étel, hordó - RÉZKAKAS

  • .
  • 2011. február 10.

Trafik

Forog a régi lemez, hogy valaha micsoda legendás helyek voltak Pesten, most meg... A nosztalgiázók persze hajlamosak megfeledkezni az 1970-80-as évek választékáról, a minőségről, úgy általában a színvonalról.
Ma már hihetetlen, de akkor a pincér (akár a benzinkutas) irigyelt foglalkozásnak számított, és a főúr valóban úr volt a vendéghez képest. Ám úgy tűnik, ezek csak apróságok az olyan kijelentések mellett, hogy "bezzeg akkor egy ötvenesből megebédelt a család", "kétszázból lerészegedett a társaság" és így tovább. Persze láttunk mi cigányzenészt, akinek könnye csordult a vonóba dugott dózsás húszas láttán, de ha akarják, tanúkkal igazoljuk, hogy az efféle sóvárgás igen távol áll tőlünk.

Annak viszont nagyon egyszerű magyarázata van, hogy most miért jövünk evvel. A belvárosban, egészen pontosan a Veres Pálné utcában jeges nosztalgiahullám csapott az arcunkba, amikor megláttuk, hogy az Irányi utca sarkán álló "legendás" Grinzingi borozó mintha mit sem változott volna. Már-már ott tartottunk, hogy komolyabban is szemügyre vesszük (no, nem a konyhája miatt, nem is volt neki), de mivel nem fogott a fék, inkább egy másik újabb "régi csibészre", a borozótól pár háznyira lévő Rézkakas étteremre esett a választásunk. Igaz, ide csak módjával jártunk annak idején, pedig emlékeink szerint régebben ez sem volt több, mint a szokásos, sörös-rántott húsos, II. osztályú egyenkantin.

Ha valaki efféle szellemidézésre vágyik, még véletlenül se tegye be a lábát, a Rézkakassal ugyanis nagyot fordult a világ. Elegáns, kifejezetten az "úri" közönségnek (és az idegenforgalmistáknak) fenntartott hellyé változott, ahol a bejáratnál három felszolgáló is vigyázzba vágja magát, egyébként minden jel (a bútorzat, az evőeszközök, a vászonszalvéta) arra utal, hogy gazdái azt a nagypolgári hangulatot próbálják reprodukálni, ami talán soha nem is létezett, vagy ha igen, akkor is nyom nélkül süllyedt el.

Az étlap két részből áll: az egyik a "tradicionális magyar", a másik a "konyhafőnök különlegességei". Levest innen választunk, a mentás zöldborsókrém (1200 Ft) annyira szépen cseng. Hát még, amikor megkapjuk - Zsolnay csészében. Ám azt csak sejteni lehet, hogy izgalmas kezdeményezéssel van dolgunk, mivel túlságosan melegen (túlmelegítve?) érkezik, így a vélhető ízhatás odalesz. A folytatásra már a magyar vonalon kerül sor, és nem bánjuk meg: a töltött káposzta házi tejföllel (3900 Ft) a legszebb otthoni emlékeket idézi fel, már tényleg csak egy karácsonyfa hiányzik, hogy könny szökjön a szemünkbe. A deszszert jól hangzik - meleg csilis csokoládékorong friss ananászraguval (1400 Ft) -, jól is néz ki, meg persze az íze is finom. Ennek ellenére meg nem tudnánk mondani, mi kellett volna, hogy valóban örömforrásként emlékezzünk rá.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.