Fesztivál Snoblesse

  • .
  • 2010. június 17.

Trafik

"A Hegyalja Fesztiválon ébredek, és tisztán látom, / Valami történt éjszaka a világgal, / Annyira szimpatikusak vagytok, gimis lányok, részeg pankok / Azzal a sok felfújható gitárral" (Big Happy Woman Church: Hegyalja Fesztivál) június 18. péntek 15.00 Fishing On Orfű fesztivál Folytatása elkövetkezett. Ez a tóparti parti második napja.
Játszik a német De-Phazz, a Kispál és a Borz, Kovács Kati és a Qualitons, a Boogie Mamma, a Csík zenekar, a Heaven Street Seven, az "riás, az Üllői Úti Fuck, a B‘lga, a Hősök, a Punanny Massif,a Funktasztikus, a Rutkai Bori & Specko Jedno, a Kafkaz és sokan mások. Holnap is lesz horgászás meg koncertek is. Bővebben a www.fishingonorfu.hu lapon.

(Orfűi-tó partja, Orfű)

18.30 Zöld hentesek, Ponyvaregény

Morbid dán vígjáték különleges ételekkel és Tarantino nagy dobása egy napon. Június 23-ig tart a legjobb filmekkel a Szánsájn Fesztivál. A vetítendő filmekről a www.cirkofilm.hu oldalon.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15-17.)

19.00 Rúzsa Magdi, Karthago, Beatrice - koncert

A gyengéd női hangtól az elefántüvöltésig minden hallható lesz az Első Fesztiválon, ami már nyilván nem az első, ahogy mi sem vagyunk első bálozók. Lesz még Balkan Fanatik, Tankcsapda és Depresszió - más napokon. A háromnapos programsorozatról bármit a www.elsofesztival.hu oldalon.

(Sportpálya, Érd, Ercsi út 34.)

június 19.

szombat

10.30 Tabáni Népzenei Fesztivál

Benne: Kőketánc gyermektáncház és népmesék kicsiknek, aztán 16.00-tól zenél a Csík zenekar, a Dresch Quartet és a Gereben zenekar. Népieseknek és urbánusoknak egyaránt. Részletek a www.bem6.hu honlapon.

(Virág Benedek-ház udvara, Bp. I., Döbrentei u. 9.)

június 20.

vasárnap

20.00 A Lamantin Improvizációs Tábor tanári karának koncertje

Ma kezdődik és június 26-ig tart a Lamantin Jazz Fesztivál, amelyen fellép majd a Larry McCray Band, a Grencsó Kollektíva és a Finucci Bros Quartet is többek között, valamint a fesztivál egész ideje alatt improvizációs táborban vehetnek részt a jelentkezők. Részletek a www.lamantin.hu oldalon.

(Lamantin Jazzsátor, Szombathely, Fő tér)@napi most:június 21.

hétfő

18.00 Specko Jedno - koncert

A zene ünnepe nem is múlhat el Rutkai Bori és népes zenekara nélkül. A Petőfi Sándor gatyában táncoltól a Temető mellett elkerékpározomig.

(Manó büfé, Bp. XIV., Rákosrendező vasútállomás)

18.30 Gengszterek fogadója, Másnaposok

Az Ádám almái rendezője, Anders Thomas Jensen dán-svéd akciójátékfilmje isten háta mögötti fogadóval, valamint egy Las Vegas minden kocsmájában játszódó legénybúcsúcsokor Todd Philips filmjében a Szánsájn Fesztivál műsorán.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15-17.)

18.00 Waleczek 2x

Az ifjú lengyel zongoristanemzedék egyik jeles képviselőjével, Wojciech Waleczekkel kétszer is találkozhat a közönség a zene európai ünnepén. Nagykoncertje után a művész extra ízelítőt ad Chopin és Liszt általa kedvelt opusaiból a Nyugatinál.

