kertész lesek - Friday's

  • .
  • 2007. július 12.

Trafik

Évtizedeken át tekintélyes filatéliai szaküzlet kellette magát az Oktogon északkeleti tömbjében, a kilencvenes évekre azonban a bélyeggyűjtés kiment a divatból, viszont bejött a "korszerű" táplálkozás, így a Koronás Madonnát lenyomta a sajtburger.

Évtizedeken át tekintélyes filatéliai szaküzlet kellette magát az Oktogon északkeleti tömbjében, a kilencvenes évekre azonban a bélyeggyűjtés kiment a divatból, viszont bejött a "korszerű" táplálkozás, így a Koronás Madonnát lenyomta a sajtburger. Az üzlet helyén gyorsétterem nyílt - a Wendy's egyenesen Amerikából érkezett a Terézvárosba, Ford Mustangon. Csakhogy a pestiek inkább a szintén tengerentúli konkurenciát választották, a lelkes cowboyok néhány év után lehúzhatták a redőnyt. De mindez nem jelentett amerikai kivonulást. A gyorséttermet lassúbb váltotta fel, de szó sincs szólókarrierről. A Friday's ugyanúgy láncreakciós brand, mint elődje. "1965 tavaszán Alan Stillman, egy New York-i illatszerbolt alkalmazottja megnyitotta éttermét a First Avenue és a 63. utca sarkán. Az éttermet csíkos napellenzők, kék külső festés és sárga T.G.I. Friday's feliratok jellemezték. A Manhattan negyed Upper East Side részében megnyitott Friday's étteremnek azonnal sikere lett, és hamarosan az egyedülálló emberek kedvenc találkozóhelye lett. Megnyitását a Newsweek és a Saturday Evening Post című lapok is úgy üdvözölték, mint a "facérok korának" kezdetét. A tudósítók 1986-ban számoltak be az első nemzetközi Friday's étterem megnyitásáról az angliai Birminghamben" - olvassuk az étterem honlapján, és valami magányos szívek klubja körvonalazódik előttünk. Mert arról nem kaptunk tájékoztatást, vajon mi történt a konyhában? A piros-fehér csíkos napellenző sem meggyőző bizonyíték, hiszen ha a derék illatszerész erre építi karrierjét, akkor nem 1965-ben Manhattanben, hanem tavaly a Kossuth téren nyitja meg első éttermét.

Noha az Oktogonon elhelyeztek néhány virágos szigetet, csak nagy jóindulattal kertészles a Friday's teraszán elfogyasztott ebéd. A bűz elviselhetetlen, a zaj miatt meghitt csevegésről szó sem lehet: tényleg facéroknak való hely, akik nem bíznak semmiben, csak a lassú elmúlásban. Az étlap ilyen lehet bárhol másutt a világon, színes mappa, csábító fotókkal, kizárólag angol nyelven olvasható, de az apró betűs ismertetőt szerencsére lefordították. A felszolgáló rendes kölyöknek látszik. Betanított munkás - nemcsak egyenruhája van, de minden szava, gesztusa azt sugallja, hogy munkába állása előtt komoly vizsgát tett. Valószínűleg folyamatos megfigyelés alatt áll.

Ugyanez vonatkozhat a konyhai alkalmazottakra is, ám a backed potato soup (690 Ft) meggyőz arról, hogy ha valami franchise, még nem feltétlenül unalmas. Az itthonitól teljesen eltérő krumplilevessel van dolgunk, ami a szalonnadarabkák ellenére kimondottan légies. Sőt a sajttal egészen jó. A sliced BBQ beef tacosra (2590 Ft) és a chicken quesadillasra (2390 Ft) sem mondhatnánk, hogy egyenkaja. Előbbiben szinte krémes a marha, az utóbbiban már-már énekel a csirke, állaguk tökéletes, ízesítésük vagány. A köret (saláta és sült krumpli) kielégítő. Csakhogy ugyanezt arról a kebabtálról is feljegyezhetnénk, amit az öreg Musztafa mér, innen egy sarokra, legalább 1500 forinttal olcsóbban. Igaz, ő nem írja a rósejbni mellé, hogy Friday'sª, ráadásul borzasztó zenéi vannak.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.