Tartalom

Narancs XXII. évf. 24. szám(2010.06.17.) (2010-06-17)

Publicisztika

Papp László Tamás

Publicisztika

Mennyországot e világon

Jobb és bal, lélek és anyag

Szemet szúrt az MSZP kongresszusi állásfoglalásának egyik mondata: "Szemben állunk a politikai kultúra konzervatív fordulatával, a múltba forduló politizálás avítt kelléktárával, a túlhaladott korszakok eszméit és jelképeit idéző, szemfényvesztő szimbolikus politizálással."

Publicisztika

Víz van, babám! - Árvíz és kirekesztés

Csak a lap fiatal olvasói miatt kell elmondanom, hogy a cím Milos Forman Tűz van, babám! című, 1967-ben, még Csehszlovákiában forgatott abszurd groteszkjét idézi. A történet egy kisvárosi tűzoltóegylet báljáról szól, ahol minden balul üt ki. Pedig a bálbizottság mindenről, zenéről, táncról, ételekről és sok italról, sőt még szépségkirálynő-választásról, tomboláról és ajándékokról is gondoskodott. De minden káoszba fullad, még az est ünnepeltjéről is megfeledkeznek. Közben kigyullad egy ház. Amikor pedig tombolával próbálják megsegíteni a leégett ház lakóit, kiderül, hogy eltűntek a nyereménytárgyak. Az atyáskodó rendezők meg persze mindenért a korábban agyba-főbe gyámolított bálozókat okolják, hiszen az egyén hibázhat, de a "bálrendezők" soha.

Publicisztika

Srebrenica után

17 éve történt a srebrenicai mészárlás. Két éve hosszan elemeztük, miért kell mindent tudnunk róla. "Az az eszme, amelynek nevében e gaztetteket elkövették, csak a végletekig vitt helyi variációja a minden kelet-európai országban megtalálható posztromantikus-nacionalista ideológiának."

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Pénzügyminisztérium

Gerő András a galamus.hu honlapon elsiratja a 162 év után elparentált önálló magyar oktatási minisztériumot. Én most hadd sírjak egy olyan másfél évszázados képződmény sorsa miatt, amit inkább utálni szokás. Más aligha zokog felette: a Pénzügyminisztériumot senki se szereti. Utálja a nép, mert hozzá tartozik az APEH, és mert a neve is mutatja, hogy nála a pénz, és nem ad belőle. Utálják a politikát közelebbről ismerők, az abban részt vevők is, mert arrogáns módon, pénzügyi szempontból állít le értékesnek gondolt terveket, vagy vonja el a már megítélt pénzt. A klasszikus, szállóigeszerű válasz valamely komplett ágazatot lázba hozó kulturális, oktatási vagy támogatási programra a mindenkori PM-államtitkár szájából így hangzik: "Nálunk az ekkora összeg kerekítési hiba."A kormányzat más fertályain is tapintható most a káröröm. De miért baj mégis az a tény, hogy a Lónyay Menyhérttől Oszkó Péterig érő lánc következő szeme nem miniszter, hanem szimpla államtitkár lesz?

Öt és feles

Egotrip

Kies kelet

Indul a labdarúgó-vb - focizzunk. Hazai pályán. A vonat Nyékládháza után csigalassít, lehet csigákat szedni a töltésen, eső után, előtt, közben - talajvíz mossa a síneket, negyven napja esik, árad a Ronyva, a Tolcsva, a Szinva patak; a folyók: a Bódva, a Hernád, a Sajó - K. Dezső inkognitóban, zöld műbőr ülésbe süpped, gondolataiba - (be)mutatkozni nem mer, lincselnék homokzsákos emberek. A Sajó Sajópüspökinél árad, máshol is, hátrányos helyzetű közelkelet, Európa messzire van, ide Isten háta sem látszik.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Magukra hagyottak Magyar Narancs, 2010. május 27. Tisztelt Magyar Narancs! Először is köszönjük, hogy a MaNcs foglalkozott a vidéki problémánkkal, megkerestek bennünket, hogy elmondhassuk az árvízi történéseinket.

Belpol

A Fidesz új médiatörvénye

Belpol

Őrizd a poklot!

Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leköszönt sajtószabadság-felelőse

Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselők pénteken önálló indítványként benyújtottak néhány törvénytervezetet a sajtószabadságról, amely csomag megalapozni hivatott az új médiatörvényt. Interjúalanyunk szerint a csomag valóságos Izlandi Antigyűjtemény.

Külpol

Külpol

Választás Szlovákiában - Téves aratás

"Nem elég, ha magyar vagy, tehetségesnek is kell lenned." George Cukor - vélhetően csak mifelénk közkézen forgó - axiómája a legváratlanabb helyen nyert új értelmet: szombat éjszaka kibukott a szlovák törvényhozásból a Magyar Koalíció Pártja. Búcsúznunk kell továbbá Vladimír Meciar nevű kedves játékosunktól is... Bekerült viszont - méghozzá imponáló, nyolc százalék fölötti eredménnyel - Bugár Béla alig egyéves pártja, a HÍD-MOST, és az alig valamivel régebbi, liberális SaS (Szabadság és Szolidaritás). Éppenséggel mondhatnánk azt is, hogy győztek a jók - de változott-e valami valójában?

Külpol

Választás Hollandiában - Hangos igenek és nemek

A múlt szerdán előre hozott parlamenti választásokat tartottak Hollandiában, miután tavasszal a szociáldemokraták (PvdA) kiléptek a kereszténydemokratákkal (CDA) és egy kicsi, de szigorú protestáns párttal (CHU) alkotott koalícióból. Nem akarták kivárni, hogy az év végi rendes választásokra a válságkezelés végképp lehasználja őket.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - A babérfává változott leány

Az antik mitológiában jártas olvasó a fenti cím olvastán alighanem már rá is vágta Daphne nimfa nevét, aki Apollo kéretlen szerelmétől menekülve, s futtában felfohászkodva szabadulni próbált istenbolondító bájaitól, s mint Ovidius írja: "...zsenge leánykeblét tüstént friss kéreg övezte. / Fürtjei lombokká, fordult két karja faággá; / s lába, imént oly gyors, végződik lomha gyökérben; / arcát lomb fedi már, egyedül szép fénye a régi." (Devecseri Gábor fordítása) Daphne átváltozása (melyet mellékelten Tiepolo festményén mutatunk) az operatörténet egyik népszerű toposzának számít, hiszen már a műfaj első igazi darabja, Jacopo Peri operája is ezt a metamorfózistörténetet énekeltette meg.

Trafik

tévésmaci - Hol a szamár, he?

Amikor Sztupa és Troché rövid ideig a Sigurcello Cirkusszal utaztak, az volt az első, amit meg kellett tanulniuk, hogy mindenhová először a sátrasok érkeznek, de ők azok is, akik utolsóként távoznak. Kezdetben egyáltalán nem értették, hogyan lehetséges ez.

Trafik

kertész lesek - POLO PUB

A Bem rakpartról nézzük, hogy habár fölül az állóhajó, azért még a KRESZ-táblát is látni. Utoljára 2006-ban vettünk részt hasonló kiránduláson, akkor a HÉV-et is kiöntötte a víz a Batthyány térről.

Trafik

Bánkitó Fesztivál

Így a nyár kezdetén még kevesen vannak, akik megcsömörlöttek a fesztiválok kevéssé romantikus velejáróitól: az aranyáron mért vízízű sörtől, a bokáig érő műanyagpohár-mezőktől. Sebaj, augusztusig még van idő erre is - s ha egy cifrább fogyasztóitársadalom-ellenes kirohanás után már épp megfogadnánk, hogy a jövőben minden fesztiválbelépőre szánt forintunkat inkább gerillakertészkedésre fordítjuk, vessük tekintetünket a Bánkitó Fesztiválra. A szervező Marom Egyesület egyfajta ellenfesztivált gründol, idén ismét Budapesttől 70 kilométerre, Bánkon, ahol nem is elsősorban a fellépők, hanem a látogatók által létrehozott közösség a főszereplő, és ahol a konkrét programoknál is gyakrabban hangzanak el olyan hívószavak, mint környezettudatosság, újrahasznosítás, kisebbség és sokféleség. Kedvezmények a bringával érkezőknek (a többieknek kerékpárkölcsönző és riksabérlés), visszaváltós poharak, parkoló a falu mellett, hogy kint maradjanak az autók, szelektív kukák, újrahasznosított papírra nyomott programfüzet - mindez a fesztiválfelhozatalban egyedi, inspiráló zöld környezetben talán már épp elég arra, hogy átgondoljuk az életünket. Akinek meg mégsem, annak ott van a gazdag programkínálat.