(Magyar Rádió Márványterme, Bp. VIII., Pollack Mihály tér)

június 22.

kedd

20.00 Specko Jedno, Kézi Chopin, Balaton - koncert

"Rendőrök a villamoson, letekerik az ablakot, és szárnyakat növesztenek, és kirepülnek kirepülnek...." A Legát Tibor kolléga által 1983-ban alapított kedvenc búvópatak-zenekarunk játszik végre egy teljes programot a Víg Végnapjaink Fesztiválon, és reméljük, ez jót jelent. Lesz Rutkai Bori kevésbé és Víg Mihály igen régi zenekara is. A fesztivál részletei a www.vilagveleje.hu oldalon.

(Gödör, Bp. V., Erzsébet tér)

június 24.

csütörtök

20.00 A Csík zenekar koncertje

A Kodály Művészeti Fesztivál topajánlata a napjainkra már népszerűségben a popzenekarokkal versenyző zenekar. A fesztivál programja megtalálható a www.kodalyfeszt.hu-n.

(Magyar Naiv Művészek Múzeuma, Kecskemét, Gáspár András u. 11.)

június 25.

péntek

15.00 ARTjáró Összművészeti Fesztivál

A Szolnoki Művésztelep 108. születésnapján a város legromantikusabb, festői ősfákkal teli helyszínén, kiállításokkal, színházzal, filmmel, képzőművészettel, irodalommal, zenével és tánccal ünnepelnek két napig. Részletek a www.szolnokimuvesztelep.com oldalon.

(Művésztelep, Szolnok, Gutenberg tér 12/12.)

19.00 VII. Louis Armstrong Fesztivál

A mindössze kétnapos, ám folyamatosan zenekari jubileumokat ünneplő rendezvényt idén is Rókusfalvy Pál és Joe Murányi, Louis Armstrong utolsó klarinétosa konferálja, igaz, a 82 éves Joe bácsi csak online, New York-i otthonából. Ma a Bohém Ragtime Band, a holland-olasz-osztrák Three Wise Men és a Benkó Dixieland Band ad koncertet. Éjszaka pedig Jam Session a Tó Wellnes Hotel kertjében. Minden részlet a www.jazzfesztival.hu-n.

(Bánki-tó, Víziszínpad, Bánk)

június 26.

szombat

11.00 Sóstói Öt Elem Ezoterikus Fesztivál

Ilyen se volt eddig, de még biztos lesz. A jelgyógyászattól (amit egy magyar kutató művész fejlesztett tovább a rovásírásból) a lélekemelő terápiás módszerekig és (ne) tovább. Persze azért nyugodtan részt lehet venni még barantabemutatóban, tűzön járásban vagy rekordkísérletes mandalafestésben. Másnap is lesz program, és látogatható a szomszédos Múzeumfalu is. Minden infó a www.almamag.hu honlapon.

(Sóstói Múzeumfalu, Sóstófürdő, Tölgyes u. 1.)

június 27.

vasárnap

10.00 Bábkert a Várkertben

Hintalovarda, népi táblajátékok, kézműves-foglalkozások, lábbal bábozó székely mesemondó, Ludas Matyi, Csalóka Péter és maga az ördög. A Makám zenekar A vakond vára című gyerekkoncertje zárja a mosonmagyaróvári Táltos Családi Kör hatodik alkalommal megrendezett fesztiválját. Eső esetén a városi kollégium ad helyszínt a rendezvénynek.

(Várkert, illetve: városi kollégium, Mosonmagyaróvár, Gorkij u. 3.)

június 28.

hétfő

20.00 A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar hangversenye

Minden jó, ha jó a vége: a Kodály Művészeti Fesztivál utolsó koncertjén közreműködik Molnár András Kossuth-díjas operaénekes és Tóth János Liszt-díjas operaénekes. Vezényel: Gerhát László.

