kertész lesek - PRÍMA PORTA

  • .
  • 2007. augusztus 2.

Trafik

A magyar tenger sikere leginkább abban rejlik, hogy egyszerre rutinos és kiszámíthatatlan. Azt hisszük, ismerjük, mint a szomszédunk tenyerét, a legsötétebb téli estén is érezzük illatát, ám amikor a bőrünkön érezzük, mindig tartogat meglepetést.

A magyar tenger sikere leginkább abban rejlik, hogy egyszerre rutinos és kiszámíthatatlan. Azt hisszük, ismerjük, mint a szomszédunk tenyerét, a legsötétebb téli estén is érezzük illatát, ám amikor a bőrünkön érezzük, mindig tartogat meglepetést. És ezt nemcsak a vízi rendőrök tanúsíthatják! Láttunk mi már igazi palacsintát és ehető lángost, gusztusos sült halat a parti büfékben, feltűnően udvarias felszolgálót koszos köpenyben, aki verejték mosta cilinderből húzott elő dobozos sört. Lássatok csodát, az ital oly hideg volt, mint a fagyasztóládában tárolt jegesmedve!

Kimondatlanul is meglepetésre vadászva indulunk balatonalmádi lesünkre. Elhagyva a partot, a vasúti pályát, a 71-es utat hegymenetben két éttermet is találtunk, csakhogy mindkettőt sale-nek eresztette tulajdonosa, a lakaton mobiltelefonszám: "Ez a kés, villa eladó!" Szerencsére harmadik nekifutásunk sikeres, a meredek Móra Ferenc utca tetején Disneyland tornyai ágaskodnak! A vörös kő alapokra helyezett építészeti félreértés a cseppet sem szerény Príma Porta Panzió nevet viseli, bár kastélyjellegét valamelyest felülírja a kőbe lyuggatott "Príma" felirat. "hatatlanul a Flintstone család ugrik be, de nemcsak a tipográfia miatt. Kétségtelen, hogy a fából készült, muskátlis terasz hangulatosabb már nem lehetne, ám amikor a mosdó után érdeklődve nemcsak az útirányt mondják meg, de egy elemlámpát is a kezünkbe nyomnak, ismét eszünkbe jut a két kőkorszaki szaki. "Elszállt a fázis" - mondja szégyenkezve a főúr, de mi is "elszállhatunk", hiszen a teraszról a majdnem tökéletes balatoni panoráma tárul elénk. A lényeg persze a "majdnem", mivel a látképet jócskán beárnyékolja az a hetvenes években épült, meglehetősen szakadt emeletes ház, ami olyan, mintha egyenesen a József Attila lakótelepről érkezett volna a hegyoldalba.

Vigasztalódnánk a választékkal, de az étlapon csak közönséges és még közönségesebb fogások sorakoznak a babgulyástól a somlói galuskáig. Nehezen jutunk dűlőre, pincérünk egyre ingerültebb, s jobb híján többször is elmondja, hogy az árak köret nélkül értendők. Látva a paprikásodását, inkább mellőzzük a költői kérdést, a szomorú hírt miért nem tüntették fel az étlapon?

Hosszú tépelődés után rántott gombafejeket (650 Ft) rendelünk sült krumplival (300 Ft), hortobágyi húsos palacsintát (790 Ft), valamint a főnök kedvencét (1700 Ft) krokettel (400 Ft), ami a tájékoztató szerint hagymás-kolbászos hátszín. De a pillanatok alatt asztalunkra kerülő falatok láttán máris tudjuk, hogy a várva várt meglepetés ma este elmarad. Sajnos a látszat nem csal, régen ettünk ennyire jellegtelen, érzelemmentes, odakent étkeket. A köret mirelit, a gomba olajtól tocsog, a palacsinta száraz és hideg, a töltelék kimondottan gyanús. Nem nevetünk a végén sem: amikor a húst (?) megszabadítjuk párolt hagymás, fradikolbászos köpönyegétől, kiderül, hogy a Primában az elszenesedett egérpadot nevezik hátszínnek. Furcsa ízlése van a főnöknek, de már ezen sem csodálkozunk.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.