Trafik

Magyar Színházak XXII. Kisvárdai Fesztiválja

Szűk egy héttel a POSZT után megkezdődik az ország második legnevesebb színházi fesztiválja, amely 2008-ig a kifejezőbb Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja nevet viselte, s ha a név azóta változott is, a cél ugyanaz maradt: bemutatni a határon túli magyar színtársulatok közül egyrészt minél többet, másrészt minden szereplő társulat legjobbját, harmadrészt úgynevezett szórakoztató darabokkal kedvezni a helyi közönségnek is. A fesztivál egyik büszkesége a sok szakmai program, beszélgetés - a színházi találkozó így tehát korántsem csak a helyi nézőknek szól, de számot tart a szakma és az utazó fesztiválozók érdeklődésére is. A sokszínű programot idén ismét Szűcs Katalin Ágnes állította össze.

Trafik

kulthírek

A POSZT LEGJOBBJAI A debreceni Csokonai Színház Viktor Rizsakov rendezte előadása, Szergej Medvegyev Fodrásznő című darabja nyerte a X. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai zsűrijének fődíját.

Trafik

Fesztivál Snoblesse

"A Hegyalja Fesztiválon ébredek, és tisztán látom, / Valami történt éjszaka a világgal, / Annyira szimpatikusak vagytok, gimis lányok, részeg pankok / Azzal a sok felfújható gitárral" (Big Happy Woman Church: Hegyalja Fesztivál) június 18. péntek 15.00 Fishing On Orfű fesztivál Folytatása elkövetkezett. Ez a tóparti parti második napja.

Zene

Zene

film - 52-ES TÖRTÉNET

Elmesélem a film elejét, s önök kitalálják a végét, rendben? Viharvert Lada Niva zúzza a tengerparti fövenyen, majd kisvártatva már csak a tengert látjuk, derekas hullámokat vet, szél kél, s a parton egy férfi áll, eltekint a messzeségbe... Azt hiszem, a távolban elpattan egy húr is, de ebben már nem vagyok annyira biztos.

Zene

könyv - WOLF HAAS: JÖJJ, ÉDES HALÁL!

Hát most már megint mi történt - folytatja a két Brenner-sztorival ezelőtt megkezdett "brúderkodást" a továbbra is kocsmahomályban tartott elbeszélő. Wolf Haas szócsövének lenni hálás elfoglaltság, nem egy karót nyelt narrátori munka, mi sem természetesebb.

Zene

film - ILYEN A FORMÁM

Mikor az uccán J-Lo átmegy, nemcsak galambok ülnek a verebekhez, de virágba borul a Central Park, s újra vizet adnak a kiszáradt New York-i szökőkutak. Mikor gyöngéden járdára lép, a vakok is látni kezdenek, és mikor a válla picikét rándul - nos, ennek népjóléti hatásait már nem is mernénk ecsetelni.

Zene

lemez - SLEIGH BELLS: TREATS

Hangosnak lenni kétségkívül még nem maga a dicsőség, de kiindulásnak azért ma sem utolsó. Márpedig a brooklyni Sleigh Bells rendkívül lármás.

Zene

Könyv - Hullámvölgy, hullámhegy - Margareth Obexer: A kísértethajó - Ulrike Syha: China shipping

Mind Margareth Obexernek, mind Ulrike Syhának most jelent meg először magyar nyelven bármilyen munkája - nem mintha a magyar olvasó egyébként olyannyira el lenne kényeztetve a kortárs német színház szöveges lenyomatainak fordításaival. Az egy vékony kötetben megjelent két színművet nem sok minden köti össze - némi erőltetett tematikai hasonlóság mellett főként az, hogy mindkét szerző eltöltött pár hónapot Budapesten ösztöndíjasként. Hja, ha csak ezen múlik, alighanem szét kéne osztani pár ösztöndíjat Marius von Mayenburg, Roland Schimmelpfennig és nem kevésbé jeles pályatársaik között is.