(Új kollégium díszterme, Kecskemét, Szabadság tér 7.)

június 29.

kedd

20.00 Budapest Bár - koncert

Farkas Róbert kávéházi cigányzenéje és a hazai popsztárok színe-java (Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori és Szűcs Krisztián) most a PIM Fesztivál Nyári Szabadtéri Játékok című programsorozatán lép fel, ideális környezetben. Ha esik az eső, akkor másnap látható a produkció.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

június 30.

szerda

19.00 Edda, Tankcsapda - koncert

Ez meg hogy sikerült? Hát simán, mert a Volt Fesztiválon mindent lehet. Acélváros házizenekara idén harmincéves, Lukácsék meg tavaly ünnepeltek ugyanitt, igaz, kevesebbet, de szélgép volt már akkor is. Hamisítatlan magyar rocknap. A fesztivál július 3-ig tart a Lővér kempingben.

(Volt Fesztivál, Sopron, Lővér Kemping)

19.30 Dombos Balkán

A július 18-ig tartó Dombos Best fesztiválon ma kemencés finomságokat lehet falni, régi történeteket hallgatni, és a Boban Markovic Orkestar sodró zenéjére ropni. Másnap cigányünnep tábortűzzel, a többi pedig megtalálható a www.dombosfest.org-on.

(Kishegyes, Szerbia, Hegyalja u. 1.)

20.00 Pat Metheny Group - koncert

Több alkalommal és több formációban járt már nálunk a dzsessz gitárkirálya, de most legendás csapatával lép színpadra, amely 1977 óta létezik, és tizenhárom album, valamint hét Grammy fémjelzi a történetét. Metheny a zongorista Lyle Maysszal, a nagybőgős Steve Rodbyval és a dobos Antonio Sanchezzel játszik a Budapesti Nyári Fesztivál programján, amelynek további koncertjeit, operabemutatóit, esetleg színházi estjeit a www.szabadter.hu oldalon lehet megtalálni.

(Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Bp. XIII., Margitsziget)

július 1.

csütörtök

20.00 Lovasi András-Lackfi János-est

Dalnok és költő duóban a Pécs-Zsámbék-tengelyről. Hogy ki versel és ki énekel, azt sosem tudhatjuk, annyira összezavarodtak manapság a szerepek. A PIM Fesztivál - Nyári Szabadtéri Játékok műsorának főszereplője ma este is a vers és az irodalom, ha pedig esik, akkor másnapra csúsztatják a rendezvényt.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

július 2.

péntek

12.00 Kurátorok

A TÁP Színház százhúsz perces vendégjátéka a kulturális finanszírozásról. Kortárs szerzőkkel és multifunkcionális színészekkel a Volt Fesztiválon.

(Volt Fesztivál, Sopron, Lővér kemping)

16.00 Pál Utcai Fiúk, Watch My Dying, Idoru, The Prodigy, 30y - koncert

Különböző könnyűzenei műfajok határok nélkül, és csakis a Volt Fesztivál műsorán ebben az öszszeállításban. Ma éjjel lesz Fine Cut Bodies diszkó is annak, aki az, ami.

(Volt Fesztivál, Sopron, Lővér kemping)

19.30 Fellegini Klezmer Gipsy Band és Budapest Klezmer Band

A Mezővárosi Zsidó Napok keretében rendezett koncert mellett szervezett kirándulások, előadások, programok vasárnapig. Másnap: Sheket és Söndörgő. A részletes programról és az előzetes jelentkezési lehetőségekről a www.mazsike.hu oldalon lehet tájékozódni.

(Hódmezővásárhely, különféle helyszínek)

július 3.

szombat

21.00 Ghymes, Jász András és a Django Free - koncert

Hagyomány és jövő idő a Ghymes Fesztiválon, amely holnap zárul, de addig is jelenkori zenei, színházi és irodalmi életünk vonul fel kirakodóvásárokkal, borkóstolóval, lacikonyhával kísérve.

