étel, hordó - NOIR ET L'OR

  • .
  • 2009. augusztus 6.

Trafik

A Király utca és a Holló utca sarka hosszú ideig török uralom alatt állt, ám miután Budapestet elárasztották a kebabbüfék, az ún. elit isztambuli vonalnak - melynek az itteni étterem volt talán a legismertebb képviselője - befellegzett.
Talán logikusabb lett volna, ha itt is egy olcsóbb árfekvésű, félcsillagos falatozó nyílik, ám - ahogy a helyiek mondották - lett egy puccos étterem, hogy a baklavás kilencvenes éveket végképp eltörölje. A névadásból sznobságra, nagyképűsködésre következtettünk, bár az is igaz, hogy "fekete és arany"-nak inkább bányásztelepüléseken volt szokás nevezni az előkelő vendéglőt - úgy harminc évvel ezelőtt.

Egy különösen fülledt csütörtök este indultunk meglesni, ám az elviselhetetlen időjárási körülmények miatt szó sem lehetett "kiülésről": a Király utcára ragasztott terasz alatt a késői időpont ellenére is szinte olvadt az aszfalt. Sajnos odabent sem jártunk sokkal jobban. Noha a Noir et l'or berendezését illetően a legfinnyásabbak sem mondhatnának semmi rosszat, a légkondicionálás hiánya (vagy mellőzése) lehetetlenné tette a belsőépítészeti műélvezetet. Úgy tűnt, a felszolgáló megszokhatta a szaunajelleget, kifogástalanul végezte munkáját, néhány pillanatra még az is elhittük, hogy örömére szolgál a velünk való foglalatosság. A választékra sem volt panaszunk. Mediterrán és magyar fogások sorakoztak az étlapon, éppen annyi, amennyit egy ekkora étterem még vállalhat. A parmezánhabos cukorborsókrém-leves (890 Ft) Budapesten különlegességnek mondható, a konyhafőnök tojásos galuskája (1800 Ft) dettó. Akár hiszik, akár nem, a galuskát úgyszólván a házi koszt szintjén készítették el, és még igazi fejes salátát is sikerült találni mellé. Ami a Noir et l'or specialitásait illeti, már nem voltunk ennyire elégedettek, de lehet, hogy csak mellényúltunk. Noha csodaszép a tálalás, és érezni az igyekezetet is, a csúcspontnak szánt grillezett naphalfilé (3290 Ft) nem okozott akkora élményt, mint a pofonegyszerű házi kedvenc. Egyáltalán nem volt rossz, feltehetően kíméltük is az egészségünket, de még annál is hamarabb merült feledésbe, mint az egykori török étterem.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.