Zene

Könyv - Mestersége címere - Ámosz Oz: Rímek életre, halálra

A nagy formátumú (néhány hete magyarul újra kiadott) életrajz, a Szeretetről, sötétségről után a Rímek életre, halálra a kisszerűségével tüntet. Inkább hosszabb elbeszélés, mint kisregény, alig fél nap alatt játszódik, és a szerző más műveiből már ismert szálakkal bíbelődik. Oznak amúgy sem a tematikus gazdagság a fő erénye, teljes szépírói munkássága - részben az esszék és politikai pamfletek is - azokat a témákat és motívumokat szövögeti, variálja, amelyeket enciklopédikusan foglal egybe az önéletrajz. Így bármelyik írásával foglalkozunk is, minden út az opus magnumhoz vezet.

Zene

kiállítás - FELTÁRÁS

A srebrenicai öldöklés mára a történelem talán legjobban dokumentált tömeggyilkossága lett, amiben elsődleges szerepe van a hágai törvényszéknek. Az intézménynek célja az is, hogy történelmet írjon, hogy a volt Jugoszlávia területén zajlott háborúkat a lehető legapróbb részletekig feltárja, s ok-okozati összefüggéseket teremtsen a politika - egyfajta politika - és a gyilkosságok között.

Zene

"A rocksztár trágár szó" - Dez Fafara, DevilDriver

1994-ben Kaliforniában megalapította a nu metal egyik első fontos zenekarát, a Coal Chambert, amellyel három stúdiólemezt adott ki; az egyik aranylemez lett. 2003-ban beindította új zenekarát, a DevilDrivert, amellyel június 20-án másodszor játszik Magyarországon, ezúttal a PeCsában, a Megadeth előzenekaraként. A képünkön középen látható énekessel telefonon beszélgettünk.

Zene

Film - Pite-Man - Matthew Vaughn: HA/VER

A kamaszkor gyötrelmeinek orvoslására sok mindent kitaláltak már: ezek közül egy régi és egy újabb vívmány, az önkielégítés és a nagybani képregényfogyasztás segíti elviselni a gimnazista Dave Lizewskinek a hétköznapok lúzerkedéseit. Egyetlen képregényhőshöz méltó tulajdonsága, mint azt kellő öniróniával meg is jegyzi, a high-school-folyosókon rátörő láthatatlanság. Igaz, sok haszna nem származik belőle, mert csak a csajok szemében láthatatlan.

Zene

Opera - Levonulóban - Miskolci Nemzetközi Operafesztivál - első napok

Árvízi hírek ijesztették, s egy a korábbi években megszokottnál is tágabbra vont fesztiváltematika fogadta idén a Miskolcra látogatót. Ám ahogy már az első pár nap során kiderült, az országrészt sújtó extrém vízállás következményei és elszomorító kísérőjelenségei nem árnyékolják be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében immár meggyökeresedett eseménysorozatot, míg a Bartók+Európa felcím jótékony kontúrtalansága valóban több szempontból is felette változatos programot kínál a Pestről - fővárosias gőggel - "leutazó" operabubusok számára.

Zene

Színház - Mobil - Csörgess meg!

Jön szembe az utcán valaki, és hangosan beszél maga elé. Elvben két eset van: bolond vagy telefonál, gyakorlatilag csak egy: az utóbbi. Mobiltelefon nélkül félkarú óriás az emberiség, és amióta ez így van, a jelenség vicces, komor és mély olvasata birkózik egymással.

Film

Film

"A politika nem működik veszélyek nélkül" - Pogonyi Szabolcs politikafilozófus Carl Schmittről

Kortársunk-e Carl Schmitt? címen rendezték meg a nácik "koronajogászaként" hírhedtté vált alkotmányjogász és filozófus munkásságát taglaló konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az ELTE és a Közép-európai Egyetem oktatóját arról kérdeztük, milyen hatása van Carl Schmitt gondolatainak a jelenlegi politikaelméletre, és milyen veszélyeket rejt magában, ha egy elméletalkotó előéletével bajok vannak.