(Szent György pince, Hegymagas, Szent György-hegy)

július 5.

hétfő

20.30 - Warum, Warum - Miért, miért

Egy világhírű rendező, Peter Brook világhírű előadása egy fantasztikus színésznővel, Miriam Goldschmidttel mint a VI. Shakespeare Fesztivál nyitánya. A jeles színházi esemény július 17-ig tart, és lesz még egy-két emlékezetes előadás, de mindenről a www.shakespearefesztival.hu blogon.

(Erkel Művelődési Ház, Gyula, Eötvös u. 14.)

július 9.

péntek

17.30 Fanfara Complexa, Nigun, Nyeső Mari és zenekara, Napra együttes, Rotfront Band - koncert

Hogy mi a közös ezekben a zenekarokban? Hogy kötődnek a Kaláka együtteshez, és az épp ma kezdődő és július 11-ig tartó Kaláka Fesztiválon lépnek fel. A rendezvényt az ország egyik legszebb műemlékében rendezik meg 31 éve, és közben Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja lett, amelynek névadója és házigazdája az idén 41 éves Kaláka együttes.

(Diósgyőri vár, Diósgyőr, Vár u. 24.)

21.00 Überfluss

Szökőkútban játszódó cirkusz a német Bängditos társulat legújabb produkciója, amely a július 25-ig tartó Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál nyitásaként látható a Pécs2010 program keretében (másnap is). A fesztivál cirkuszi programjainak helyszínét Pécs város utcái, közterei adják, és olyan cirkuszi-színházi előadások lesznek láthatók, mint Joanna Bassi első cirkuszi alkotása, vagy a magyar CirkuSzínház Produkció, immár harmadik előadásával.

(Pécs, Kossuth tér)

július 14.

szerda

22.40 Disco Ensemble - koncert

Egy 1996 óta sikeres finn zenekar a Hegyalja Fesztiválon. Az énekes Jussi Ylikoski és a dobos Mikko Hakila csapata modern, fülbemászó pszeudopunkot játszik és a Gogol Bordello, valamint a Danko Jones turnétársai voltak. A We Might Fall Apart vagy a This Is My Head Exploding című dalukba mindenki szerelmes, aki hallotta már őket, de idei új lemezükről, a The Island of Disco Ensemble-ről is játszanak majd. Nem mellékes persze az sem, hogy ma kezdődött a nagy Tokaj-buli, és utánuk játszik még jó pár banda, például a Csík, a Blind Myself vagy a Neo. Részletek a www.hegyaljafesztival.hu oldalon.

(Hegyalja Fesztivál, Nagyszínpad, Rakamaz)

július 16.

péntek

17.00 XX. THEALTER nemzetközi színházi fesztivál

Még nincsen teljes program lapzártakor, de ma indul a július 25-ig tartó színházi programsorozat, amelynek alcíme: Tolnai Világlexikona (színház, zene, kiállítás, akadémia). A szegedi MASZK Egyesület idén kettős évfordulót ünnepel: egyrészt 20 éves a Thealter, másrészt 70 éves Tolnai Ottó, a hozzájuk sok szállal kapcsolódó vajdasági író-költő. Ennek megfelelően az idei fesztiválprogram a Tolnai-életmű jegyében telik. Biztos résztvevő a Kosztolányi Dezső Színház Szabadkáról A kisinyovi rózsa - avagy Manhattan című előadással és a budapesti Góbi Rita Társulat a Tolnai Tánclexikona című koreográfiával. Részletesebb program majd a www.maszk.hu oldalon.

(Alterra - Kortárs Előadóművészeti Központ, Szeged, Régi zsinagóga, Hajnóczy u. 12.)

21.00 K [at] osmos

Az 1998-ban Argentínában alakult Puja! Formáció show-műsora élőzenével, multimédiával, sporttal és cirkusszal. Másnap is látható a Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál keretében.

