerült találni mellé. Ami a Noir et l'or specialitásait illeti, már nem voltunk ennyire elégedettek, de lehet, hogy csak mellényúltunk. Noha csodaszép a tálalás, és érezni az igyekezetet is, a csúcspontnak szánt grillezett naphalfilé (3290 Ft) nem okozott akkora élményt, mint a pofonegyszerű házi kedvenc. Egyáltalán nem volt rossz, feltehetően kíméltük is az egészségünket, de még annál is hamarabb merült feledésbe, mint az egykori török étterem.
Figyelmébe ajánljuk
Érett, nem öreg
Jarvis Cocker lusta embernek tartja magát, pedig elég sok mindent csinált a Pulp 2002-es feloszlása óta.
Még egy puzzledarab
Háromnegyed órás dokumentumfilmet sugárzott 1965-ben a kanadai televízió egy fiatal költőről.
Mi nem akartuk!
A szerző első regénye a II. világháború frontélményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.
Koldus és királyfi
A közkeletű bölcsesség szerint a popdalok 90 százaléka a szerelemről szól, a maradék pedig semmiről.
Mit csinálsz? Vendéglátózom
Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.
Ahol az életmód is politika
Hogyan formálódott története során és milyen ma a lengyel karikatúra, hogyan reflektál a múltra és a jelenre, mit vár a jövőtől, milyennek mutatja a nemzeti és a globális jelenségeket?
Popmenedzsment egykor és ma: Erdős Péter vs Deutsch Tamás
Mitől "Európa legnagyobbja" a tűzijáték? Attól, hogy nálunk költi rá a legtöbbet a kormány
Baljós fellegek
A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.
A bűvös hármas
Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.