A milliárdos Munkácsy-filmprojekt jelene és jövője

Film

Ami készpénznek vehető

Már javában folynak minden idők legdrágább magyar filmjének, A nap szerelmesének előkészületei. A Munkácsy Mihály kalandos életét tárgyaló produkciót Káel Csaba rendezi, a forgatókönyvet Dallos Sándor kétkötetes regényéből (A nap szerelmese, Aranyecset) Fonyódi Tibor írja. A pár hete szétküldött sajtóanyag 12 millió eurós (3,3 milliárd forintos) költségvetést, európai koprodukciót, nemzetközi sztárokat, Zsigmond Vilmos-képeket és 2012-es bemutatót valószínűsít. Megpróbáltunk utánajárni, hogy mindezen információkból mi (mennyire) biztos, illetve, hogy mit lehet még tudni a produkcióról.

Film

Teljesen szabad kezek - José Cura operaénekes

rés a présen: Úgy tudom, igen korán kezdtél gitározni és zongorázni. Hogyan kötöttél ki aztán az operaéneklésnél? José Cura: Gitározással kezdtem, majd később elkezdtem komponálni és vezényelni. Természetesen mindig énekeltem, de profi énekessé a túlélési okok miatt lettem. A nyolcvanas években Argentína a sokéves katonai elnyomás után kezdett újjáéledni. Hatalmas volt a kulturális válság, és zeneszerzőként vagy karmesterként ezt túlélni szinte lehetetlen volt.

Film

"Vidéki zenekarnak könnyebb dolga van" - Polák Péter gitáros-énekes, Jurij zenekar

rés a présen: Kábé tíz éve alakult a zenekar. Hogyan teltek ezek az évek? Polák Péter: Az első években nagyon hamar kialakult a törzsközönségünk Nyíregyházán és Debrecenben, ahol tanultunk. Aztán jött a pofára esés, amikor elkezdtünk kikacsingatni az ország más pontjaira. Emlékszem, vonattal mentünk koncertezni, hajnalban haza. Visszagondolva nagyon sok szép emlékem van régről, de ma már biztosan nem vállalnám be. Az első hegyaljás fellépésünkön konkrétan nem tudtuk, hogy mikor játszunk, azt se, melyik nap. Mondták a szervezők a Zöld sátorban, hogy gyertek, kaptok jegyet, szólunk, amikor van egy kis üresedés. Aztán voltak tagcserék, és újra össze kellett rázódni zeneileg meg emberileg is, ami a távolság miatt nem ment gyorsan. Az egész zenekarozás tulajdonképpen 2007-ben kezdett komolyabbá válni, addig nagyon jópofa hobbi volt, amivel lehetett csajozni, és a barátnőknek sem volt megterhelő a havi egy koncert. Egyébként Budapesten lehetett mindig legjobban lemérni a zenekar aktuális helyzetét. Egyre többen kezdtek járni a koncertekre, így mi is egyre gyakrabban szerveztünk bulikat.Most, kilenc év után jött el az idő, hogy csináljunk egy komoly lemezt, rendes stúdióban, szép borítóval.

Film

Tervezhetetlen - Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

rés a présen: Mint a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, hogyan látod az idei hazai fesztiválhelyzetet? Márta István: Örömteli és sanyarú a helyzet. Színes a hazai fesztiválélet, amelynek jövője, sőt közeli jelene is - átfogó kulturális turizmuskoncepció hiányában, az európai trenddel ellentétesen - tervezhetetlen. A "fesztiválok évében" drasztikusan csökkent a kulturális fesztiválokra fordítható állami résztámogatások összege, a pályázati lehetőségek végletesen beszűkültek. Az eddigi kedvezmények járulékoltatása (utazási csekk, falusi turizmus), a túlbürokratizált és értelmetlen rendeletek mind-mind keserítik fesztiváligazgatóink amúgy sem rigófüttyös életét. A marketingre fordítható pénzek hiánya miatt szinte csak a profitorientált rendezvények jelennek meg a kommunikációban, a kulturális-művészeti - értékeket közvetítő - fesztiválok alig-alig "látszanak" (a pécsi EKF eseményeinek kivételével). Sok a jó és minőségi fesztivál, és még több a magát fesztiválnak nevező színvonaltalan, értékrend nélküli rendezvény. A fesztiválszövetségek által létrehozott regisztrációs és minősítési program működtetése talán helyére teszi a fesztiválpiac szereplőit, egyben informálja a pénzügyi döntéshozókat, sőt a közönséget, szponzorokat is fesztiváljaink minőségéről.