(Pécs, Széchenyi tér)

23.00 Motörhead-koncert

Rock and roll legendának tartják magukat, pedig lehetnének metálistenek is. Lemmy Kilmister és világhírű csapata 1975 óta tartja magát, és három év után ismét eljátsszák itt is az Ace of Spadest meg sok minden mást. A Hegyalja Fesztivál sztárjait az elektronika és a hiphop között zsonglőrködő Roots Manuva, a Goulasch Exotica és stílusosan egy Metallica-tribute csapat, az Alcoholica követi többek között. A másnap, a fesztivál utolsó napja kizárólag a hazai sztároké.

(Hegyalja Fesztivál, Nagyszínpad, Rakamaz)@napi most:július 18.

vasárnap

20.30 Hommage a Erkel - hangverseny és gálaest

Erkel-díjas zeneszerzők új művének bemutatása és koncertje. Így kezdődik a Gyulai Várszínház nyári programja, amely koncertekkel, színházzal egész nyáron várja a látogatókat, és melynek programja megtalálható a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon.

(Várszínház, Gyula, Kossuth u. 13.)

július 22.

csütörtök

17.00 Kovbojok, Frenk, Quimby, Anima Sound System - koncert

Az alterok a Rába-partra mennek. Új program indul július 22-től 24-ig, mégpedig az AlteRába Fesztivál. A három nap alatt mindenki ott lesz, aki számít: 30Y, Vad Fruttik, Kiscsillag, Irie Maffia, Depresszió, Lord, Ocho Macho és így tovább. A huszonöt fellépőről és egyebekről lásd a www.alterabafesztival.hu holnapot.

(Rába Park Szabadidő Centrum, Körmend, Part 1.)

július 24.

szombat

19.00 XIX. Gyulai Vár Jazz Fesztivál

Fellép az amerikai Patricia Barber Quartet, a Szőke Nikoletta Quartet, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, valamint Syrius-emlékkoncertet ad a Frank Zappa Emlékzenekar. Részeletek: www.gyulaivarszinhaz.hu.

(Várszínház, Gyula, Kossuth u. 13.)

július 28.

szerda

14.00 Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál

A cívisváros négy kontinens több mint ezer énekesét látja vendégül a világon egyedülálló kortárszenei kórusversenyen. Versenyen kívül nyáresti koncertek, folklórbemutatók, ősbemutatók, szerenádestek és utcai előadások is láthatók-hallhatók az augusztus 2-ig tartó fesztivál ideje alatt.

(Kölcsey Központ, Debrecen, Hunyadi utca 1-3.; valamint Baltazár Dezső tér)

július 29.

csütörtök

20.00 Chick Corea Freedom Band - koncert

Az amerikai dzsesszzongorista új formációja a Veszprémi Ünnepi Játékokon. Új kvartettjében olyan nagy nevek sorakoznak fel a sztár mellé, mint a szaxofonos Kenny Garrett, a bőgős Christian McBride vagy Roy Haynes, a legendás, 85 éves dobos.

(Veszprém, "város tér 22.)

augusztus 1.

vasárnap

20.00 Khaled-koncert

A világ egyik legismertebb rai-előadója most a Veszprémi Ünnepi Játékokon. Algériai születésű francia zenész, aki Oran kikötővárosból indult hódító útjára, és a hagyományos arab népzenei elemeket nyugati pop-, dzsessz-, reggae- és karibi motívumokkal ötvözi.

(Veszprém, "város tér 22.)

augusztus 27.

péntek

18.00 Anima Sound System, Europe, Scooter - koncert

A Szegedi Ifjúsági Napok harmadik estéjét számos egyéb mellett magyar elektró, svéd hard rock és német technó dobja majd fel igencsak élénk színekkel. A többi nap dús programjáról a www.szin.org-on olvashatnak!

(SZIN, Szeged, Újszegedi partfürdő)

Figyelmébe ajánljuk