étel, hordó - WALHALLA CLUB

  • .
  • 2008. május 15.

Trafik

Nyáridőben a Dohány utca elején, épp a zsinagógával szemben viking hajókat formázó bútorok kerülnek a járdára.

Nyáridőben a Dohány utca elején, épp a zsinagógával szemben viking hajókat formázó bútorok kerülnek a járdára. A vidámparki díszletek között elképzelt kertész lesünk azonban meteorológiai okból elmarad: legfeljebb a zuhogó esőben evezhetünk, bár lapátot csak a környéken dolgozó útkaparók kezében látunk. De minden rosszban van valami még roszszabb, legalább megtudjuk, hogyan fest egy ilyen harsány kulisszás étterem - belülről.

Nos, természetesen nem Wagner - hanem Barry White - jelenti a zenei aláfestést, a felszolgáló sem emlékeztet II. Lajosra. Ellenben sárkányos pajzsok kerültek a falra, miközben neonkéken világítanak az energiatakarékos izzók. De van itt halastó (!), igazi aranyhallal és műanyag rákkal, ráadásul egy üveglépcsőn keresztül "mászkálhatunk" rajta. A lényeg mégis az, hogy a Walhalla nemcsak étterem, hanem afféle "komplexum", hiszen a körülbelül 1000 (!) négyzetméteres pincében bowlingpálya, biliárdasztalok serege, csocsóasztal, darts és persze néhány nyerőgép is helyet kapott. A pályaudvarnyi játéktermi rész voltaképpen a "söröző", itt már a díszletek sem számítanak.

Mégsem mondanánk, hogy az étterem afféle "melléküzemág" lenne a Walhallában. Sőt a szellemesnek szánt étlapból végre megtudhatjuk azt is, miért e név?

"Nagy diadalt víva ki, a csehek és morvák leigázása után az avar törzseket is eltiporá a viking had. A hadjárat azonban a Kárpátok lábánál kőkemény ellenállásba ütközék. Magyar törzsek ragadák fegyvert, s rettegett lovasíjászaik tizedelni kezdék Erik seregét. Ezt több hónap ádáz küzdelem követé, s a viking vezér a magyarok vitézségét látván békét s szövetséget kínált vala. Ez a paktum az Úr 918. esztendején kötteték. Nagy lakomával ünnepelék a harcosok, tüzet rakván a Duna partján, az ég alatt. Három nap, három éjjelen tartván a mulatság. Magyar s viking szakácsok remekét hordák a szolgák, s szép menyecskék ropták a tűz körül. Történt akkor, egy viking hadúr így kiáltá örömében: - Oly nagy itt a boldogság, mint a Walhallában!"

Az étlap fejezetcímeit is hasonló modorban állították össze: a levesek "étnedűk", a halak "tengeri portyák zsákmányai", a disznók "röfögők", és persze nem maradhat el a sok helyütt alkalmazott "marhaságok" sem. Ezekhez képest a libaaprólék-leves maceszgombóccal (600 Ft) igazán rendhagyó elnevezésnek tűnik, nem csoda, hogy ezzel indítunk. Nem mondanánk repülőrajtnak, inkább óvatos bemelegítésnek. A gombócok átlagosak, a leves ízesítését azonban ránk bízta a szakács.

A második menet során rá kell döbbennünk, hogy ez az óvatoskodás - "jaj, csak el ne rontsam!" - tendencia lehet a Walhallában. A sajttal sült zöldségek (1290 Ft) és a Fish'n'chipsnek nevezett (2690 Ft) rántott tőkehal sült krumplival ugyanis mindenféle ízt mellőz, az utóbbit tényleg csak úgy tudjuk ehetővé tenni, ha rányomjuk a mellé adott fél citromot meg a nem különösebben emlékezetes tartármártást.

Persze lehet, hogy rosszat választottunk. Mivel Walhalla-kompatibilis elnevezések is bőven akadnak az étlapon - Thor madarától Olaf kacsájáig -, Freya kedvencével (2790 Ft) próbáljuk színesebbé tenni az addigi szürkületet. A mézes joghurtban érlelt pulykasteak már valóban valamiféle jellegzetes ételre emlékeztet, sőt a végén a cseresznyés, marcipános pitének (990 Ft) köszönhetően a napfény is megérkezik a hatalmas pincébe.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.