Lokál

Kiállítás

Lokál

Ami összetartozik

"Kőszálon termett sajgó liliom." A magyar szecesszió bútortervezői

"Felhívtam az építészeti osztály vezetőjét, és azt mondtam neki, hogy a szecessziós stílust nem szeretem, és mivel igen gyakran a magyar stílus neve alatt a szecessziós stílussal találkozunk, az én ízlésemnek ezen szecessziós stílus nem felel meg, mert nekem is van jogom bizonyos ízléssel bírni.

Tudomány

Tudomány

Civil Licit - Áron alul

Esélyegyenlőségi programokkal megragadni az üzleti szektor fantáziáját, és helyzetbe hozni a civileket - ezzel a céllal rendezték meg harmadjára a Civil Licitet. A rendhagyó aukció ezúttal mérsékelt sikerrel járt.

Tudomány

cyberhírek

Adatvédelem A magyar adatvédelmi biztos azeurópai törekvésekkelpárhuzamosan kérdőre vonja a Google-t a wifi-adatok gyűjtésével kapcsolatban. Jóri András levélben fordult a Google magyarországi képviselőihez, amelyben tájékoztatást kért a Street View szolgáltatás kapcsán gyűjtött adatokról. Emberkísérlet Már nyolc amerikai jogvédő szervezet tiltakozik az ellen, hogy a Bush-kormány idején a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei foglyokon kísérleteztek a kínzási technikák tökéletesítése céljából. Evolúció Gyorsított evolúció zajlik le azoknál a halaknál, amelyek folyóból egy gáttal kialakított víztározóba kerülnek: már néhány generáció alatt is megváltozik az alakjuk - derítették ki amerikai kutatók. Bőrnadrág A történelem előtti időkben, vagyis mintegy 4200 évvel ezelőtt is nagy divat volt a bőrnadrág -- derült ki egy régészeti tanulmányból, amely a svájci Schnidejoch-gleccser olvadásakor felszínre került ősi lábszárvédőket vizsgálta. Szimbiózis Olyan gombafaj felfedezéséről számoltak be svájci kutatók, amely ötszörösére képes gyorsítani a rizs növekedési ütemét.

Lélek
Sport

Sport

Labdarúgó-vb - Uwe Seeler mindent elnyom - Egyesült Államok-Anglia 1:1

Már négy teljes meccset lejátszottak meg még másfél félidőt, amikor először törte át egy valódi hang a vuvuzelák vastag függönyét. Bár a lódarazsak zaja miatt lehalkított tévékészüléken át elsőre alig lehetett észlelni, mégis kivehető volt, hogy a közönség angol része rázendített a God Save the Queen-re. Valószínűleg csak azért hallottam meg, mert tudom, hogy mindig ezt éneklik; a legacélosabban talán 1998-ban szólt a kórus, az argentinok elleni - hősies, majd tragikus - meccs alatt, amikor a szokásos dalok közé időről időre odakeveredett egy hosszabb dobritmus, a végén mindig a súlyos felkiáltással: "Ince" (ejtsd: insz)! Paul Ince azóta a menedzseri pályáról is eltűnt, az akkori antihős, a piperkőc Beckham pedig most már csak a pálya széléről figyelte, hogyan rohamozza Anglia az Egyesült Államok kapuját, hiába. A második félidő közepén talán már a vuvuzela hangja is tompult egy kicsit, hiszen addigra minden fontos dolog megtörtént ezen a meccsen, még egy-két angol helyzet és Altidore kapufája volt hátra. Ezek persze mind mellékesek, sőt Gerrard találatát is gyorsan elfelejtjük majd, csak azért, hogy az emlékezetünkben maradjon elég hely Robert Green látványosan elszenvedett potyagóljának.