"Hohmecolás is lesz" - Czeizel Gábor rendező

  • .
  • 2011.08.25 00:00

Trafik

rés a présen: Hány Spinoza Fesztiválon vettél már részt? Czeizel Gábor: A Spinozában két fesztivál is szokott lenni: ősz elején a "nagy" Zsidó Fesztivál után közvetlenül a Spinoza Fesztivál, ami idén kilencedszer zajlik - egyidős a házzal - szeptember 5-e és 18-a között. A másikat tavasszal szervezik, az zenei jellegű: ez a Síppal-Dobbal Fesztivál.
Mindkettőn vettek már részt előadásaim, így a Kishon-humoreszkekből szerkesztett A színház kész kabaré és a Rómeóné és Júlia ura, valamint a Jentl, amit tavaly tavasszal a zenei fesztiválon mutattunk be.

rap: Milyen szálon kötődsz egyébként a házhoz?

CG: Én rendeztem ott az első prózai színházi előadást. Egész véletlenül alakult ki a kapcsolatunk. Két színésztanítványommal a Kolibriben elkezdtünk dolgozni egy nagyon nehéz darabon, de az őszi bemutató meghiúsulni látszott, mert egyiküket felvették az egyetemre. Olvastam, hogy akkor nyílik a Spinoza, és írtam Sándor Annának - mert tudtam, hogy ha nem mutatjuk be a nyáron, akkor kárba vész a munkánk. Anna bizalmat adott, és az egyik legfontosabb előadásom jött így létre, Bernard-Marie Koltés A gyapotmezők magányában című darabjából Pál Andrással és Gémes Antossal. Azóta majdnem minden évben rendezek a Spinozában, van, hogy a ház felkérésére, de van, hogy én viszek oda előadást. Jó ott dolgozni. A legközelebbi bemutatóm is ott lesz októberben: Frida Kahlóról egy új kupléopera.

rap: A Magam asszonya vagyok... című 2005-ös előadásod még mindig megy. Mi a titka ennek?

CG: Valóban ez a leghosszabban tartó és legnagyobb visszhangot kiváltó darab. Tavasszal volt a 60. előadása, játszottuk sokfelé vidéken és még Újvidéken is kétszer. Kiszámíthatatlan, mi sül el jól. Jó, ez egy bravúrszerep: monodráma, 35 karaktert játszik benne Várnai Szilárd, de közben egy igazi 20. századi történet. Amit itt, Közép-Európában talán még jobban is lehet érteni, átérezni, mint Amerikában, ahol a darab született. Évek óta a Stúdió K-ban játsszuk, ahol igazán otthonra lelt az előadás.

rap: Idén a Jentl felújításával veszel részt a fesztiválon.

CG: A Spinoza kért fel erre, és szívesen vállaltam el, mert szerettem a filmet és a Singer-novellát. Izgat az a zárt, tradicionális világ, ami megjelenik a műben - még ha az ellene való harc formájában is. Ez végül is az önmegvalósítás, a hagyományok tisztelete melletti lázadás története. Tavaly márciusban mutattuk be, és a próbák kezdetén derült ki, hogy Jentl alakítója, Klein Judit gyermeket vár. Ezért akkor csak pár előadást tudtunk tartani. Most folytatjuk. Nem ugyanaz lesz az előadás, mint másfél éve.

rap: Mit ajánlanál még a Spinoza Fesztiválból?

CG: Minden nap jó lesz, más és más műfajú programokkal, színházi bemutatókkal - Székhelyi József például Királyhegyi Pált idézi meg -, külföldi vendégjátékokkal, zenés programokkal és izgalmas színpadi eszmecserékkel - Heller Ágnessel, Ungvári Tamással. És amit nagyon szeretek: hohmecolás is lesz.

Neked ajánljuk